Szerszámhűtés egyszerűen a Haas-szal

A Haas alábbi videóiból kiderül, hogy odafigyelni az optimális hűtőfolyadék használatra egy meglehetősen gyors és egyszerű folyamat, szerszámaink, szerszámgépeink életét mégis jelentősen meghosszabbíthatja.

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk néhány Tip of The Day epizódról, a munkadarabok folyamatközi mérésétől kezdve, az egyedi G és M kódok programozásán át a forgács szerszámra tekeredésének megelőzéséig.

Az alábbi videók hasznos karbantartói tanácsokkal szolgálnak a hűtőfolyadékok terén, melyeket megfogadva meghosszabbíthatjuk szerszámaink életét.

1. Hűtőfolyadék tankjának tisztítása

Ha már régóta használjuk a hűtőfolyadékot, a tankot leellenőrizve pedig azt tapasztaljuk, hogy az tele van olajos szennyeződéssel és forgácsokkal, esetleg még bűzlik is a baktériumoktól, akkor épp itt az ideje lecserélni. Az alábbi videóból kiderül, hogyan érdemes tisztítani egy mérsékelten, illetve egy kifejezetten koszos tankot, ahol már a teljes hűtőfolyadék rendszer cseréjére szükség lesz.

2. Új hűtőfolyadék elkészítése és betöltése

Lecseréltük az elhasználódott hűtőfolyadékot és kitisztítottuk a tankot. Ezek után nincs más teendőnk, mint, hogy kikeverjünk egy új adagot és feltöltsük vele szerszámgépünket. Az alábbi videókban a Haas mérnökei néhány egyszerű lépésben bemutatják, hogyan kell ezt megfelelően elvégezni.

Bekevertük a folyadékot és elkezdtük megtölteni a tankot, de nem megfelelő a koncentráció? Ezen a ponton szerencsére még semmi nincs veszve. Ha betartottuk az előbbi videók tanácsait, és csak félig töltöttük a tankot, majd lellenőriztük a kikevert koncentrációt, még könnyen módosíthatunk az összetételen:

  • Ha túl alacsony koncentrációt kaptunk, akkor természetesen magasabb hűtőfolyadék tartalmú oldattal kell feltöltenünk a tankot:

  • Ha pedig túl magasak a mért értékek, akkor pont fordítva kell eljárnunk, hogy a tankban lévő hűtőfolyadék optimális legyen:

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre.

További információk

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]