Sok kicsi sokra megy – Ciklusidők csökkentése a Haas-szal

A Haas alábbi tanácsait megfogadva értékes időket takaríthatunk meg, amik összeadva már nem is tűnnek olyan kevésnek.

A Haas szakemberei folyamatosan azon fáradoznak, hogy hatékonyabbá, gyorsabbá és egyszerűbbé tegyék a gyártófolyamatokat és ebben másoknak is segítsenek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy YouTube csatornájukon számtalan videót találhatunk, amelyben érthető, lényegre törő előadásmódban mutatnak be hasznos gyártói tippeket és trükköket.

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk néhány Tip of The Day epizódról, a munkadarabok folyamatközi mérésétől kezdve, az egyedi G és M kódok programozásán át a forgács szerszámra tekeredésének megelőzésééig.

Az alábbi válogatásban most csupa olyan videó szerepel, amelyek a ciklusidők csökkentésében segíthetnek.

1. Nélkülözhetetlen tippek mélyfúráshoz

Bizonyára sokan használtak már mélyfúrási ciklusokat a programjukban, azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy hogyan kell őket megfelelően alkalmazni. A Q-értékek helyett inkább sajátítsuk el az I-J-K-értékek megfelelő használatát és máris felesleges költségeket spóroltunk cégünknek.

2. Menetfúrás gyorsabban

A menetfúrási ciklusidők rövidítéséhez nem kell mást tennünk, mint, hogy növeljük a visszahúzások sebességét. Haas vezérlőkön ezt a legegyszerűbben a 130-as beállítással tehetjük meg.

3. Nullpont felvétel másodpercek alatt

Aki szerszámgépet használ, tudja, hogy milyen körülményes a nullpontok felvétele. A folyamat azonban egyszerűbben gyorsítható fel, mint gondolnánk. Elég, ha egy mérőtapintót használunk hozzá.

4. G53-as kóddal a rövidebb ciklusidőkért

A szerszámokat sokan a G28-as kóddal állítják alaphelyzetbe, a G53-as kóddal azonban a folyamat nemcsak gyorsabban, de sokkal biztonságosabban is elvégezhető.

5. Időmegtakarítás a szerszámok előkészítésével

A szerszámcsere önmagában nem egy hosszú folyamat, ha azonban összeadjuk őket akár csak egy teljes hétre vetítve, már számottevő időt kapunk, ami nem termeléssel telik. A szerszámok megfelelő előkészítésével azonban minden egyes cserénél másodperceket takaríthatunk meg.

6. Több darab egyszerre történő megmunkálása

Erről az epizódról egy korábbi cikkünkben olvashat bővebben:

Munkáljunk meg több darabot egyszerre!

Reméljük hasznosnak találta a fenti videókat és nyertünk Önnek néhány értékes másodpercet!

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre.

További információk

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]