Nem a legolcsóbbak akarunk lenni, hanem a legjobbak – interjú a CNC Gép Kft. tulajdonosaival

Ahogy a legtöbb hasonló cég, a CNC Gép Kft. kezdete is egy pincéből indult, egyetlen géppel. Mára három műszakban, 8 szerszámgéppel folyik a gyártás Kecskeméten. A cég kezdeteiről, legújabb beruházásáról és terveiről beszélgettünk a tulajdonosokkal.

Kecskemét déli iparterületén található 2006 óta a CNC Gép Kft. csarnoka, melybe belépve egyből feltűnik, hogy mekkora figyelmet fordítottak a tulajdonosok az épület környezetbarát hőcserélős klimatizálására. Földi Csabát és tulajdonostársát, Nagy Attilát munka közben találtuk ottjártunkkor, ahogy az újonnan beszerzett Nakamura Tome-én dolgoznak, munkásruhában, ugyanúgy mint a 7 másik esztergán és marógépen dolgozó beosztottjaik.

Az interjút az irodában kezdjük el, de a tulajdonosok hangulatán hamar érezhetővé válik, hogy idejüket szívesebben töltik a gépek között, s csak amikor a kimegyünk a csarnokba jönnek igazán elemükbe, s mesélnek örömmel a cég kezdeteiről és a jelenlegi munkáikról.

orange

Öt karton cigi árából vettük az első gépet…

orange

Ahogy a legtöbb hasonló cég, a CNC Gép Kft. kezdete is egy pincéből indult, egyetlen géppel. De a tulajdonosok már ’94 óta ismerték egymást. “Egy gépsoron dolgoztunk, alkalmazottként,…” – kezd bele Csaba, mikor az indulásról kérdezzük. Harminc évesen, több évnyi gyártós tapasztalattal a háta mögött 1991-92-ben Németországba ment dolgozni, de akkor még az volt a törvény, hogy két év után egy évre haza kellett jönni minden munkavállalónak. Amint az letelt, visszahívták, de ekkor már mindketten mentek, és ott találták az első gépüket is, “…ott kötöttük a szövetséget”.

CNC Gép Kft tulajdonosok

2-3 évbe telt, mire beindult

cncgep_facts“Tönkre ment egy gép a német cégnél, és azt öt karton cigi árából vettük meg hibásan, 250 márkáért. 100.000-be került a hazaszállítás és szerencsénk volt, meg tudták javítani, és a mai napig itt áll a sarokban. Gépünk volt, tudtunk dolgozni. De kellett piacot is szerezni” – meséli Attila, aki magukat elsősorban becsületes, jó munkás embernek tartja.

2001-ben indult a cég, akkor bérelték az első telephelyet, és hamarosan már egy nemzetközileg elismert nagyvállalatnak dolgoztak. Ezzel a céggel történt az az eset is, hogy kijött hozzájuk a főmérnök repülővel Kecskemétre, megcsinálták neki a darabot, amit már vitt is vissza Svájcba még aznap. Természetesen voltak barátok, akik segítettek az elején, de a szakértelemnek és a hozzáállásuknak köszönhetően szépen kezdett elindulni a vállalkozás.

Eltelt 18 év, jelenleg 6-7 különböző típusú alkatrészt gyártanak egyszerre. Ebből van 200-as széria, és nagyobb is, de egyik partnerüknek null-szériás és kísérleti darabok is készülnek. “A multinacionális cégeknél ez bonyolultabb és hosszabb folyamat, de mi elkészítjük 1-2 hét alatt” – mondja Csaba mosolyogva.

Nakamura Tome CNC Gép munka közben

Munkájukban mindketten a rugalmasságot tartják fontosnak, a pontosság az természetes. A gépparkot is ez alapján válogatták össze. “Most elmentünk abba az irányba, hogy egyre komolyabb és megbízhatóbb gépeket vásárolunk, hogy minél kevesebb emberi beavatkozásra legyen szükség. Hála istennek megvan egy jól kidolgozott program struktúra amit készítettünk, így a visszatérő munkáknál csak programot váltunk” – vallja Attila, aki közben az egyik hosszesztergájukra saját maga által fejlesztett speciális darabolvány adagolót és egy általa írt speciális ciklust mutat nekünk, kúpmaráshoz.

CNC Gép - Nakamura Tome

S hogy mi az amin múlik, hogy egy nemzetközi nagyvállalat majdnem 20 éve velük gyártatja az alkatrészeit? “Fontos a precíz pontos munka, s a szállítási határidő betartása” – hangsúlyozza Csaba. “A korrektség szerintem a legfontosabb. Amit megmondtunk azon sosem változtatunk.”

Gépparkjukon elsőre látszik, hogy a japán szerszámgépeket részesítik előnyben. Erről árulkodik az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft.-től vásárolt új Nakamura Tome WY-100II is, aminek választásánál két tényező már az elején alapkövetelmény volt: Japánban készüljön és FANUC vezérléssel. “A másik esztergánk nagyobb, de a Nakamurát azért vettük, mert még nem esett bele a globalizációba. Ugyan nagy cég, de az egyedi, egyszemélyes felelősségű gyártás garantálja a híres, rendkívüli megbízhatóságát.” – állítja Csaba. “A megbízhatóság mellett az is fő szempont volt, hogy melyik márkának van színvonalas hazai szervize és külföldi támogatottsága. De azért nem hiszünk egyetlen márkában. Mindenkinek van valamije ami jó, s mindig az ár-érték arányt nézzük. Nem számít mennyibe kerül, ha az gazdaságos.”

orange

Ez a szakma olyan, mint egy Ferrari gyártása.

orange

2019_01_30_CNC_GEP_Kft_11_hd

A három műszakos gyártáshoz vezetőként mindketten kiemelik, hogy elengedhetetlen a szakma szeretete, hogy megtalálja a szépségét ennek a munkának az aki itt dolgozik. Miközben sikerül egyensúlyt tartaniuk, hiszen nincs hétvégén munka és 8 órás a munkaidő. “Ez egy szép munka. Aki nem leli benne örömét egy kicsit se, az nem igazán tud jól dolgozni. Ez a szakma olyan, mint egy Ferrari gyártása: egyedi, precíz, pontos munkát igényel.” – mondja határozottan Csaba.

2019_01_30_CNC_GEP_Kft_09_h

További információ:

CNC Gép Kft. honlapján.

Az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]