Munkadarabok megfogása kaméleonnyelvvel

A kaméleon úgy vadászik, hogy a megfelelő pillanatban gyorsan kiölti hosszú nyelvét és szorosan megragadja vele kiszemelt áldozatát. Ezt az elvet alkalmazza a FESTO alakzáró megfogója is, a FlexShapeGripper.

00131-flexshapegripper-2140x940px

A FlexShapeGripper, elasztikus szilikon kupakja segítségével számos különböző tárgy, sőt, akár több darab egyszerre történő megfogására is képes, manuális átalakítás nélkül. Az eszköz fő összetevője egy kettős működésű munkahenger, amelynek egyik kamrája sűrített levegővel, a másik vízzel van töltve. Utóbbi egy olyan, ruganyos, gumírozott, kúpszerű szilikon végződéssel van ellátva, ami a kaméleon nyelvére hasonlít. A kamrák egy dugattyúval vannak elválasztva egymástól és úgy lettek kialakítva, hogy kompenzálják a szilikon rész deformációját.

Energia nélküli tartás akár több tárgy egyszerre történő megfogása esetén is

Energia nélküli tartás akár több tárgy egyszerre történő megfogása esetén is

Alakzáró megfogás az inverziónak köszönhetően

A folyamat során a kezelőrendszer a felvenni kívánt tárgyhoz irányítja a megfogót, úgy, hogy a szilikon kupak hozzáérjen. A felső, nyomás alatt lévő kamra ezután kinyílik, a dugattyú egy rugós támaszték segítségével elmozdul felfelé, a vízzel teli szilikon rész pedig behúzódik. Ezzel egyidőben a kezelőrendszer közelebb engedi a megfogót a tárgyhoz, a kupak így rásimul a tárgyra és alakjától függetlenül szorosan körülöleli. Az elasztikus szilikon számos különböző geometriához alkalmas, az anyag magas súrlódása ugyanis nagy tartóerőt hoz létre.

Univerzális használat: rugalmas megfogás számos különböző tárgyhoz

Univerzális használat: rugalmas megfogás számos különböző tárgyhoz

Potenciális alkalmazás a jövő gyáraiban

A megfogó sok különböző feladat elvégzésére lenne képes gyártói környezetben, így olyan rendszerek fejlesztésének jelentheti alapját, melyek maguktól képesek alkalmazkodni a változó termékekhez és szituációkhoz. A projekt emellett arra is rámutat, hogyan képes a FESTO az automatizáció szolgálatába állítani a különböző természet ihlette innovatív megoldásokat.

Irányított összeszedés: több tárgy átmozgatása a LIFO elv szerint

Irányított összeszedés: több tárgy átmozgatása a LIFO elv szerint

Új lendület a nyílt innováció révén

A Bionic Learning Network célja azonban nemcsak a természet tanulmányozása. Fontos szerepet játszik a jó ötletek felismerése és támogatása is. A FlexShapeGripper például az Oslo és Akershus Alkalmazott Tudományi Főiskolával való kollaboráció eredménye és kiváló példája a vállalati határokon átívelő szoros együttműködésnek.

ForrásFESTO

További információ:

A FESTO Bionic Learning Network hivatalos oldalán.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]