Meggyőző teljesítmény és minőség

A megbízható megmunkálásokhoz szükséges megfelelő szerszámtárak megkérdőjelezhetetlen fontossággal bírnak a kreuzlingeni központú GDELS-Mowag megmunkáló részlege számára. Éppen ezért támaszkodnak a HAIMER olyan termékeire, mint a rezgéscsillapító Power Shrink Chuck tokmány és a rendkívül pontos Cool Flash szerszámhűtő rendszer. Az eredmény pedig: megbízhatóbb forgácseltávolítás, jobb felületi minőség és akár 30%-kal hosszabb szerszám élettartam.

A Boden-tó elsősorban a benne élő nagy marénákról és sügérekről, illetve a pirájákról híres. Na persze nem élő példányokról van szó, hanem a General Dynamics European Land System – Mowag (GDELS-Mowag) által épített, Piranha névre keresztelt könnyűsúlyú, páncélozott kerekes járművekről.

Joseph Erlacher, a vállalat 100 alkalmazottat számláló megmunkáló részlegének egyik CNC programozója. A részlegen szinte mindent házon belül gyártanak, a legegyszerűbb daraboktól a legkomplexebb kúpkerékhajtásig. “Sok know-how alkatrészt gyártunk, ezért is rendelkezünk ilyen átfogó gyártói kapacitással. Az esztergáink és megmunkáló központjaink használata mellett lehetőségeünk van körszörülésre, fogaskerékmarásra és edzésre is” – magyarázza Jospeh, majd hozzáteszi: “Mivel alig van szükségünk beszállítókra, mindig a mi felelőségünk az alkatrészek megbízható, időben történő leszállítása.”

A csoportosulás és a különleges kompetencia ellenére a kreuzlingeni csapatra mindig nagy nyomás nehezedik a magas költségek miatt. Ezért mindig azon munkálkodnak, hogy folyamataikban időt és pénzt takarítsanak meg. E törekvésük nem csak a gépekre és szerszámokra terjed ki, hanem például a gyakran alábecsült, főorsó és vágószerszám közti interfészre, azaz a szerszámbefogókra is.

Joseph Erlacher, aki egyben a szerszámok beszerzéséért is felel, biztosan állítja: “A szerszámbefogó kulcsfontosságú szerepet játszik a megmunkálás minőségének, illetve a főorsó és a szerszámok élettartamának tekintetében. Több évnyi tapasztalat után bátran állíthatom, hogy a HAIMER rendkívüli minőséget biztosít e téren. Ezért is használjuk itt a GDELS-Mowag-nál az ő szerszámbefogóikat a köbös alkatrészek fúrásához és marásához.” A vállalat korábban próbálkozott más gyártók olcsóbb termékeivel is, de azok sosem feleltek meg az elvárásoknak.

A GDELS-Mowag a HAIMER Shrink Fit Chuck tokmányokat használja köbös alkatrészei megmunkálásához.

A GDELS-Mowag a HAIMER Shrink Fit Chuck tokmányokat használja köbös alkatrészei megmunkálásához.

HAIMER GmbH

A németországi Igenhausen-ben működő HAIMER GmbH egy családi vállalkozás, amely az elmúlt 40 évben piacvezetővé vált a szerszámbefogó technológia területén, ma pedig szerszámkezelési rendszerek szolgáltatójaként is működik.

Az egyedi hűtésű, rezgéscsillapító szerszámbefogók előnyei

Joseph Erlacher tudja, hogy a HAIMER, erőforrásainak jelentős részét kutatás-fejlesztésbe fekteti, hogy folyamatosan javíthassa termékei minőségét. Ezért mindig nyitott az olyan innovációkra, amelyek a munkafolyamatok javításával kecsegtetnek. Négy évvel korábban, – a HAIMER egyik helyi disztribútoránál – a Dihawag-nál megmutatták neki a Cool Flash hűtéssel ellátott Power Shrink Chuck tokmányokat, ő pedig azonnal ki is akarta próbálni őket.

Együtt az optimalizált szerszámbefogásért (balról): Fabian Wettstein, a Dihawag értékesítési menedzsere; Andreas Haug és Josef Erlacher, a GDELS-Mowag CNC programozói és Christof Breu, a Dihawag értékesítője.

Együtt az optimalizált szerszámbefogásért (balról): Fabian Wettstein, a Dihawag értékesítési menedzsere; Andreas Haug és Josef Erlacher, a GDELS-Mowag CNC programozói és Christof Breu, a Dihawag értékesítője.

A Power Shrink Chuck abban különbözik a hagyományos tokmányoktól, hogy optimálisabb kialakítása egyesíti a nagy merevséget a rezgéscsillapítással. Ez növeli a forgácsoló teljesítményt, miközben védi a gépet, orsót és a szerszámot is. A HAIMER Cool Flash rendszernek köszönhetően, a hűtőfolyadék közvetlenül a vágóélre kerül és meggátolja a forgácstorlódást. A hűtőcsatornák a szerszámbefogóba vannak építve, amik elvezetik a hűtőfolyadékot a tokmány homlokfelületéig. A speciális kialakítás nagy nyomást eredményez, ami a szerszámszár teljes kerületén elolszlatja a hűtőfolyadékot. A szár végén a folyadék a forgácsfuratokba préselődik (adhézió), ezáltal teljesen kiöblíti azokat és még a legnagyobb sebesség mellet is fröcsögés nélkül jut el a vágóélekre.

Az integrált Cool Flash rendszerrel ellátott Power Shrink Chuck tokmányok esetében a hűtőfolyadékot közvetlenül a vágóélekig vezetik. Az eredmény a hosszabb szerszám élettartam és jobb felületi minőség.

Az integrált Cool Flash rendszerrel ellátott Power Shrink Chuck tokmányok esetében a hűtőfolyadékot közvetlenül a vágóélekig vezetik. Az eredmény a hosszabb szerszám élettartam és jobb felületi minőség.

A rendszernek nagy sikere volt a GDELS-Mowag megmunkáló részlegén. Andreas Haug, szintén CNC programozó, elmondja: “Bár nem végzünk nagy sebességű forgácsolást, hihetetlen nehéz anyagokkal kell dolgoznunk. Az új HAIMER tokmányokkal megbízhatóbb forgácseltávolítást, jobb felületi minőséget és akár 25-30%-kal hosszabb szerszámélettartamot tudunk biztosítani.” Ezt munkatársa, Joseph is megerősíti: “Korábban voltak problémáink a forgácstorlódással, a Cool Flash használata óta azonban már nem tapasztaljuk. A forgács megbízhatóan távozik, a szerszám pedig állandóan hűtés alatt van. Ezért is váltottunk erre a rendszerre minden, nagyobb kihívást jelentő folyamatunkban. Az új beszerzéseknél is mindig ez a kombináció az első választásunk.”

HAIMER termékek széles választéka a célorientált használathoz

Andreas Haug kiemeli, azért a hagyományos tokmányaik is hatékonyank – ezeket többek között fúráshoz és dörzsárazáshoz használják. “A HAIMER tokmányokat elég célorientáltan használjuk az üzemben. A döntő tényezők közé tartozik a megmunkálási alkalmazás típusa és a használt alapanyag, ami sok esetben valami egzotikus anyagot jelent. Gyakran dolgozunk 1400 N/mm²-ig terjedő, hűtött és edzett acéllemezekkel, ahol magas hőmérséklettel kell számolni a vágóélen. Speciális öntvényeink is kihívást jelentenek: például a rendkívül abrazív szürke öntöttvas, amelynek húzószilárdsága 1000 N/mm². A HAIMER Power Shrink Chuck tokmánnyal és Cool Flash rendszerrel számottevő javulást tapasztaltunk az ilyen jellegű anyagok megmunkálásában.” Joseph Erlacher hozzáteszi: “Valószínűleg magasabb forgácsolási értékeket is elérhetnénk, de a bonyolult alkatrészeink elég drágák, ezért inkább nem kockáztatunk. Tekintve, hogy ezeket a darabokat kis sorozatszámban állítjuk elő, a megmunkálási idők csökkentése nem olyan lényeges, mint az egyéb előnyök.”

Bármilyen munkáról is legyen szó, a GDELS-Mowag számos különböző HAIMER zsugortokmányt használ .

Bármilyen munkáról is legyen szó, a GDELS-Mowag számos különböző HAIMER zsugortokmányt használ .

A HAIMER minden terméke a cég “Quality Wins” (A minőség győz) filozófiájával készül. Erlacher elmagyarázza: “Használunk olyan tokmányokat, amik már 12 éve megvannak de még mindig tökéletesen működnek.” Ugyanez vonatkozik a Power Clamp zsugorgépekre is. 2017-ben a GDELS-Mowag lecserélte mostanra már 13 éves berendezését egy újgenerációs HAIMER Power Clamp-re. A gép alapvető jellemzői közé tartozik az intelligens, szabadalmaztatott NG tekercs, ami rendkívül rugalmas és könnyen kezelhető. Egy szimpla tekeréssel beállítható a hossz és átmérő a zsugortokmány méretéhez. A szabvány és speciális tokmányokat így csak a szükséges helyen hevítik. Erlacher hozzáteszi: “A régi gépünk ugyan még mindig működik, az újjal azonban sokkal gyorsabban tudunk dolgozni. A nálunk végzett zsugorító műveletek számát figyelemebe véve, a befektetés egyértelműen megérte.” Ráadásul így szükség esetén van egy pótberendezésük is.

Zsugortokmány és zsugorgép egy forrásból: a HAIMER kiáll a minőségért, amit nagyra értékelnek a GDELS-Mowag-nál.

Zsugortokmány és zsugorgép egy forrásból: a HAIMER kiáll a minőségért, amit nagyra értékelnek a GDELS-Mowag-nál.

Felkészülve a jövőre

A GDELS-Mowag-nál nincs kétség affelől, hogy a megmunkálás jövőjére jelentős hatással lesz a digitalizáció. Josef, Andreas és munkatársaik már régóta dolgoznak a folyamataik digitalizálásán. Rámutatnak azonban a különböző rendszerek közti harmónia megteremtésének fontosságára is: “Folytonos adatáramlásra van szükségünk a CAM-től a szerszámgépig. A HAIMER ebben is támogat minket, többek között a tokmányok 2D és 3D modelljeinek rendelkezésünkre bocsátásával.”

ForrásHAIMER

További információ:

A HAIMER hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]