Egy díjnyertes, magyar fejlesztésű sporteszköz tervezése

Az alig néhány éve létező, mára azonban hatalmas népszerűségnek örvendő, magyar fejlesztésű sportág, a Teqball, egyik legfontosabb eszköze a különleges kialakítású asztal. Tervezése és gyártása, a magas minőségi követelmények miatt számos kihívással járt, aminek leküzdésében a SolidWorks szoftverei segítették a mérnök csapatot.

A magyarországi Teqball Kft. nem kis célt tűzött ki maga elé, amikor 2013-as alakulásával egy új sportág fejlesztésébe és népszerűsítésébe kezdett. A sikerre azonban nem kellett sokat várniuk, hiszen néhány év alatt a Teqball egy világszerte ismert sportággá vált. Erről tanúskodik többek között az is, hogy nemrég az Ázsiai Olimpiai Bizottság hivatalosan is elismerte a Teqball-t, mint sportágat, ezáltal pedig bekerült az Ázsiai Játékok közé, így várhatóan 2022-ben részt is vesz a neves sporteseményen.

A céget három magánszemély; Borsányi Gábor, volt profi labdarúgó, a Teqball játék megálmodója, Gattyán György, a Docler Holding alapítója és tulajdonosa és Huszár Viktor, informatikai szakember és a BME futballcsapatának elnöke, alapította.

A Teqball-ról

A vállalat által fejlesztett Teqball sport egy futballalapú játék, amit egy kifejezetten erre a célra tervezett asztalon játszanak. A szabályok és a játékmenet leginkább a lábteniszhez hasonlít, létezik páros és egyéni Teqball játék is, sőt, a pingpongból ismert forgó szabályaival akár többen is játszhatják. Az asztal méretéből és kialakításából adódóan persze nagyobb ügyességet és fokozottabb koncentrációt igényel, mint a lábtenisz, ugyanakkor látványosabb, pörgősebb és szórakoztatóbb is. A játék ezért kiválóan alkalmas a technikai felkészültség, a koncentrációs készség és az állóképesség fejlesztésére, a futballtudás tökéletesítésére.

teqball

Egyszerű ötlet, összetett feladat

A Teqball legfontosabb eszköze a speciálisan meghajlított asztal. Két típusa létezik, a felhajtható, így akár egyedüli játékra, gyakorlásra is alkalmas Smart és a klasszikus, fixen telepíthető One.

Teqball Smart és One asztalok

Teqball Smart és One asztalok

Palásthy István, a Teqball Kft. műszaki igazgatója hangsúlyozta, hogy az asztal tervezésénél az elsődleges szempont a lehető legjobb játékélmény biztosítása volt, úgy, hogy emellett a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfeleljen. Erre egyrészt a focilabda tömege miatt volt szükség, másrészt a kültéri használatból adódó időjárási és klímaviszonyok miatt, hiszen a Teqball-t a világ számos különböző pontján játsszák.

Ilyen paraméterek mellett, egy új keletű sportág kulcsszerepet játszó eszközének sorozatgyártását előkészíteni hatalmas kihívást jelentett. A megpróbáltató viszonyok robosztus, merev felépítést igényeltek, ugyanakkor az optimális játékélményhez a megfelelő ergonómiai szempontokat is biztosítani kellett és természetesen az asztal esztétikai tényezői sem voltak elhanyagolhatók.

A Teqball csapatának tehát a lehető legmodernebb szoftverkörnyezetre volt szüksége, hogy ezt a komplex feladatot maradéktalanul teljesíthessék. A választás – a korábbi pozitív tapasztalatoknak köszönhetően – a SolidWorks-re esett, amely a kiváló terméktervezői modelleken túl, műszaki folyamatkezelést is kínált az asztal fejlesztéséhez.

teqball_solidworks

Szigeti Alex, a Teqball Kft. tervezőcsapatának vezetője elmondta, hogy a feladathoz a SolidWorks CAD modellező és szimulációs szoftverét használták. A választás pedig tökéletesnek bizonyult, a termék ugyanis több design díjat is elnyert, emellett mára világszerte megtalálható, a legnagyobb futballkluboktól kezdve, a fesztiválokon át egészen a homokos tengerpartokig.

A Teqball Kft. a jövőben tervezi az asztal továbbfejlesztését, illetve egy nagyobb gyártókapacitás kiépítését is, a csapat egyértelmű célja pedig, hogy a Teqball egyszer az olimpiai játékok közé is bekerül. Az eddigiek alapján pedig úgy tűnik, erre meg is van az esélyük.

További információ:

Az EuroSolid Kft. hivatalos honlapján.

A Teqball Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]