Az egy nyelvet beszélő szerszámgépek jövője

Újabb előrelépés történt az umati (universal machine tool interface = univerzális szerszámgép interfész) szabványosítása felé.

umati_article

VDW (német szerszámgépgyártók szövetsége) és az OPC Alapítvány nemrég létrehozott egy közös munkacsoportot, amelynek apropóján várják minden, az umati iránt érdeklődő fél részvételét.

“A csoport 2019 januárjában kezdi meg munkáját” – jelentette ki Dr. Alexander Broos, a VDW umati projektmenedzsere, az OPC Alapítvány sajtótájékoztatóján, Nürnbergben. Majd hozzátette: “Várjuk minden olyan OPC, VDW vagy egyéb társult egyesület tagjának jelentkezését, aki szeretne együttműködni az umati fejlesztésén”. A VDW így kívánja biztosítani, hogy az ügyfelek és szerszámgépgyártók igényei egyaránt részét képezzék a szabványnak, ezáltal globális szinten is nagyobb elfogadásban részesüljön a projekt.

umati

A VDW által fejlesztett umati egy olyan interfész, ami lehetővé teszi hogy a különböző szerszámgépeket és perfériákat egyszerűen, biztonságosan és észrevétlenül, ügyfélspecifikus IT környezetekre lehessen csatlakoztatni. A nyílt szabvány, a világ minden szerszámgép használója számára elérhető.

061849_umati_chart_2_en

Mint minden ilyen szabvány esetében, az umati-ról is elérhetővé tesznek egy publikus vázlatot, amit a szakmabeliek véleményezhetnek. A határidő lejárta után, a beérkező visszajelzéseket a lehetőségekhez mérten integrálják, ezzel is garantálva a szabvány széleskörű alkalmazhatóságát. A hagyományos szabványosítási szervekkel ellentétben, az OPC ráadásul olyan konfigurációs fájlokat is biztosít, amelyekkel egyszerűen beállíthatók a tényleges gépi kommunikációhoz szükséges OPC szerverek.

Nagy érdeklődéssel kísért koncepciótervek

Az umati már átesett az első kritikus tesztelésen, a 2018-as stuttgarti AMB-n., ahol 9 gépgyártó, 5 különböző vezérlővel felszerelt, 15 szerszámgépét kötötték össze sikeresen több kommunikációs partnerrel. Az adatcsere egy közösen meghatározott paraméterkészlet alapján történt, melynek beállítása a gépeken – a résztvevő vállalatok beszámolói alapján – 8-16 órát vett igénybe.

„A következő fontos mérföldkő az umati számára a 2019-es EMO Hannover lesz, ahol részletesebben is bemutatásra kerül a projekt. A világ egyik legjelentősebb fémmegmunkálási kiállításán szeretnénk még több résztvevő partnert bemutatni” – árulta el Broos. Ennek érdekében a VDW intenzív megbeszéléseket folytat a világ vezető piaci résztvevőivel. A tervezett kollaborációkonn túl pedig testvéregyesületeivel is szoros együttműködésben áll Európában, az USA-ban, Japánban, Kínában, Dél Koreában és a világ egyéb tájain is.

ForrásEMO Hannover

További információ:

A VDW hivatalos honlapján.

Az OPC Alapítvány hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]