A TRUMPF felvásárolja a Philips lézerdióda üzletágát

A TRUMPF a jövőben olyan új üzleti területekre kíván összpontosítani, mint például a szenzor technológia, és az optikai adatátvitel. A JFK Kína 2013-as felvásárlása óta ez a vállalat legnagyobb beruházása.

A TRUMPF csúcstechnológiai vállalat teljes részesedést szerzett a Philips tulajdonú Photonics GmbH-ban. Ez a beruházás új piaci lehetőségeket nyitott meg a TRUMPF számára, nagy teljesítményű diódás lézerekkel bővítve a vállalat termékportfólióját. A Philips Photonics lézerdiódáit többek között az okostelefonokban, digitális adatátvitelben és az önvezető autókban is használják. A Photonics GmbH körülbelül 280 embert foglalkoztat.

A lézerdiódagyártás optikai ellenőrzése a Photonics GmbH-nál.

A lézerdiódagyártás optikai ellenőrzése a Photonics GmbH-nál. Fotó: TRUMPF

„Ezzel a beruházással egy új termékterület felé nyitunk, valamint meglévő portfoliónkat egy stratégiailag fontos területtel bővítjük” – mondta Nicola Leibinger-Kammüller, a TRUMPF igazgatótanácsának elnöke. A beszerzéssel a TRUMPF nagyobb piaci részesedésre tesz szert a fotonikus rendszerek és a digitális termékek új, és gyorsan növekvő piacán.

Lars Grünert, a csoport igazgatótanácsának tagja és egyben pénzügyi vezérigazgatója, aki a TRUMPF új beruházásaiért felel, hozzátette: „A Philips Photonics sok kiváló fejlesztőmérnököt foglalkoztat, akik szaktudásukkal utat nyitnak az új fotonikus rendszerek számára, ezzel együtt erősítik a TRUMPF kutatási és fejlesztési tevékenységét is. A jövőben velük együttműködve szeretnénk tovább fejleszteni a Fotonika üzletágunkat.”

A waferek (lapkák) gyártásának vizuális vizsgálata a Photonics GmbH-nál.

A waferek (lapkák) gyártásának vizuális vizsgálata a Photonics GmbH-nál. Fotó: TRUMPF

A TRUMPF közel 340 millió eurót fektetett kutatás-fejlesztésbe a 2017/18-as pénzügyi évben, ami 9,5 százalékos fejlesztési ráfordításnak felel meg.

„Az üzletágat 2000-ben alapítottuk, azóta folyamatosan növekszik. A világon több mint félmilliárd mobiltelefont szereltünk fel a Philips Photonics lézerdiódákkal – mondta Joseph Pankert, a Philips Photonics üzletág vezető igazgatója. Nagyon izgatottak vagyunk, most, hogy a TRUMPF részévé váltunk. Ez biztosítja, hogy a divízió a jövőben egy innovatív vállalat részeként fejlődhessen tovább”.

Automatikus chip kötés a Photonics GmbH-nál.

Automatikus chip kötés a Photonics GmbH-nál. Fotó: TRUMPF

A Philips Photonics székhelye a németországi Ulm-ban van, ahol a lézerdiódák egy high-tech gyártóüzemben készülnek. A cég emellett rendelkezik telephelyekkel a hollandiai Aachen-ben és Eindhoven-ben, illetve értékesítési irodákkal a kínai Sencsen, Sanghaj és Csingtao városokban.

A tranzakció várhatóan 2019 második negyedévében fejeződik be, amit a versenyfelügyeleti hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk. A két vállalat megegyezett, hogy a pontos vételárat üzleti titoknak minősítik.

A VCSEL (vertical-cavity surface-emitting laser) lézerdióda esetében a fény merőlegesen érkezik a félvezető chip síkjára, ellentétben az élsugárzó lézer diódával, ahol a fény a chip egy vagy két élén távozik. A VCSEL diódák gyártása ma már nagyon olcsó.

ForrásTRUMPF

További információ:

A TRUMPF hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]