A hatékonyabb adatfelhasználás éve – 2019 várható ipari trendjei – 2. rész

Az első ipari forradalom óta, a gyártás megkérdőjelezhetetlen erővel formálja mindennapjainkat. Az elmúlt pár évszázad alatt az ipar hatalmas fejlődésen esett át, ma már olyan fogalmakkal definiáljuk, mint az automatizáció, robotok, digitalizáció, hálózatosítás és okos gyárak. A végletekig gyorsult növekedési tempóban ugyan nehéz konkrét jóslatokat tenni az ipar alakulásáról, bizonyos trendek azonban mindig népszerűbbnek mutatkoznak az átlagnál.

Sorozatunk 1. részében a CB Insights kutatásának osztályozása szerinti “Szükségszerű” (tehát nagy mértékű ipari adoptációt és nagy piaci erőt mutató) ipari trendekről írtunk. A 2. részben a “Feltörekvő” és “Átmeneti” kategóriákkal foglalkozunk.

Feltörekvő ipari trendek

Gépi látás

A gépi látás egy másik olyan technológia, aminek elterjedése egyéb ipari technológiák – mint az AI vagy az edge computing – fejlődésének függvényében történik. A gépi látás nyújtotta előnyök, például a minőségi problémák észlelésében vagy az árukészlet kezelésében, tagadhatatlan piaci erőt generálnak. A felhasználási területeket illetően azonban van még némi bizonytalanság; egyelőre az elektronikai iparban és a mezőgazdaságban találkozunk nagyobb beruházásokkal.

What's Next In Advanced Manufacturing

Gép mint szolgáltatás

A gépek szolgáltatásként történő használata jelentős piaci potenciállal bír, hiszen nagyszerű modellként szolgál a nagy tőkejavak elérhetőbbé tételében. Ipari alkalmazása azonban – akárcsak a gépi látás esetében – elhanyagolható, térnyerése egyelőre egyedül a reülőgépiparban tapasztalható: nem ritka, hogy a légitársaságok csak működési és karbantartási költségeket fizetnek egy hajtóműért, az eszközt soah nem vásárolják meg ténylegesen. Az IIoT platformok terjedésével a koncepció szélesebb körben is elképzelhető: gondoljunk csak bele, milyen előnyökkel járhat, ha egy szerszámgépet termelésbe tudnánk állítani mielőtt megvásároljuk, így tesztelhetnénk hatékonyságát vagy a vele járó költségeket.

Átmeneti ipari trendek

3D nyomtatás

Az évekig forradalminak tartott technológia, bár számos eredményt tud felmutatni, sosem érte el a neki jósolt sikereket. Számos ipari alkalmazást láttunk a múltban, amik óriási pénzösszegeket emésztettek fel, a befektetések 2017-es rekordja után azonban hatalmas visszaesés volt tapasztalható a tavalyi évben.

2015_09_24_VARINEX_Muanyagipari_Szimpozium_16

A technológia legnagyobb indítványozójának számító GE 1,5 milliárd dollárt fektetett additív üzletágába, a most ránehezedő nyomás hatására azonban kénytelenek nagy mértékben visszaszorítani költségeiket. Ha arra kényszerülnek, hogy az ebbe a területbe fektetett tőkéjüket kivonják, könnyen elképzelhető, hogy a hiányt a teljes iparág meg fogja érezni.

Ha idén is csökkennek a kockázati tőkebefektetések, a 3D nyomtatás iránti érdeklődés jelentősen visszaeshet.

Adat-átjárhatóság

Kétségtelen, hogy az elmúlt évtized egyik legértékesebb technológiai erőforrása maga az adat lett. Ennek fényében nem meglepő, hogy a jövő ipari trendjeinek jelentős része vagy generálja vagy felhasználja valamilyen módon ezt a digitális nyersanyagot. Az igazi értéket azonban, az adatok esetében mem a mennyiség jelenti, hanem a hasznosíthatóság.

A Harvard Business Review IoT tanulmánya szerint a strukturált adatok közel felét használják döntéshozatalban, ezzel szemben a strukturálatlan adatoknak csupán 1%-át. Ennek a magas fokú kihasználatlanásgnak a hátterében nagyrészt az egyes rendszerek közötti rossz átjárhatóság áll. A vállalatoknak tehát muszáj lesz megoldást találni a több különböző forrásból származó adat hatékony integrációjára, hiszen nélkülözhetetlen szerepet játszik a döntéshozatalban.

Az adat-átjárhatóság tehát nagy potenciát mutató ipari trend, a konkrét alkalmazások hiányában, de ami még ennél is fontosabb: a megfelelő irányt illető bizonytalanságok fényében azonban kérdéses, hogy a technológia merre tart.

Kísérleti trendek

Az ebbe a kategóriába tartozó trendekkel, az elenyésző piaci erő, a kezdeti stádiumú ipari alkalmazások és az általános bizonytalanság miatt nem foglalkozunk bővebben, csak felsorolás szintjén említjük:

Összegzés

Egy jóslat igazságértékében – legyen szó meteorológiai előrejelzésekről, a gazdaság alakulásáról, vagy éppen ipari trendek térnyeréséről – sosem lehetünk teljesen bizonyosak. Egy adott helyzetet, problémát több aspektusból vizsgálva, a releváns adatokat összevetve és a múlt eseményeit, változásait is figyelembe véve ugyanakkor egy predikció valószínűségét nagy mértékben növelhetjük.

A fenti tanulmány tökéletes példa egy adott kérdés körültekintő, alapos vizsgálatára, hiszen a már kialakult tendenciákat szem előtt tartva, hiteles kutatásokra építve teszi meg jóslatait a következő 1-2 év ipari trendjeinek valószínűsíthető alakulásáról.

Az Ipar 4.0 hozta változások óriási mértékben formálják, alakítják a gyártás területét és még mindig nem ismerjük teljesen az ebben rejlő lehetőségeket. Mindemellett úgy tűnik, a követendő irányok egyre inkább kitisztulnak, egy jól meghatározott problémára megoldást találni pedig már sokkal egyszerűbb feladat.

Források:

https://www.cbinsights.com/research/report/advanced-manufacturing-trends-2019/
http://info.microsoft.com/rs/157-GQE-382/images/EN-US-CNTNT-Report-2019-Manufacturing-Trends.pdf
http://www.digitaljournal.com/business/advanced-manufacturing-trends-for-2019/article/537982
https://erpblog.iqms.com/top-manufacturing-trends-2019/

Megosztás
[
    ]