A hatékonyabb adatfelhasználás éve – 2019 várható ipari trendjei – 1. rész

Az első ipari forradalom óta, a gyártás megkérdőjelezhetetlen erővel formálja mindennapjainkat. Az elmúlt pár évszázad alatt az ipar hatalmas fejlődésen esett át, ma már olyan fogalmakkal definiáljuk, mint az automatizáció, robotok, digitalizáció, hálózatosítás és okos gyárak. A végletekig gyorsult növekedési tempóban ugyan nehéz konkrét jóslatokat tenni az ipar alakulásáról, bizonyos trendek azonban mindig népszerűbbnek mutatkoznak az átlagnál.

Ezekről a kialakuló trendekről adhatnak irányadó információt a piacvezető, illetve a nagy növekedést mutató vállalatok jövőt illető tervei, illetve a közelmúltban eszközölt fejlesztéseik, törekvéseik, mellyel képesek voltak megtartani versenyelőnyüket. Ezeknek a cégeknek van a legnagyobb rálátásuk a piaci igények alakulására; aktuálisan milyen termékekre, szolgáltatásokra, megoldásokra van szükségük az egyes vállalatoknak, hogy gyártói tevékenységüket termelékenyebbé, átláthatóbbá, hatékonyabbá tehessék.

Ha tehát meg szeretnénk tudni, hogy nagy valószínűséggel mely trendek fogják dominálni a következő néhány évet, érdemes megvizsgálnunk, melyek voltak a közelmúlt nagyobb befektetéseit kapó, illetve szélesebb körben alkalmazott irányzatai. Ezt tette a kifejezetten a jövő üzleti és ipari trendjeinek előrejelzéseire szakosodó hírszerzési platform is, a CB Insights.

Kutatásukban a 14 legnagyobb gyártási trendet vizsgálták, két dimenzió: az ipari adoptáció mértéke és a piaci erő függvényében. Az egyes irányzatokat az alábbi szempontrendszer szerint csoportosítottak:

  • Szükségszerű (Necessary) / nagy mértékű ipari adoptáció + nagy piaci erő

Nagy mértékű ipari adoptációt mutató, és egyértelmű piaci lehetőségekkel bíró trendek.

  • Feltörekvő (Threatening) / kis mértékű ipari adoptáció + nagy piaci erő

Jelentős befektetési tevékenységet mutató, de széles körben még nem elterjedt trendek.

  • Átmeneti (Transitory) / nagy mértékű ipari adoptáció + kis piaci erő

Sokat adoptált, a piaci lehetőségek tekintetében azonban bizonytalanságot mutató trendek.

  • Kísérleti (Experimental) / kismértékű ipari adoptáció + kis piaci erő

Keveset adoptált, koncepcionális vagy korai stádiumú trendek, amelyek kevés funkcionális termékkel rendelkeznek.

What's Next In Advanced Manufacturing

Jelen cikksorozatban az első három kategóriával fogunk foglalkozni.

Szükségszerű ipari trendek

IIoT platformok

A digitalizáció hatására a legtöbb cégnek ma már óriási adathalmazok állnak rendelkezésükre, sokuknak azonban komoly nehézségeket okoz ezen adatok hatékony felhasználása. Az ipari IoT platformok a különböző hálózatosított termelési eszközök adatait gyűjtik össze és integrálják olyan alkalmazásokba, amelyek segítségével az egyes eszközök teljesítménye könnyebben elemezhetővé válik. Szerepük tehát egyre nagyobb lesz, az olyan cégek, mint a Siemens, az Amazon vagy az SAP ilyen vonatkozású befektetéseit figyelembe véve, 2020-ra várhatóan billió dolláros termelési növekedést fognak hozni.

Ipari szenzorok

A különböző ipari szenzorok, mikrovezérlők és aktuátorok ára évek óta folyamatosan csökken és úgy látszik ez a tendencia nem is változik még egy darabig. Tekintve, hogy a nyers termelési adatok kinyerésének legfőbb eszközeiről beszélünk, az árak zuhanásával egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik irántuk a gyártók részéről.

What's Next In Advanced Manufacturing

Az árak alakulását elsősorban a kockázati befektetések magas száma idézte elő, melynek hatására a szenzorgyártó cégek, illetve egyéb kiegészítő technológiákat, szoftvereket fejlesztő start-upok bőséges tőkét tudtak felhalmozni. Ennek eredményeként ezeken a piacokon jelentős fejlődés lesz tapasztalható, ami több, hatékonyabb terméket, szoftvert és szolgáltatást jelent.

Ipari robotok

Az ipari robotok már a ’60-as évek óta jelen vannak a gyártásban, az utóbbi években pedig alkalmazásuk robbanásszerűen emelkedett. Ez elsősorban annak a folyamatnak köszönhető, amely során a kezdeti, robosztus, kordonnal elkerített, “ügyetlen” robotok, a különböző hardveres fejlesztéseknek köszönhetően, kompaktabbak, rugalmasabbak lettek, gépi látást kaptak és akár emberekkel való együttműködésre is alkalmassá váltak. A jövőre nézve tehát úgy tűnik, a fő irány a robotok kompaktabbá, okosabbá és kollaboratívabbá tétele lesz, amit az is igazol, hogy az elmúlt években a piacvezető gyártók sorra mutatták be saját kollaboratív, okos robotjaikat.

2017_EMO_FANUC_12

A gyorsaság terén persze lesz még hova fejlődniük ezeknek a modelleknek, de az, hogy képesek emberi munkaerő mellett dolgozni, fontos előrelépés.

Prediktív analízis

Talán a legkevesebb magyarázatra szoruló trend az analitikai eszközök reaktívról poraktívra történő elmozdulása és ennek egyre nagyobb szerepe a gyártásban. Egy olyan eszköz, amely képes jóslatot tenni egy alkatrész meghibásodásáról vagy egy gép leállásáról, óriási előnyt jelent a mai gyártói környezetben, ahol minden másodperc számít. Az AI modellek fejlődése, a szenzorok árcsökkenése, valamint a hálózatosított eszközök által generált hatalmas adatmennyiség következtében ráadásul ezen eszközök integrációja minden eddiginél egyszerűbb.

Folytatása következik…

A sorozat 2. részében a “Feltörekvő” és “Átmeneti” ipari trendekkel fogunk foglalkozni.

Források:

https://www.cbinsights.com/research/report/advanced-manufacturing-trends-2019/
http://info.microsoft.com/rs/157-GQE-382/images/EN-US-CNTNT-Report-2019-Manufacturing-Trends.pdf
http://www.digitaljournal.com/business/advanced-manufacturing-trends-for-2019/article/537982
https://erpblog.iqms.com/top-manufacturing-trends-2019/

Megosztás
[
    ]