TwinSAFE: egységesen moduláris, skálázható és elosztott architektúrájú biztonsági rendszerek

A Beckhoff újgenerációs biztonsági vezérlőinek kifejlesztése során különös hangsúlyt fektettek a moduláris képességekre és a skálázhatóságra, így segítségükkel optimálisan teljesíthetők a különféle kialakítású gépek egyedi biztonsági követelményei. Egy teljes biztonsági rendszer intelligenciáját több TwinSAFE Logic be/kimeneti modul között szétosztva rugalmasan valósíthatók meg az egyre inkább moduláris kialakítású architektúrák, melyek minden eddiginél hatékonyabban illeszthetők hozzá egy adott rendszerkövetelményhez.

Az EL6910 típusú TwinSAFE Logic modulokon alapuló, új biztonsági vezérlők segítségével a TwinSAFE rendszer az eddig megszokottnál is célirányosabban illeszthető hozzá egy adott gépelrendezés egyedi követelményeihez, valamint lényegesen szélesebb körű biztonsági funkciók valósíthatók meg vele. Az új be/kimeneti modulok közé az alábbiak tartoznak:

  • EL1918 típusú TwinSAFE EtherCAT terminál: nyolc biztonsági bemenettel rendelkező digitális terminál;
  • EL2911 típusú TwinSAFE EtherCAT terminál: négy biztonsági bemenettel és egy biztonsági kimenettel rendelkező biztonsági tápterminál;
  • EP1957-0022 típusú TwinSAFE EtherCAT Box-terminál: nyolc biztonsági bemenettel és négy biztonsági kimenettel rendelkező, IP 67 védettségű, kombinált digitális modul.
Az új TwinSAFE vezérlőkkel hatékonyabban valósíthatók meg elosztott biztonsági rendszerek, azaz kevesebb tervezési és anyagi erőfeszítés árán

Az új TwinSAFE vezérlőkkel hatékonyabban valósíthatók meg elosztott biztonsági rendszerek, azaz kevesebb tervezési és anyagi erőfeszítés árán

Még több lehetőség elosztott biztonsági alkalmazások számára

A már forgalomban lévő TwinSAFE Logic jellemzőkkel felvértezett be/kimeneti-, illetve mozgásvezérlő egységekhez hasonlóan ez a háromféle új be/kimeneti modul is használható egyedi biztonsági alkalmazásokat közvetlenül futtató vezérlőként. Különlegességük a kommunikációs képesség: egy adott be/kimeneti egységen futó biztonsági kód közvetlen adatkapcsolatot is létesíthet más biztonsági eszközökkel, mintha egy célirányos vezérlő lenne, belső előfeldolgozást végezve az adatokon. Mindezeknek köszönhetően elosztott biztonsági rendszerrel rendelkező, igen kis funkcionális egységekre bontott gépmodulok is tervezhetők velük. Ha egy architektúra központi biztonsági vezérlőt is tartalmaz, akkor ez utóbbinak csupán a már felhalmozott információkat kell feldolgoznia.

A TwinSAFE rendszer összefüggő egységet képező, modulrendszerűen felépülő hardver- és szoftverelemei segítségével még a rendkívül bonyolult biztonsági alkalmazások is egyszerűen valósíthatók meg. A be/kimeneti funkciók és a TwinSAFE vezérlési képességek egyetlen be/kimeneti egységben történő egyesítése révén a biztonsági műveletek könnyebben oszthatók meg különálló gépmodulok között, ráadásul a hardverköltségek is mérsékelhetők. A testreszabási funkcióval felgyorsítható és megkönnyíthető a tervezési folyamat, valamint minimalizálható a visszaellenőrzésekbe fektetendő energia, tovább mérsékelve a fejlesztési költségeket.

Testreszabhatóság – fokozott hatékonyság

A TwinCAT rendszeren belül a biztonsági folyamatok a megszokott moduláris módon építhetők fel. Ezen túlmenően azonban, az új testreszabási funkció segítségével az „ideiglenes kiiktatás”, a „tartós kiiktatás” és a „passzivált” működési állapot minden egyes modulra külön-külön is beállítható. A különféle modulok közötti interfészekre helyettesítő értékeket beállítva a fejlesztési költségek mérséklése mellett rendkívül összetett, moduláris és skálázható architektúrájú rendszerek alakíthatók ki. Például egy teljes biztonsági kód egy egész gépcsaládra ráilleszthető oly módon, hogy egy konkrét típusváltozat esetén egyszerűen kiiktatják azt a modult, amelyre az adott környezetben nincs szükség.

Az SPS IPC Drives szakvásár harmadik napjának videóösszefoglalójában az új CX7000 beágyazott PC-ről, a TwinCAT 3 vezérlőről, a TwinSAFE biztonsági vezérlőkről, az AMP8000 szervo rendszerekről és különböző méréstechnikai modulokról tájékozódhat.

ForrásBeckhoff

További információ

A Beckhoff Automation Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]