A TRUMPF bemutatja hálózatosított intralogisztikai megoldásait

A TRUMPF Track & Trace rendszere néhány centiméteres pontossággal képes a lemezalkatrészek helyzetét meghatározni, még fémmel körülvett térben is.

Az idei EuroBLECH kiállításon került bemutatásra a TRUMPF ultra-szélessávú (UWB) technológián alapuló beltéri helyzetmeghatározó rendszere. „Az Ipar 4.0 megoldások egyik vezető szolgáltatójaként, örömmel mutatjuk be a hálózatosított gyártás egy újabb kulcsfontosságú elemét. Ez a rendszer lehetővé teszi az alkatrészek helyzetének pár centiméteres pontossággal történő meghatározását, hogy az ügyfelek ezzel is csökkentsék a gyártósorok átfutási idejét, és növeljék a termelékenységet”, mondta Thomas Schneider, a TRUMPF Kutatás-fejlesztési részlegének igazgatója. A megoldás valós időben és pontosan meghatározza a lemezalkatrészek helyzetét, és dokumentálja is az általuk bejárt utat. Ezzel hatékonyan megszüntethető az alkatrészek bosszantó és költséges keresése, a sürgős munkák pedig könnyebben kijelölhetők és priorizálhatók a gyártásban. A helyzetmeghatározó rendszer ráadásul nem csak alkatrészeken, hanem szerszámokon is használható.

csm_Track-and-Trace_6cc1d77155

A Track & Trace vastag falak mellett és fém alkatrészekkel is használható

A hagyományos helymeghatározó rendszerek nem működnek fémben gazdag környezetben, például gépek közelében vagy egy fémlemez tárolóban, mert a transzmitterek által kibocsátott jelek sérülhetnek vagy teljesen el is veszhetnek. A TRUMPF Track & Trace megoldása a problémát nagy frekvencia használatával és plafonra szerelt követőkészülékek, más néven “szatelitek” segítségével kerüli ki.

csm_Track-and-Trace-Satellit_c004c7b075

Ezek a miniatűr szatelitek kommunikálnak a követendő alkatrészre, vagy annak hordozójára helyezett, úgynevezett jelölő készülékekkel, amik úgy működnek, mint a termelési folyamatkísérő munkalapok. Ez lehetővé teszi a gyártásban dolgozóknak, hogy néhány centiméteres pontossággal meghatározzák egy-egy alkatrész helyzetét. „A fémek és a rádióhullámok nem igazán kompatibilisek egymással. Ezért mindig is lehetetlennek tűnt az ilyen mértékű pontosság elérése. De az ultra-szélessávú technológiánknak köszönhetően képesek vagyunk hatékonyan követni a tárgyakat, még akkor is, ha a környezetben sok fém található,” mondja Schneider. A TRUMPF már sikeresen telepített Track & Trace rendszereket egy tesztpartner gyáregységében, valamint a saját termelőüzemeikben. A megoldás gyorsan telepíthető, egyszerűen használható, és könnyen integrálható a már meglévő gyártófolyamatokra.

A kulcs: a jelölőben található kis chip

A Track & Trace egy kis számítógép chipet használ, amelyet minden jelölő készülék tartalmaz. Ez a chip a szateliteken keresztül sugározza az adatokat egy ipari számítógép felé. Ennek a monitorján a felhasználók hozzáférhetnek az alkatrészek helyzetinformációihoz. Adatokat is továbbíthatnak a jelölő irányítására, például a munkahely számának vagy bármely más, a gyártási folyamathoz kapcsolódó információknak a megjelenítésére egy kis e-ink kijelzőn.

csm_Track-and-Trace-Marker_a40b8ca1b1

Minden adat átvihető okostelefonra vagy táblagépre is. Egy alkatrész képernyőn történő kiválasztására a hozzá tartozó jelölő fényjelzéseket bocsájt ki, így az alkatrészek gyorsan és egyszerűen azonosíthatók. A Track & Trace tehát egy jelentős lépés a jövő papírmentes gyártása felé.

Az EuroBLECH-en bemutatott megoldás több mint tíz éves kutatás eredménye, amelyet a TRUMPF egy francia kisvállalattal, a BeSpoonnal szoros együttműködésben végzett, mely vállalat részvényeinek 60%-a 2017-ben a TRUMPF tulajdonába került 

ForrásTRUMPF

További információ:

A TRUMPF hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]