Munkadarabok folyamatközi mérése? Lehetséges!

A Haas Tip of The Day alábbi epizódjából megtudhatjuk, hogyan mérhetjük munkadarabjainkat, mielőtt azok kikerülnének a szerszámgépünkből.

Elsőre talán felmerül a kérdés, mi szükség van egyáltalán a darabok folyamatközi mérésére. Nos, a műveletnek számos előnye van: segítségével például automatikusan frissíthetjük az előtolás értékeit a szerszámkopások függvényében. De ellenőrizhetjük azt is, vajon tűréshatáron belül vannak-e a megmunkált darab egyes alaksajátosságai vagy, hogy a darab egyáltalán megfelelően van-e pozicionálva.

Fontos megemlíteni, hogy bár a folyamat egyéb szerszámgépeken is elvégezhető, a videóban látható, illetve az alábbiakban leírt módszer kifejezetten a Haas megmunkáló központjaira vonatkozik.

Tehát igenis érdemes tudni, hogyan végezzük a folyamatközi méréseket. A műveletet szerencsére 5 roppant egyszerű lépésben el is végezhetjük. Természetesen, mielőtt hozzákezdünk a folyamathoz, meg kell győződnünk arról, hogy a tapintónak van elég helye, illetve, hogy csak annyiszor kapcsoljuk be és ki, ahányszor valóban szükséges.

A művelet optimális végrehajtása érdekében, használjuk a Renishaw Inspection Plus szoftverében tárolt sablon munkameneteket.

Tekintve, hogy a mérést a programunkba fogjuk beépíteni, az első dolgunk, hogy behívjuk a szerszámot (mérőtapintót), illetve az előtolás értékét, mint ahogy azt tennénk bármilyen egyéb szerszám esetében is. Ezt követően programozzuk a mérést, a már említett 5 lépésben:

  • 1. lépés: Tapintó bekapcsolása
  • 2. lépés: Pozicionálás (fontos, hogy speciális, védett mozgatást használjunk, hogy ne tegyünk kárt a tapintóban)
  • 3. lépés: Az adott alaksajátosság mérése
  • 4. lépés: Tapintó visszahúzása (itt szintén fontos a védett mozgatás)
  • 5. lépés: Tapintó kikapcsolása

A művelet után, a mért adatok megtekintéséhez keressük ki a Renishaw Inspection Plus szoftver kézikönyvéből a vonatkozó mérési műveletek értékeinek tárolási helyét, és már kész is vagyunk. Folyamat közben megmértük munkadarabunk egy kívánt alaksajátosságát.

ForrásHaas

További információ:

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]