Industry 4.0 – „A Negyedik Ipari Forradalom”

Az Ipar 4.0, a digitalizáció, a hálózatépítés és a virtuális termelés napjainkban olyan fogalmak, amelyek a modern gyártás elengedhetetlen kellékeit jelentik. Az Industry 4.0 létrehozásával megjelent az úgynevezett smart factory kifejezés.

Az Industry 4.0. négy fő tervezési elvvel támogatja a vállalatokat:

  • együttműködési képesség
  • átlátható információ,
  • technikai támogatás,
  • decentralizált döntések.

image2

A munkaerőhiány és a versenyképesség miatt fokozott az érdeklődés az automatizálható gyártási folyamatok iránt, a jobb ellenőrizhetőség és a hatékonyság növelése érdekében. A robotizált gépek után már az interaktív, automata, figyelő és értékelő, beavatkozó rendszerek kapják a főszerepet, melynek része a gépek egymás közötti kommunikációja. Ezekre a kihívásokra vannak saját fejlesztésű szoftvereink és komplex megoldásaink. Cégcsoport szinten számos területről rendelkezünk tapasztalatokkal és referenciákkal. Az Ipar 4.0, a digitalizáció, a hálózatépítés és a virtuális termelés napjainkban olyan fogalmak, amelyek a modern gyártás elengedhetetlen kellékeit jelentik. A digitális gépklónoknak köszönhetően nem csak szimulálhatjuk, hanem hatékonyan felügyelhetjük is a termelőrendszereket. A valós idejű adatszolgáltatás pedig lehetőséget teremt arra, hogy akkor és ott avatkozzunk be, ahol éppen szükség van rá. A gyártás hatékonysága ezáltal tehető hatékonyabbá.

Új elemzési lehetőségek jelentek meg, például a prediktív karbantartás vagy az energiaáramlás és fogyasztás megközelítése terén. Az információs technológia rendkívül fontos szerepet játszik a jövő gyártásában – mind a gyártási létesítmények üzemeltetése és vezérlése, mind a gépi adatok és energiafogyasztással kapcsolatos információk összehasonlítása és értékelése terén.

A termelő berendezések többsége rögzíti a gyártási és műszaki adatokat és sok esetben egyedi formátumban közli is őket a világgal, de nincs megoldva egy egységes adatbázisba történő gyűjtésük és az együtthatások, összefüggések elemzése. Az igazi hozzáadott értéket az jelenti, ha ezeket az adatokat – az irreleváns részektől megtisztítva – összekapcsoljuk és felhasználjuk a folyamatok javítására irányuló döntéshozatal során.

A kinyert adatok elemzésével optimalizálni lehet a gyártás egyes folyamatait az állásidők csökkentésével.

ipar4

Hibahelyzetek előrejelzése

A hibahelyzetek időben történő felismerésével, esetleges előrejelzésével jelentősen csökkenthető a gyártósoron keletkezett hibás termékek aránya. Ezek a hibák akár az előző gépek működésére vagy a raktározási körülményekre is visszavezethetők.

Nyomon követés

A termékek életútjának a nyomon követhetősége az összetett gyártási és logisztikai folyamatok mentén kiemelten fontos feladat. A minőségbiztosítási és hatósági vizsgálatok gyorsabban, gazdaságosabban és megbízhatóbban hajthatók végre.

Karbantartás támogatás

A gyártósori gépek karbantartási szükségletei előre jelezhetők a gyártás közben keletkező valós tényadatok feldolgozásával. A tervezett megelőző karbantartásokkal a váratlan helyzetek száma, ezzel együtt az állásidő és a járulékos költség csökkenthető.

ForrásGE-CO

Megosztás
[
    ]