A SolidCAM 2018 Újdonságai – 2. rész

Az előző rész után – ami a kezelő felület és a majdnem minden modulban általánosan elérhető újdonságokat mutatta be következzen néhány olyan fejlesztés, ami a 2.5D modulban jelenthet könnyebb, újszerűbb használatot.

Marás

  • Az iMachining 3D és a 3D modulban már korábban elérhető „Készülék ütközés vizsgálat” most már a SolidCAM 2.5D-s moduljában is elérhető a zsebmarás és zsebfelismerés műveletnél. (2.1 ábra) A kikerülendő modellt, definiálni kell készülékként, majd a Setup-ban (Gépi konfigurációban) ki kell választani, mint használandó készülék. A művelet Geometria lapján a „Fixture Collision Protection” (Készülék ütközés vizsgálat) elé tett pipával lehet aktiválni ezt a funkciót. Azt is meg lehet adni, hogy a készülékként definiált modellt mekkora távolsággal kerülje el a szerszám.
2.1

2.1

  • Zsebmarás és zsebfelismerés műveletnél bevezetésre került egy új opció, ami a „Csak maradékanyag marás” névre hallgat. A bekapcsolása a 2.2 ábrán látható helyen lehetséges. Mint ahogy a neve is mutatja, az aktuális műveletnél csak oda számol pályát, ahol a kijelölt kontúrhoz képest maradék anyag van. Ezeket az adatokat, a háttérben folyamatosan számolt előgyártmány éppen aktuális állapotából veszi ki. Előnye (bár megmaradt a régi opció is), hogy nem kell külön megadni az előző szerszám átmérőt, hanem minden automatikusan számítódik ki (ráállás, leállás, stb.)
2.2

2.2

  • Nemcsak – az előző bekezdésben említett – készüléket tudja kikerülni a szerszámpálya, hanem magát a munkadarab modell  (cél modell vagy a külön kijelölt 3D modell) kijelölt területére „benyúló” részeket is zsebmarás és zsebfelismerés műveletben. Eddig a kijelölt (vagy automatikusan meghatározott) vonalláncon belüli területre készült a szerszámpálya. Az új verzióban a „3D Modell Védelem” opció, a cél modellt  – vagy a kijelölt modelleket – mint testet veszi figyelembe és a kijelölt vonalláncon (kontúron) belül olyan pályát generál, ami elkerüli a belemarást a testbe. (2.3 ábra) 
    Ez az új funkció nagyon hasznos tud lenni benyúló fülek (lásd ábra bal oldal) vagy alámetszett alakzatokat tartalmazó modellek esetében. (Egy rövid megjegyzés: ezen írás készültekor az SP2 -es verzióban egy konkrét értékkel (kb. 1mm-rel) kerüli el a belemarást. Későbbi fejlesztés lesz, hogy a felhasználó állíthassa be az elkerülés távolságát.)
2.3

2.3

  • A Z irányú fogásvételi lehetőségek új opcióval bővültek. A függőleges, cikk-cakk, spirális stb. anyagba süllyedések mellett ettől a verziótól kezdve már a függőleges köríves ráállás is kiválasztható kontúr marás műveletnél. (2.4 ábra) Ahol a függőleges rádiusz nagyságát a már megszokott módon konkrét értékkel vagy a szerszámátmérőhöz százalékosan viszonyítva adhatjuk meg.
2.4

2.4

  • A kijelölt kontúr-geometria módosítás (offszet, megnyújtás) lehetősége is fejlesztésen esett át zsebmarás műveletnél. A kijelölt kontúrhoz a SolidCAM új verziójában a Geometria lapon megjelent külön szekcióban lehet offszetet hozzáadni. (2.5 ábra / A) Megszűnt a Technológia ágon az eddig használt Geometria gomb. Az offszet távolságot lehet állítani minden vonallánchoz egyszerre, egységesen (All Chain), vagy egyesével (Each chain) az Advanced Modify gombra kattintva előugró ablak segítségével.
    A nyitott zsebek megnyújtása opció is ebbe a szekcióba került („Open Edges”) (2.5 ábra / B).
2.5

2.5

Fúrás

  • Fúrásnál a felső szint az aktuális előgyártmánytól függhet. Ez azt jelenti, hogy ha a 2.6a ábrán a szintek megadásánál a „by Updated Stock” (Frissített előgyártmány) kerül kiválasztásra akkor a fúrás kezdetét nem kell megadni, mert automatikusan kerül meghatározásra az előgyártmány éppen aktuális állapotából (ami persze, az előző műveletektől függ). (2.6b ábra) Ebben az esetben – mivel a furatmélység a kezdő magasságtól függ – a fúrás hossz megadása a munkadarab felső szintjétől történik.
    Ennek az új funkciónak az előnye, hogy nem kell a fúrás műveletet újra szerkeszteni, ha a fúrás előtti(!) műveletek sorrendje vagy azok ráhagyásai miatt a kezdő magasság változna.
2.6a

2.6a

2.6b

2.6b

  • Fúrás műveletnél is bekapcsolható a „Készülék ütközés vizsgálat” az elkerülés távolságának megadásával, hasonlóképpen, mint a már korábban említett zsebmarások esetében.
  • Az „Átemelési magasság optimalizálás” (Links between) is egy új opció. Használatával a „frissített előgyártmány” aktuális állapotától függően számolja ki az átállási magasságot két pálya elem között a SolidCAM.  Beállítható értékek: Biztonsági sík, Biztonsági sík a felső sík felett, Legrövidebb távolság. Ez utóbbi esetében a „safety distance”-re (megközelítési távolságra) emel csak fel a szerszám  az útjába kerülő akadály fölé (ha van ilyen).  (2.7 ábra)
2.7

2.7

A 3. rész az iMachining-ről, illetve annak újdonságairól fog szólni.

A SolidCAM 2018 Újdonságai – 1. rész itt olvasható.

SzerzőHarmati Zsolt

További információ:

A SolidCAM hivatalos honlapján.

Az EuroSolid hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]