3D IMPORT: elérhető a szilárdtest importálás a WinMax-ben

Az elmúlt évtizedben a HURCO ügyfeleinek legnagyobb elvárása a szilárdtestek közvetlenül a vezérlőbe történő importálásának lehetősége volt. Nem meglepő, hogy a 2018-as IMTS-en, a vállalat WinMax szoftveréhez bemutatott 3D Import funkció hatalmas sikert aratott.

Az új 3D Import lehetővé teszi a 3-tengelyes párbeszéd funkciók egyszerű programozását, emellett pedig automatikusan létrehozza a szükséges transzformációs síkokat 5-oldalú megmunkáláshoz is.

A 3D Import egyaránt tartalmaz szilárdtest importálást (amelynek köszönhetően egy STP fájlból közvetlenül a vezérlőn is lehet programozni), illetve 3D DXF funkciókat is. A 3D DXF segítségével kinyerhetők a Z-tengely mélységi információi a DXF fájlból, de szintén ez a modul felel a bordák programozásáért és megjelenítéséért.

Amikor a HURCO a 90-es évek elején feltalálta a DXF-átvitelt, a partnereik jelentős része DXF vagy DWG fájlokat kapott ügyfeleitől. Ebből kifolyólag hatalmas előrelépésnek számított, hogy ezeket a rajzfájlokat képesek voltak könnyedén továbbítani a vezérlőbe és létrehozni a szükséges párbeszéd programokat. Nemcsak egy könnyű, gyors módszert jelentett a programozóknak, felszámolta a kézi programozásból adódó esetleges hibás adatbevitel lehetőségét is. Az évek alatt azonban sok minden változott, az ügyfelek pedig már nem ilyen fájlokat kapnak. Sokan egyáltalán nem is kapnak papír alapú rajzokat. Ennek következtében a párbeszédes programozás nehezebb lett, sokan ezért inkább a CAD/CAM szoftverek használata mellett döntöttek.

A dolgok azonban hamarosan ismét nagy fordulatot fognak venni. Remélhetőleg azok az üzemek, amelyek a múltban felhagytak a párbeszédes programozással, a 3D Import funkció hatására ismét visszatérnek ehhez a módszerhez és a jövőben ismét így programozzák majd darabjaikat.

ForrásHURCO

További információ:

A HURCO hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Olivér

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]