TRUMPF technológiák az autóipar és az orvostechnika számára

Az autóipar világszerte jelentős technológiai úttörőnek számít. Többféle technológia és ipari megoldás az autóiparban debütál vagy ebben a szektorban kerül stabil alkalmazási bázisra. 

A TRUMPF a lemeztechnológiában úttörő vállalatként nemcsak az autóipari szektor, hanem az orvostechnika számára is szállít megoldásokat. A 3D fémnyomtatás és a lézeres jelöléstechnika olyan eszközöket jelentenek az iparágak számára, amelyek nemcsak új, innovatív lehetőségeket biztosítanak, hanem megteremtik a stabil gyártási feltételeket is.

2018_10_17-19_Automotive_Hungary-TRUMPF_04

3D nyomtatási technológia az autóiparban

A fémnyomtatás segítségével világszerte több vállalat állít elő magas minőségű prototípusokat, amelyek a fejlesztés szakaszában is megbízható információkkal szolgálnak a konstrukció működéséről. A prototípusok mellett azonban a széles anyagválasztéknak köszönhetően egyre terjed a beépítésre kerülő alkatrészek nyomtatással történő gyártása is. Így már fröccsszerszámokat is készítenek fémnyomtatással.

A 2018-as Automotive kiállításon a TRUMPF standján egy TruPrint 1000 nyomtatót tekinthettek meg a látogatók a kínálatból. Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő lézeres felrakóhegesztéssel változatos módon gyárthatók pontos alkatrészek.

2018_10_17-19_Automotive_Hungary-TRUMPF_05

A fentiek mellett egyre jelentősebb a hagyományos technológiákkal nem gyártható alkatrészek gyártása is. Gondolhatunk itt a “kanyarfuratokra” és az ún. “bennszülött” alkatrészekre.

Jelöléstechnika – nem csak az autóipar számára

A nyomkövetés és az azonosíthatóság elengedhetetlen feltétele a precíz gyártási folyamatok fenntartásának. Ahhoz, hogy a gyártás során megfelelően követhetők legyenek a munkadarabok, megbízható jelölési rendszerre van szükség. A TRUMPF lézeres jelölői erre is hatékony megoldást nyújtanak. Emellett a jelöléstechnikában alkalmazott lézerekkel gravírozás, “remote welding”, felrakóhegesztés és akár nagy szilárdságú alkatrészek vágása is megvalósítható.

Az impulzuslézerekkel hatékonyan végezhetők mikromegmunkálások, így a legkisebb alkatrészek is precízen készülhetnek el. A felületi struktúrák kialakításában szintén alkalmazható a technológia, erre szükség lehet ragasztások előtt, illetve speciális felhasználások esetében.

Ezek mellett fontos kiemelni a műanyaghegesztés lehetőségét is, amely a korszerű termékek gyártásában alkalmazott új anyagok megmunkálásában elengedhetetlen technológiának számít.

Orvostechnika és fogászat: közelebb az iparhoz, mint gondolnánk

Az implantátumok és orvostechnikai eszközök egyre nagyobb piacot jelentenek az ipari szektorokat kiszolgáló vállalatok számára is. Ezen az új területen már több éve jelen van a TRUMPF, azonban idén a Hungaromedica killításon a hazai célközönségnek is bemutatkozott a vállalat.

2018_10_17-19_Automotive_Hungary-TRUMPF_03

A standon a fogászatban is jól alkalmazható 3D nyomtatással és az iparban elengedhetetlennek számító lézeres jelöléstechnikával ismertették meg az érdeklődőket.

A kiállítótérben a TruPrint 1000-es fémnyomtató mellett a géppel készített fogászati implantátumokat és orvostechnikai eszközöket is megtekinthettek a látogatók.

2018_10_17-19_Automotive_Hungary-TRUMPF_02

A TRUMPF precíz és nagy teljesítményű szerszámgépei az olyan, magas biztonságot követelő és kimondottan érzékeny területeken is helyt állnak, mint az orvostechnika. A tömeges testreszabásnak pedig talán nincs is nagyobb piaca, mint ez a szektor. Itt van tehát a legnagyobb szükség a gyors és egyedi gyártásra, amire a bővülő anyagválasztéknak köszönhetően már biokompatibilis anyagokkal is lehetőséget nyújt a 3D nyomtatás.

Az őszi kiállítási szezonban a hannoveri EuroBLECH-en mutatta be idei újdonságait a TRUMPF vállalat, amelyek 2019 tavaszán a MACH-TECH-en Budapesten is bemutatkoznak.

További információ 

A TRUMPF Hungary Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]