Matsuura Lumex szeminárium a Szimker Zrt. szervezésében

Október 12-én, pénteken egy délelőtt erejéig a Lumex technológiáé volt a főszerep Budapest egy kedvelt szórakozóhelyén, az A38 hajón. A lenyűgöző dunai helyszínen szakmai előadásokkal és a technológia részletes bemutatásával várták a szervezők a résztvevőket.

2018_10_10_Szimker_Szeminarium_40

Több évtizedes történelem

A kiállítótérben összegyűlt látogatók már az előadások előtt bepillantást nyerhettek a Lumex eljárás képességeibe a kiállított mintadarabokon keresztül. A vendégeket Csányi Balázs, a Szimker Zrt. igazgatója köszöntötte, aki bemutatta a Matsuura cég történetét és a Lumex technológia 20 évvel ezelőtti indulásának körülményeit. Az 1935-ben alapított japán cég már 1998-ban megkezdte a hibrid fémnyomtatási technológia fejlesztését, 2002-re pedig már kereskedelemben is megjelent az első generációs gép. Napjainkban már 5. generációs gépek vannak a piacon és 2015 óta Európában is elérhető a technológia. Külön érdekesség, hogy az első európai gépet éppen Magyarországon helyezték üzembe, amelyet azóta több hazai telepítésű gép is követett, ezzel élvonalba hozva hazánkat a technológia használatában.

Az előadást Kálmán Péter, a Matsuura Lumex gép terméktámogató mérnöke folytatta. Péter a technológiát egy logikusan felépített előadással mélyebben is bemutatta.

Csányi Balázs, a Szimker Zrt. ügyvezetője

Csányi Balázs, a Szimker Zrt. igazgatója

Mitől egyedi a Lumex?

A fémnyomtatási eljárásokat alapvetően két csoportba oszthatjuk: szórófejes, illetve porágyas technológiákra, amelyek teljesen más alkalmazási területekre fokuszálnak. A porágyas technológiák közé tartozik a Matsuura Lumex hibrid eljárás is, amely azonban jóval túlmutat ennek a nyomtatási eljárásnak a lehetőségein, ugyanis minden 10. szinterezett réteg után nagysebességű marással marja körbe az alkatrész kontúrjait.

Kálmán Péter, a Szimker Zrt. támogató mérnöke

Kálmán Péter, a Szimker Zrt. támogató mérnöke

A nagysebességű marás és a 3D nyomtatás efféle kombinációjával komplex alkatrészek gyárthatóak pontosabban és jobb felületi minőséggel. Bár a porágyas technológiákkal történő gyártás időszükséglete meghaladja a szórófejes megoldásokét, a végeredmény a pontosságnak köszönhetően gyakorlatilag nem igényel utólagos megmunkálást.

Sok alkalmazási területe lehetséges, azonban jelen pillanatban az összetett fröccsszerszámok azok, amely a leggyorsabb megtérülést, és a legkisebb kompromisszumot ígérik.

Kálmán Péter kiemelte, hogy ezzel a megoldással mély hornyok, magas falfelületek is megmunkálhatók, ezáltal elhagyható a szikraforgácsolás és a betétek használata fröccsszerszám gyártásnál, így rengeteg költség és idő takarítható meg.

Fröccsöntő szerszámok gyártása nyomtatással

A Matsuura Lumex hibrid technológia további előnye a szikraforgácsolás elhagyása mellett, hogy kevesebb alkatrészből gyárthatók le a szerszámok, illetve hogy 3D-s, komformált hűtőcsatornákat alakíthatunk ki a szerszámokban. Ezáltal nem csak a szerszám gyártási idejét csökkenthetjük, hanem a nagyobb hatásfokú és egyenletes hűtésnek köszönhetően jóval rövidebb fröccsöntési ciklusidőt érhetünk el javuló termékminőség mellett.

Különleges felületek, izgalmas alkalmazások

A nyomtatás során porózus felületek is készíthetők, illetve a kitöltések nyomtathatók csökkentett anyagsűrűséggel is. Az ilyen szerkezeti kialakítások alkalmasak speciális gázelvezető rendszerek létrehozására, illetve a munkadarab könnyítésére is.

A Lumex technológia jelenleg hétféle, a gyártó által kínált fémporral használható, de közben folyamatosan zajlanak a kísérletek az újabb anyagokkal is. Azonban a magyarországi forgalmazó képviselői is felhívták a figyelmet arra, hogy gyár által garantált minőség és a technológiai paraméterek a gyári porokkal garantáltak, noha nyitott rendszer lévén más porok és szerszámok is használhatóak a gépben.

2018_10_10_Szimker_Szeminarium_38

Egyszerű kezelés és könnyű tervezés

A Lumex szerszámgépek kezelése akár egy egyhetes tanfolyam után is magabiztosan folytatható. Ugyanez igaz a Lumex CAM rendszerre is, amely egy SOLIDWORKS alapú speciális, gyári fejlesztésű CAM szoftver. A géphez járó programcsomagot Holger Hermann a Matsuura Lumex támogató mérnöke mutatta be a közönségnek. A szoftverrel gyorsan és egyszerűen készíthetők el a megmunkálás szerszámpályái, illetve szimulációk, kalkulációk is végezhetők.

2018_10_10_Szimker_Szeminarium_28

A rendezvény zárásaként egy könnyed büféebédre invitálták a látogatókat a szervezők. Az asztaloknál pedig az érdeklődők nemcsak a vállalat képviselőivel, hanem a magyarországi felhasználókkal is beszélgethettek. 

További információ:

A Matsuura hivatalos honlapján.

A magyarországi forgalmazó, a Szimker Szerszámgépgyártó és Kereskedelmi Zrt. weboldalán.

Megosztás
[
    ]