Intelligens szerszámbefogó a forgácsolás valós idejű szabályozásához

A vibrációk, az öngerjesztett rezgések, a szerszám meghibásodások – amik eddig számos gépkezelőnek fejfájást okoztak, hamarosan a múlt homályába vesznek.

A SCHUNK, a TOOL IT GmbH és a Bécsi Műszaki Egyetem bemutatja a világ első intelligens hidraulikus kiegyenlítő szerszámbefogóját, az iTENDO-t. Az új termék közvetlenül a szerszámnál ellenőrzi a megmunkálási folyamatot, és ennek megfelelően valós időben képes kontrollálni a forgácsolási paramétereket.

1809-SCHUNK-iTENDO_Anwendung

A SCHUNK által “darabhoz-legközelebbinek” (“closest-to-the-part”) nevezett eljárásnak köszönhetően az integrált folyamatellenőrzés közvetlenül a forgácsok képződéséhez legközelebb eső részen, tehát a szerszámbefogónál megy végbe. Az okos eszköz, amely kezdetben a SCHUNK TENDO hidraulikus kiegyenlítő befogókhoz lesz elérhető, a folyamatstabilitás teljes dokumentálhatóságát, felügyelet nélküli határérték monitorozást, szerszámtörés-észlelést és valós idejű fordulatszám és előtolási sebesség vezérlést kínál.

“Az iTENDO igazi mérföldkő a szerszámbefogási technológia történetében.” – hangsúlyozta Henrik A. Schunk, a vállalat vezérigazgatója. “Most először vagyunk képesek kombinálni a TENDO csúcstermékünk kiváló mechanikai tulajdonságait a digitális folyamatellenőrzés lehetőségével.” Friedrich Bleicher, a Bécsi Műszaki Egyetem Gyártótechnológiai Intézetének vezetője és a TOOL IT alapítója szerint az intelligens befogó egyedülálló szinergiát tesz lehetővé: “A beágyazott rendszerek technológiája egyesíti a legmagasabb fokú átláthatóságot az autonóm folyamatvezérlés lehetőségével, anélkül, hogy a felhasználóknak le kelljen mondaniuk a precíziós befogók minőségéről és teljesítményéről.” – mondta Bleicher.

A geometriai és teljesítményadatok változatlanok maradnak a szenzoradatokkal kapcsolatban

Az integrált folyamatintelligenciával ellátott szerszámbefogók ugyanazokkal a felfekvő felületekkel rendelkeznek, mint a hagyományos befogók. A hűtőfolyadék használata itt is lehetséges. Az érzékelővel, akkumulátorral és adókészülékkel felszerelt intelligens rendszer közvetlenül a szerszámon rögzíti a folyamatot, vezeték nélkül továbbítja az adatokat a gépszobában lévő vevőkészüléknek, majd innen kábelen keresztül továbbküldi az adatot egy vezérlő és kiértékelő egységnek, ahol az adatok feldolgozása történik. A folyamatstabilitás érdekében egy algoritmus folyamatosan dönt a paraméterekről. Adott alkalmazástól függően egy webszolgáltatás is igénybe vehető a pontos határértékek, és az átlépésük esetén szükséges válaszlépések, definiálása érdekében. A folyamatadatok a gép zárt vezérlőkörében maradnak, ami biztosítja a lehető legmagasabb adatbiztonságot.

1809-SCHUNK-iTENDO

Állandó folyamatvezérlés és -szabályozás

A megmunkálás közben az intelligens befogó állandó ellenőrzés alatt tartja a folyamatot, így ha az esetleg instabillá válna, azonnal leállítható valós időben, gépkezelő nélkül, visszaállítható korábban definiált alap paraméterekre vagy adaptálható, amíg a forgácsolás vissza nem tér a stabil tartományba. A rendszer egyrészt teljes dokumentációt, határérték monitorozást és jobb megmunkálási minőséget eredményez. Másrészt lehetővé teszi a szerszám állapotának és a megnövekedett anyageltávolítás mértékének ellenőrzését is. A rendszer rendkívül egyszerűen átalakítható a gép komponenseinek módosítása vagy cseréje nélkül. Tekintve, hogy az algoritmusok önállóan futnak, és az operátor csak pontos határértéket és válaszlépéseket határoz meg, nincs szükség a meghatározott adatok szakértői kiértékelésére. A rendszer ehelyett önállóan és valós időben kezeli a folyamatot a specifikációk alapján.

2019-től a standard program része

Az első lépésben a SCHUNK testreszabja az intelligens szerszámbefogó-szerelvényeket. A szabványosítás 2019 elejétől van tervbe véve, a befogó program keretein belül. A jövőben pedig a TENDO hidraulikus kiegyenlítő befogókon kívül egyéb, a SCHUNK teljes szerszámozás (total tooling) programjához tartozó befogók is fel lesznek szerelve az új rendszerrel.

ForrásSCHUNK

További információ:

A SCHUNK hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]