Idehaza is otthon van a Haas

A forgácsolástechnika kulcsfontosságú kiegészítő területeinek szakértői is képviseltették magukat a Haas győri Házi Kiállításán.

A nagy sikerű júniusi ausztriai Házi Kiállítás után idehaza is Házi Kiállítást rendezett a Haas 2018. október 4-5 között. A Magyarországot gyakorlatilag teljes mértékben kiszolgáló győri telephelyen csúcsmodern fémmegmunkálási megoldásokat tekinthetett meg a nagyszámú érdeklődő a kétnapos rendezvény ideje alatt.

„Azt tapasztaljuk, hogy idehaza inkább az ST-20Y eszterga iránt mutatkozik nagyobb érdeklődés – újságolta Péntek György, a Haas területi értékesítési vezetője. – Idén egyébként is feltűnően nagymértékben emelkedett meg a kereslet az esztergagépek terén. Az új, BMT65 szerszámokat tartalmazó 12 férőhelyes szerszámtár sem volt még ismert minden ügyfelünk előtt, ami többek között a szegnyereghez is sokkal jobb hozzáférést biztosít. Azon látogatóink, akiknél még nincs Haas gép az üzemben, komoly érdeklődést mutatnak a megmunkálóközpont iránt is.”

A leobenben már beharangozott, ám technikai akadályok miatt végül be nem mutatott ST-20Y Y-tengelyes, hajtott szerszámos eszterga a Házi Kiállítás előtt pár nappal érkezett meg Győrbe, a rendezvény látogatói tehát már működés közben figyelhették meg az univerzális, egyedi és szériában gyártott alkatrészek 0,01 mm pontosságú megmunkálására alkalmas esztergát. A nagy teljesítményű szerszámgép Y-tengelyes marási feladatok elvégzésére is képes, így a szükséges marási és esztergálási műveletek egy munkadarab befogással elvégezhetők. Az alumínium, acél, rozsdamentes acél, színesfém és műanyag alkatrészek megmunkálására egyformán alkalmas gép maximum 305 mm átmérőjű és 533 mm hosszú alkatrészek megmunkálását teszi lehetővé 4 000 min-1 orsó fordulatszám mellett. Az ST-20Y esztergához kapcsolt automata rúdadagoló szintén a Haas saját fejlesztésének és gyártásának tekinthető.

VF-2 függőleges megmunkálóközpont

VF-2 függőleges megmunkálóközpont

A győri bemutatóterembe tavaly év végén érkezett VF-2 függőleges megmunkálóközpont gyakorlatilag a júniusi leobeni Házi Kiállításon már a magyar ügyfelek által is megtekintett VF-2SS nagy sebességű függőleges megmunkálóközpont alapverziója. A két géptípus között a lényegi különbséget többek között a gyorsjárati sebességek, a szerszámtár mérete, kialakítása és sebessége valamint a főorsók fordulatszáma közti különbség jelenti, aminek következtében a VF-2 változat sokkal inkább alkalmas egyedi alkatrészek megmunkálására. A 914 × 356 mm-es T-hornyos asztallal rendelkező gép mozgástartománya 762 × 406 × 508 mm (X/Y/Z). A főorsóját kettős vektoros meghajtású 8 100 min-1 fordulatszámú 22,4 kW-os motor hajtja meg 339 Nm nyomatékkal. Az ún. „esernyős” szerszámcserélő maximális kapacitása 20 db, az itt tárolt szerszámokat a gép 4,5 másodperc alatt cseréli le és 25,4 m/perc sebességgel pozícionálja is azokat. A hűtőfolyadék tartály kapacitása 280 liter, a szerszámok pedig belső hűtéssel ellátottak.

Minden szinten szinte minden – a mérőrendszerektől a jelöléstechnikáig

Minden szinten szinte minden – a mérőrendszerektől a jelöléstechnikáig

Minden szinten szinte minden – a mérőrendszerektől a jelöléstechnikáig

A VF-2 megmunkálóközpontnál a feltelepített Renishaw munkadarab bemérő ciklus is nagy érdeklődést keltett – a gépeken ugyan alapból Renishaw mérőrendszer fut, de a rendezvényen partnernek számító Renishaw extrákkal is készült a Házi Kiállításra. „Az Equator 300 automata mérőgép ötvözi a koordináta mérőgépek és az idomszerek minden pozitív tulajdonságát – árulta le Juhász Ákos, a Renishaw területi értékesítési vezetője. – Párhuzamos kinematikával rendelkezik, közvetlenül a megmunkálógépek környezetébe telepíthető és robotos kiszolgálással is összeköthető. Az Equator 300 a munkadarabok paramétereit a mesterdarab előre felvitt értékeivel veti össze – vagy magát a gépet tanítják be az etalon adatokra, vagy koordináta mérőgéppel mérik be a mesterdarabot és az így készült jegyzőkönyvet viszik be az Equator 300 vezérlésébe.”

A kiállított szerszámgépeken élő forgácsolási bemutatók zajlottak, amikhez a szerszámokat az Etalon Tools Kft. biztosította. A partner kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az általa képviselt Walter szerszámok alkalmazások rendkívül széles körét képesek kiváló minőségben lefedni. „45 000 termék szerepel a Walter termékportfóliójában, így a Házi Kiállításon ennek csak töredékét tudtuk bemutatni – jelentette ki Szobonya Kornél, az Etalon Tools Kft. műszaki értékesítője. – Főleg keményfém fúrókat, váltólapkás fúrókat, öntvénymarókat, tárcsás marókat és kukoricamarókat mutattunk be, esztergaszerszámokat és menetmegmunkálókat például nem is hoztunk magunkkal. Bár hatalmas a kereslet a forgácsolószerszámok terén, minden egyes ügyfelünknél tudjuk tartani az ígért gyors szállítási határidőket.”

haas_2018_3

A rendezvényen részt vett az Enterprise Group PLM üzletága is. Az Edgecam új, 33 posztprocesszort tartalmazó gyűjteményt nyújt a Haas VF sorozat 3-tengelyes szerszámgépeihez, a fejlesztők további posztprocesszorok készítésén is dolgoznak a 4- és az 5-tengelyes VF megmunkáló központok és Haas esztergák támogatásához. „Igyekszünk minél több szerszámgépgyártóval együttműködni és idén a Haas-szal is megszilárdítottuk a kapcsolatunkat – mondta Gyönyörű Attila CAM-termékvonal vezető. – Az Edgecam új posztjai a Haas-szal konzultálva készültek, azzal a céllal, hogy minden, a szerszámgépen elérhető funkciót támogassanak. Az Edgecam minden egyes posztprocesszorhoz biztosítja a szerszámgépek modelljét is a szimulációhoz, hogy segítsen a programozóknak megjeleníteni a szerszámgép mozgásait és megelőzni az ütközéseket.”

A megfelelő hűtőfolyadék fontosságáról a BLASER kenőanyagok magyarországi képviselete szolgáltatott naprakész információkat a látogatók számára. Egyre több gyártócégnél merül fel az alkatrészek jelöléstechnikájának igénye, így a partnercég egy Sisma jelölőlézert is kiállított Győrben. „A fémfelületekre felvitt feliratok, képet, vonalkódok, stb. gravírozásán túl a BIG SMARK jelölő- és gravírozólézer képes mikrovágási műveletek elvégzésére is. A lézeres jelölőgépek is rétegről rétegre haladnak, mint a 3D nyomtatók, csak éppen fordított irányba: a cél a leválasztás és nem az építés – mondta Walter Szabolcs csoportvezető. – A rétegvastagság a lézer erőforrás teljesítményének függvénye. A Házi Kiállításon bemutatott 200F géptípust 20 W-os fiber lézerforrással látták el, a munkadarabot a munkatérben elhelyezett kamera világítja meg, a jelölés pedig 20 mikronos pontossággal végezhető el. A Sisma életében egyre nagyobb hangsúlyt kap a testreszabott berendezések gyártása és a magyar ügyfelek számára is egyre fontosabb a modern lézeres jelöléstechnika alkalmazása.”

Látogatói vélemények

Endrédi Zoltán, ügyvezető igazgató, ENDI Engineering Kft.

A csomagolástechnikán belül az ipari feliratozás terén gyártunk egyedi gépeket, fő erősségünk pedig az öntapadó címkézős berendezések fejlesztése és gyártása. Széles mérnöki ismerettel kell rendelkeznünk, hiszen a koncepciótervtől kezdve a tervezésen át a villamos, gépipari és automatizálási kivitelezésig mindent házon belül oldunk meg. A forgácsolásban CNC-technológiát is használunk, ahol Haas gépet használunk. Jelenleg a géppark bővítésén gondolkozunk, amihez az itt is bemutatott ST-20Y eszterga lehet a megoldás. Nem először járunk a Haasnál és nem is véletlenül térünk vissza rendszeresen a rendezvényeikre.

haas_2018_1

Kéri Gábor, ügyvezető igazgató, GK Kontakt Bt.

A forrasztószerszámokban található kopóalkatrészek közepes szériában történő gyártásával foglalkozunk, a termékeinket pedig jellemzően autóelektronikai termékek – motorvezérlők, tolatásszenzorok – előállításához használják fel. Kizárólag Haas gépekkel dolgozunk, eddig 11 darabot vásároltunk a VF-3 SS típusból, a legutolsót éppen a múlt héten. Ár-érték arányban megfelelő szintet képviselnek, a gépek műszaki tartalma a felső-közép kategóriába tartozik, a szervizháttér pedig egészen kiváló. Nem elhanyagolható szempont, hogy minden gépelem pontos ára megtalálható a honlapon, tehát akár vasárnap délután is összeállítható otthon egy árkalkuláció. Ha tehát gyorsan kell választ adnunk egy hosszabb kifutású munkára, nem kell egy gépkereskedő ajánlatára várnunk a várható költségek kiszámolásához. A Házi Kiállításra a kapcsolatépítés céljából érkeztünk, illetve van néhány nyitott kérdésünk az Edgecam-mel és a Renishaw-val kapcsolatban, így kapóra jött, hogy mindkét terület szakértői megtalálhatók ezen a rendezvényen.

Tarján Gábor, ügyvezető igazgató, Maedler Hungary Kft.

Elsősorban hajtástechnikai elemeket gyártunk és forgalmazunk Magyarország és Románia területén. Jelenleg három Haas CNC-esztergát tartunk az üzemben, amikkel nagyrészt tárcsajellegű alkatrészeket munkálunk meg. Tavaly nyertünk egy gépbeszerzési pályázatot és most jött el az ideje, hogy leegyeztessük a VF-2 megmunkálóközpont pontos műszaki és szállítási információit. 2019 februárjában tervezzük a gép üzembe helyezését. Nagyon jó tapasztalataink vannak a gépek megbízhatóságával kapcsolatban. Az első Haas-gépünket 1995-ben vásároltuk és 2017-ig szolgálta a termelésünket. Nagyon hasznos, hogy a rendezvényen több kulcsfontosságú egyéb terület szakértői is képviseltetik magunkat.

SzerzőMolnár László, Techmonitor

További információ:

A Bartec GmbH hivatalos honlapján.

A HAAS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]