Elhunyt Berthold Leibinger, a TRUMPF tulajdonosa és korábbi vezetője

A TRUMPF GmbH + Co. KG igazgatótanácsának korábbi ügyvezetője és a felügyelőbizottság egykori elnöke egész életét a vállalkozásnak és a művészetek támogatásának szentelte.

Professzor Berthold Leibinger hosszú betegség után, 2018. október 16-án hunyt el szülővárosában, Stuttgartban. 88. születésnapját november 26-án ünnepelte volna.

csm_20181017-TRUMPF-Berthold-Leibinger_d69ef7cc61

Berthold Leibinger 2010-ben, fénykép: TRUMPF

Berthold Leibinger stuttgarti gépészmérnöki tanulmányait követően két évet töltött az Egyesült Államokban, az akkor még induló gépgyártó vállalathoz, a TRUMPF-hoz. Találmányaiért, melyeket a vállalat érdekében dolgozott ki, fokozatosan tulajdonrészeket kapott a cégben. Ily módon 1966-ban már tulajdonosként lett a vállalat ügyvezetője.

Vezetése alatt a TRUMPF a világ egyik vezető szerszámgépgyártójává vált. Leibinger mindenkinél hamarabb felismerte, hogyan használható fel szerszámként a fény. Ezért a lézertechnológia ipari alkalmazásának úttörőjeként tisztelhetjük őt. 2005-ben három gyermek édesapjaként és tíz unoka nagypapájaként adta át a családi vállalat vezetői pozícióját legidősebb lányának, Dr. Nicola Leibinger-Kammüller asszonynak. Fia, Dr. Peter Leibinger az igazgatótanács alelnöke, másik lánya, Prof. Regine Leibinger pedig építészként dolgozik Berlinben.

A TRUMPF-nál végzett tevékenysége mellett Berthold Leibinger több fontos tisztséget is vállalt a német gazdasági életben. Többek között tagja volt a Deutsche Bank AG és a BMW AG felügyelőbizottságának, valamint a BASF SE felügyelőbizottságának elnöki feladatait is ellátta. A stuttgarti régió Kereskedelmi és Iparkamarájának elnöke volt, és 1990-től 1992-ig ő látta el a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének (VDMA) elnöki tisztségét is. A felsoroltakon kívül Leibinger aktívan kivette a részét a kultúra és társadalmi kezdeményezések támogatásából is, például a Marbach Német Irodalmi Arhívum Baráti Társaság elnökeként, vagy a Nemzetközi Bach Akadémia elnökségének vezetőjeként. A Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) tagja volt.

1992-ben Leibinger megalapította a Berthold Leibinger Alapítványt, amely non-profit működésével kulturális, tudományos, vallási és jótékonysági ügyeket támogat. Az alapítvány 2000 óta kétévente ítéli oda az elismert Berthold Leibinger Innovációs Díjat is, illetve évente osztja ki a Képregény Díjat.

“Berthold Leibinger szenvedélyes mérnök és üzletember volt. Minden tevékenysége az emberek érdekében és a közös jóért történt. Mindannyiunk számára példakép.”, mondta Dr. Jürgen Hambrecht, a TRUMPF felügyelőbizottságának elnöke.

A magyar leányvállalat munkatársai mélyen együttéreznek a családdal.

Forrás:TRUMPF

További információ

A TRUMPF Hungary Kft. weboldalán.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]