A mesterséges intelligencia lehet a jövő elektromossága

Az elektromosság korai napjaiban – megkérdőjelezhetetlen jelentősége ellenére – számos vállalat nem tudta, hogyan használja az új technológia adta lehetőségeket. Bizonyos értelemben ugyanez a helyzet a mesterséges intelligenciával (AI) és annak szerepével az ipari folyamatokban.

Az alábbi videóban, a Stanfordi Egyetem számítástechnikai adjunktusa, és a terület egyik szakértője, Andrew Ng beszél az AI jelenlegi helyzetéről, a benne rejlő potenciálról. A professzor véleménye szerint a mesterséges intelligencia, akárcsak annak idején az elektromosság, hamarosan életünk minden területét érintő változásokat fog hozni.

Előadása során, Ng olyan kérdésekkel foglalkozik, mint, hogy “Miért csak most válik relevánssá a technológia, ha már régóta rendelkezésünkre áll?”, “Mire képes egyáltalán egy AI és hogyan működik?”. De, ami talán a legfontosabb a jövő start-upjainak és a hatékonyan átalakulni kívánó, meglévő vállalkozásoknak: “Hogyan kell megfelelően alkalmazni?”. Hiszen, ahogy annak idején az internet elterjedésével sem voltak kiaknázhatók pusztán egy weblappal az online jelenlétben rejlő lehetőségek, úgy ma sem implementálható eredményesen a technológia néhány neurális hálózat kiépítésével.

Választ adni persze nem egyszerű, hiszen még az olyan tech-óriásoknak, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook, sincs erre kész formulájuk. Piaci pozíciójukból adódó forrásaiknak köszönhetően azonban rendelkeznek a kísérletezés kényelmével. Ennek következtében pedig számos megközelítés és alkalmazási lehetőség lát napvilágot, amelyek sikerességét az idő és az eredmények teszik próbára. A technológia hatékonyságához semmi kétség nem fűződik; az adaptív gyártás, prediktív karbantartás vagy az automatizált minőségellenőrzés mind megingathatatlan bizonyítékai a technológia erejének. Ha pedig nem csak a szorosan ipari vonatkozású alkalmazásokat vizsgáljuk, olyan kulcsfontosságú területeken is a technológia nélkülözhetetlen szerepébe botlunk, mint a beszédfelismerés vagy a gépi látás.

A hasonlat tehát azt hiszem megállja a helyét, a mesterséges intelligencia jelenlegi helyzete ugyanis valóban kísértetiesen emlékeztet történelmünk egyik legjelentősebb “találmánya”, az elektromosság kezdeti hatásaira. Korszakalkotó jelentőségű technológiáról van szó? Nagy valószínűséggel, igen. Tudjuk már, hogyan használható ki maximálisan? Közelről sem.

Megosztás
[
    ]