KICKSTARTED 5. rész – Több-az-egyben asztali szerszámgépek

KICKSTARTED sorozatunkban, ahogy a név is sejteti, a Kickstarter, közösségi finanszírozású projekteket népszerűsítő portálon induló és azóta piacra jutó projektek közül mutatunk be néhányat. Sorozatunk ötödik részében asztali több-az-egyben szerszámgépekről írunk.

Sorozatunkban eddig számos megoldást bemutattunk, amik különböző gyártótechnológiákat kínálnak elérhető áron, kompakt méretben, egyszerű használattal. Ezek mind nagyszerű berendezések, amelyek lehetővé teszik, hogy az adott technológiában rejlő lehetőségeket bárki kipróbálhassa. De vajon lehetséges egy géppel több technológia előnyeit is kihasználni?

A befejező epizódban – olvasói ajánlatra – több-az-egyben asztali szerszámgépeket gyűjtöttünk össze.

BoXZY

A BoXZY egy három-az-egyben gyártóeszköz, amellyel tudunk marni, 3D-nyomtatni és lézergravírozni is. A technológiák közti egyszerű váltást a gyorsan cserélhető fejek teszik lehetővé. A marófejjel többek között különböző fémeket, műanyagot és fát tudunk megmunkálni. A lézerfejjel gravírozhatunk fát, bőrt és műanyagot, de puhább fákat akár vághatunk is vele. Az extrúder fej szinte bármilyen nyomtatószálat befogad, így a különböző műanyagok mellett akár fémet is nyomtathatunk vele.

A BoXZY mérete 388 x 339 x 357 mm, a maximális megmunkálható méret pedig mindhárom technológia esetében 165 x 165 x 165 mm.

Stepcraft 2

Ugyanezt a három technológiát egyesíti a Stepcraft 2 is, ez a berendezés azonban automata szerszámcserélővel lett ellátva, így a komplex, több gyártófolyamatot igénylő munkák még gyorsabban és egyszerűbben végezhetők vele. A Stepcraft emellett számos kiegészítőt is kínál a szerszámgéphez, így felszerelhető például egy komolyabb, 500 W-os orsóval is.

stepcraft

Sikeres indulása óta a Stepcraft két termékcsaládban és számos különböző méretben kapható. A D-sorozat tagjai főként hobbimegmunkálásokhoz és kisebb üzletek számára ajánlottak, a Q-sorozat tagjai azonban akár ipari felhasználásra is alkalmasak.

Formaker

A CTC multifunkcionális szerszámgépe még magasabbra rakja a lécet, a fenti technológiákon túl ugyanis nyomtatott áramkörök marására is alkalmas. A négy-az-egyben berendezés emellett rendkívüli stabilitással bír, ennek eredménye az akár 2,5 mikronos pozicionálási pontosság. A Formaker elsődleges célja, hogy egy komplett asztali gyártórendszert kínáljon, a lehető legegyszerűbb használat mellett. Ennek érdekében a CTC mérnökei intuitív érintőfelülettel látták el a gépet, így a működtetéshez elég csupán néhány kattintás.formaker

Olvassa el sorozatunk korábbi részeit:

KICKSTARTED #1 – Asztali marógépek

KICKSTARTED #2 – Additív megoldások

KICKSTARTED #3 – Egyedi CNC megoldások

KICKSTARTED #4 – Speciális asztali szerszámgépek

További információ:

A BoXZY hivatalos honlapján.

A Stepcraft hivatalos honlapján.

A CTC hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]