KICKSTARTED 3. rész – Egyedi CNC megoldások

KICKSTARTED sorozatunkban, ahogy a név is sejteti, a Kickstarter, közösségi finanszírozású projekteket népszerűsítő portálon induló és azóta piacra jutó projektek közül mutatunk be néhányat. Sorozatunk harmadik részében egyedi CNC megoldásokat mutatunk be.

A CNC vezérlést talán ma már senkinek nem kell bemutatni. Az első numerikus vezérlésű (NC) szerszámgépek az 1950-es évek elején jelentek meg, ezek programozása még lyukszalagokkal történt. A szalagokat gyorsan felváltották a különböző analóg, majd digitális számítógépek, a 60-as évek közepére pedig már számos CNC szerszámgép volt forgalomban. A technológia később bővült a különböző CAD és CAM rendszerekkel, a CNC vezérlés pedig szép lassan elterjedt a piacon. A mai, modern szerszámgépeket már programozható mikroszámítógépek vezérlik és több különböző célra gyártják őket, így az ipar minden területén használatban vannak.

Sőt, ma már nemcsak ipari alkalmazásban találkozhatunk velük, a különböző, közösségi finanszírozású fejlesztéseknek köszönhetően, a technológia otthonainkba is beférkőzött. Az alábbiakban ilyen, egyedi CNC megoldásokat mutatunk be.

Olvassa el cikksorozatunk ELSŐ, illetve MÁSODIK részét is!

Maslow CNC

A Maslow egy nyílt forráskódú projekt, melynek célja, hogy bárki számára elérhetővé tegye a nagy formátumú CNC technológiát. A berendezés nyitott kialakítása meglehetősen rendhagyó, első ránézésre inkább tűnik prototípusnak, a megtévesztő külső azonban egy sokoldalú gépet rejt magában. A Maslow könnyen telepíthető és használható, mégis magas teljesítményű, nagy munkaterű CNC vágógép, amely elérhető áron kínálja a technológia előnyeit. Elsősorban fa, de egyéb lapos felületű anyagok munkálhatók meg vele, így főként bútorok, használati- és dísztárgyak, vagy akár komplett faházak építésére alkalmas.

A Maslow munkatere 4″ x 8″ (~122 x 244 cm), de a rugalmas kialakításból adódóan, akár tovább is bővíthető. A digitális megoszthatóságnak köszönhetően számos kész terv elérhető hozzá, de természetesen saját elképzeléseinket is megvalósíthatjuk.

Goliath CNC

A Goliath CNC szintén szakít a hagyományos CNC szerszámgépek kialakításával és a Maslow-hoz hasonlóan egy nyílt, nagy mozgásterű megoldást kínál, sőt, egy lépéssel tovább is megy. A gép tulajdonképpen egy marófejjel ellátott autonóm robot, amely többirányú kerekeinek és szenzorrendszerének köszönhetően szabadon mozgatható a megmunkálni kívánt felületen, munkaterének csak a szenzorok pozíciója szab határt. Összeszerelése és működtetése egyszerű, rendkívül kompakt mérete pedig bárki számára elérhetővé teszi. A Goliath CNC-vel fa, fémlemez, réz és műanyag egyaránt megmunkálható.

A Goliath mérete 400 x 400 x 300 mm, súlya 15 kg. Főorsójának teljesítménye 900W, mely legfeljebb 27.000 ford/perces fordulatszámra képes. A maximum vágási mélység 35 mm.

Othermill

Az előzőekkel ellentétben, az Othermill megtartja a hagyományos kialakítást, de egy kivételesen kompakt formába önti azt. A 3-tengelyes szerszámgépet elsősorban az egyedi nyáklapok kialakítására tervezték, kifejezetten otthoni vagy kisebb műhelyekben való használatra. A gép azonban alkalmas fém, fa, műanyag és viasz alapanyagok vágására, gravírozásra, marásra és öntőforma készítésre is, tehát számos elektronikai eszköz teljeskörű gyártása elvégezhető vele.

othermill

Az Othermill az Other Machine Co. termékeként indult Kickstarteren, a céget azonban felvásárolta a Bantam Tools, akik azóta két frissítést is végeztek a szerszámgépen (Othermill V2, Othermill Pro).

Sorozatunk következő részében speciális asztali szerszámgépekből fogunk válogatni.

Amennyiben Ön is találkozott közönségi finanszírozással támogatott gyártói projektekkel, írjon róla nekünk egy e-mailt az info@cnc.hu címre, és lehet, hogy az ön javaslatát is megemlítjük egy következő cikkünkben!

További információ:

A Maslow hivatalos honlapján.

A Goliath CNC hivatalos honlapján.

A Bantam Tools hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]