A teljes mértékben integrált CAD és CAM hatása a tervezés világára

A számítógéppel támogatott tervezés néhány évtizeddel ezelőtt megváltoztatta a mérnökök életét. Az elérhető eszközökben történt legfrissebb változás a számítógéppel támogatott gyártás (CAM) teljes körű integrálása a CAD-programokba. Vessünk egy pillantást a legjelentősebb előnyökre, amelyeket a CAD/CAM integrált munkaterület kínál nekünk, mérnököknek.

cikkbe banner_790_1

Amikor először került bevezetésre, a CAD lerövidítette a projektek részlegek közötti átvitelének idejét. Még ezzel a rövidített eljárással is voltak azonban kommunikációs nehézségek a gépészeti tervező és a gyártó részlegek között, ahogyan azt sokan Önök közül valószínűleg tapasztalták. A CAM bevezetése a CAD világába megkönnyíti az ismeretek megosztását a különböző részlegek között, így a kezdeti terv zökkenőmentesen integrálható a kijelölt gyártási folyamatba. A CAM beépülése a CAD-folyamatokba segíti a gyakorlatiasabb tervezői munkát a tervezési fázisban, és megkönnyíti a gyártástervező mérnökök dolgát, amikor a termék legyártására kerül sor. Egyes CAD/CAM rendszerek el tudják tárolni a sajátosságokat és alakzatokat egy közös könyvtárban, így testre szabott sajátosságok is készíthetők a későbbiekben. Ennek köszönhetően a CNC-programozók és a gyártástervező mérnökök jobban együttműködhetnek a tervezőkkel, hogy a specifikáció során figyelembe vehessék a termék gyárthatóságát. Összességében a CAD/CAM drasztikusan javította azon mérnöki képességünket, hogy mérlegelni tudjuk a tervezés-előállítás-használat folyamatának minden lépését. Ez a funkció exponenciálisan könnyebbé tette életünket.

cikkbe banner_790_2

Minden olyan mérnök, aki rendszeresen használja az integrált CAD/CAM megoldásokat, tudja, mennyi időt takarítanak meg ezek. A két szolgáltatás egyetlen szoftverbe integrálásával a költséges adatátalakítási lépések többsége feleslegessé válik. A folyamat végén, ha gyártási problémák miatt módosítani kell egy alkatrészt, ez könnyen megtehető a CAD segítségével, miközben a CAM automatikusan frissül. Ez a funkció exponenciálisan könnyebbé tette életünket, a cégek széles köre számára pedig több ezer emberi munkaórát takarít meg.

A gyártási szoftver integrálása a CAM-be lehetővé teszi a CNC- és NC-programozás nagy részének automatizálását a CAD-modellben kidolgozott alapvető tervezési követelmények alkalmazásával. Ezen felül egy alkatrész gyárthatóságának NC-adatai közvetlenül eltárolhatók a 3D modellben, így – amint már korábban említettem – folyamatos lehet a frissítés. Ez a funkció biztosítja, hogy egy terv módosításával a termék nem válik gyárthatatlanná. Aki mérnökként már korábban részt vett termék-újratervezési folyamatban, valószínűleg tudja, mennyire hasznos egy terv frissítésekor rögtön tisztában lenni a gyárthatósági kérdésekkel.

Ez a három változás – az időmegtakarítás, az automatizált CAM és a kommunikációs akadályok leküzdése – a legjelentősebb változás, amelyet az integrált CAD/CAM hozott a mai mérnökök számára. Mindamellett integrált CAD/CAM-et használó mérnökként valószínűleg egyéb olyan változásokat is tapasztal, amelyeket szintén ezek a funkciók vezettek be a tervezési folyamatba. Ahogy a szoftver egyre hatékonyabbá válik, és a platformok közötti integráció lehetősége növekszik, nagy valószínűséggel a mérnöki munkaeszközök a jelenleginél is nagyobb funkcionális fejlődésének leszünk tanúi.

Az integrált tervezés és gyártás a termékinnovációk új korszakát vezette be, amely egyre előrébb hajt minket az alkotás jövője felé vezető úton.

Vegyen részt Gépipari szakmai nap – roadshow rendezvénysorozatunkon, ahol felhasználói példákon keresztül mutatjuk be az Autodesk gépipari szoftvercsomagját, amely lefedi a teljes tervezési-gyártási folyamatot biztosítva minden résztvevő számára szükséges információkat, adatokat.

Bemutatjuk az Inventor fejlett modellező képességein keresztül hogyan léphet a termékalkotás új dimenziójába. A szimuláció használatával miként segítheti a korai döntéshozatalt, hogyan optimalizálja a dizájnt és a gyártási folyamatokat. Ismertetjük továbbá, hogyan hozhatja ki CNC gyártóeszközeiből a maximális teljesítményt maximális folyamatbiztonság mellett.

Részletek és további információ ITT.

Forrás:VARINEX Zrt.

További információ:

A VARINEX Zrt. hivatalos honlapján.

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

Tags:

[
    ]