Öngerjesztett rezgések marás közben? Így elkerülhető!

Biztos mindenki számára ismerős az az összetéveszthetetlen, durva zörgés, ami néha a marógépből jön megmunkálás közben. Ezt a borzalmas zajt, a gépben fellépő öngerjesztett rezgések (“chatter”) okozhatják, amik a munkadarab minőségén is sokat ronthatnak. De hogyan tehetünk ellenük?

A Haas Tip of the Day alábbi epizódjából kiderül, mik okozhatják az öngerjesztett rezgéseket a marógépben és, hogy miként lehet ezeket kiszűrni.

A probléma orvoslásához először is fontos tisztázni, pontosan milyen rezgésekről van szó, illetve, hogy mi okozhatja ezeket. A Haas definíciója szerint akkor beszélünk rezgésekről, amikor a fellépő vibrációk felületi problémákat eredményeznek a munkadarabon. Ilyen esetekben a hibát értelemszerűen azonosítani kell, hogy megtalálhassuk a megfelelő megoldást.

A nem kívánt rezgések a szerszámgép-beállításunk három, egymással szoros összefüggésben lévő tényezőből adódhatnak: a munkadarab befogásából, a szerszámozásból és a megmunkáló programból. Akármelyik tényező is felel a hibáért, a másik kettőnek kompenzálnia kell. Ezeket a beállításokat tehát érdemes a rezgéscsillapítás figyelembe vételével elvégezni, hogy a probléma kiszűrhető legyen.

A rezgések természetesen eredhetnek a gépképességeknek nem megfelelő beállításokból is, ilyen esetben fontos, hogy az alkalmazott paraméterek kiválasztásakor figyelembe vegyük a szerszámgépre vonatkozó gyári ajánlásokat is. Ezt a problémát, a továbbiakban – akárcsak a videó – figyelmen kívül hagyjuk.

Befogás

Törekedjünk arra, hogy a mind a munkadarabot, mind pedig a szerszámot szorosan, stabilan rögzítsük, hogy a megmunkálni kívánt felület és a szerszám mindig megfelelő támasztást kapjon, a munka teljes tartama alatt. A munkadarabok megfelelő rögzítését a befogás pozícionálásával, a megfelelő méretű és kialakítású satuk és szorítópofák kiválasztásával biztosíthatjuk.

Szerszámozás

A szerszámokat tekintve általában igaz, hogy minél kisebb a szerszámkilógás, annál merevebb a szerszámbefogás és annál kevesebb az esély a túlzott vibrációra. Törekedjünk ezért arra, hogy a szerszámhossz, így a szerszámtartó, a szerszámtest és a szerszám kinyúlása is a lehető legrövidebb legyen. Ha erre valamilyen oknál fogva nincs lehetőségünk, próbáljunk minél rövidebb, speciális kialakítású dolgozórésszel rendelkező szerszámot választani.

Programozás

Marás közben, a szerszám frekvenciája, bizonyos pontokon megegyezhet a munkadarab vagy a befogó sajátfrekvenciájával, az ebből adódó rezonancia pedig nem kívánt rezgéseket okozhat. A programunkban számos paramétert módosíthatunk, hogy ezt a rezonanciát megszüntethessük: változtathatunk a főorsó sebességén, az előtoláson vagy a fogásmélységen. Ez a megmunkálás egy-egy adott szakaszában ugyan megoldást jelenthet, az eltérő fogásszélesség miatt azonban nem állandósítható. Erre szolgálnak azok a modern szerszámpályák, amik képesek állandó fogásszélesség mellett kiszámolni a szerszámpályát, ezzel egyenletes frekvencián tartva a szerszámot.

A marógép rezgéseket tehát számos módon csillapíthatjuk, a legfontosabb, hogy a fenti három aspektust mindig tartsuk szem előtt, így, ha az egyik beállításban nem tudunk kompromisszumot kötni, még mindig ott vannak a lehetőségünk a kompenzálásra.

ForrásHaas

További információ:

A Haas Youtube csatornáján.

Megosztás
[
    ]