KICKSTARTED 2. rész – Additív megoldások

KICKSTARTED sorozatunkban, ahogy a név is sejteti, a Kickstarter, közösségi finanszírozású projekteket népszerűsítő portálon induló és azóta piacra jutó projektek közül mutatunk be néhányat. Sorozatunk második részében innovatív 3D nyomtató megoldásokról olvashatnak.

Az additív gyártás megkérdőjelezhetetlen térnyerése az elmúlt néhány évben számos különböző technológiát hozott az ipar számára. A 3D nyomtatók, a szálhúzásos nyomtatástól kezdve, a fotopolimerizáción át a lézeres porágyas fúzióig minden területen bizonyították rátermettségüket, első megjelenésük óta pedig hihetetlenül sokat fejlődtek.

Nem meglepő, hogy mára több tucat, kompakt, otthoni használatra is alkalmas 3D nyomtató létezik, amik elérhető áron, egyszerű kezelhetőség mellett kínálják a technológia előnyeit. Az alábbiakban három ilyen berendezést fogunk bemutatni.

Olvassa el cikksorozatunk első részét, amelyben szintén közösségi finanszírozású, asztali marógépekről írtunk.

Obsidian

Az Obsidian 3D nyomtatót megalkotó Kodama vállalatnak nem ez az első sikeres projektje – szintén a Kickstarteren nyertek támogatást Trinus 3D nyomtatójukhoz. Az Obsidian-nál pedig meg is mutatkozik a cég tapasztalata: a letisztult, esztétikus külső egy felhasználóbarát, plug&print (csatlakoztasd és nyomtass) készüléket rejt. Egyedi építésű extrúdere, a két ventilátoros hűtésnek köszönhetően folyamatos nyomtatásra képes, fúvókái pedig gyorsan, egyszerűen cserélhetők. Az Obsidian-ban egy kamera is helyet kapott, így lehetőségünk van távoli nyomtatásra vagy akár timelapse videók készítésére is.

Az Obsidian-nal nyomtathatunk nylon, ABS, PETG, de akár polikarbonát és szénszál alapanyagokból is. A maximális nyomtatható térfogat 120 x 120 x 120 mm, a rétegek vastagsága pedig 50-350 mikron közötti lehet.

Titan 2

Ugyan a Kudo3D Titan 2 nem közösségi finanszírozásból valósult meg, korábbi változata, a Titan 1 még a Kickstarteren indult útnak. A nyomtató, figyelemre méltó gyorsaságával, nagy munkaterével és magas felbontásával egyedülálló megoldást kínált az asztali fotopolimerizációs (SLA) nyomtatók piacán és számos különböző feladatra alkalmas. Hatalmas sikerét nyugtázza a nyomtató továbbfejlesztett verziója, a Titan 2.

titan2

A Titan 2 maximális nyomtatható térfogata 5,6″ x 3,1″ x 9,8″ (~14 x 8 x 25 cm), rétegvastagsága 38-75 mikron közötti. A Titan 2 HR változata kisebb munkatérrel, de nagyobb, 26-50 mikronos felbontással rendelkezik.

Makerarm

Listánk utolsó nyomtatója egyben a legkülönlegesebb is. A Makerarm ugyanis, az előző kettő – és a legtöbb asztali – nyomtatóhoz képest nem zárt rendszerű, munkaterét tulajdonképpen csak az extrúderrel felszerelt SCARA robotkar mozgástere határozza meg. Cserélhető fejének köszönhetően ráadásul nemcsak 3D nyomtatásra, hanem marásra, lézergravírozásra, elektronikai szerelésekre, vágásra vagy akár anyagmozgatásra is alkalmas. Precíziós csuklóival helyt áll a nagy pontosságot igénylő feladatokban is, kialakításából adódóan pedig rendkívül kis helyen is elfér.

makerarm

A Makerarm-mal legfeljebb 10″ (25,4 cm) magasságig, 31,5″ (80 cm) átmérőjű félkörön belül nyomtathatunk, 100 mikronos pontossággal.

Sorozatunk következő részében egyedi CNC megoldásokat fogunk bemutatni.

Amennyiben Ön is találkozott közönségi finanszírozással támogatott gyártói projektekkel, írjon róla nekünk egy e-mailt az info@cnc.hu címre, és lehet, hogy az ön javaslatát is megemlítjük egy következő cikkünkben!

További információ:

Az Obsidian hivatalos honlapján.

A Kudo3D hivatalos honlapján.

A Makerarm hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]