Innovatív, megbízható partner a gyártásban

Minőség, megbízhatóság és gyorsaság – ezt ígéri ügyfeleinek a közel 30 éves múltra visszatekintő vállalat. A halászi székhelyű Hafner Pneumatika Kft. pneumatikus szelepek, munkahengerek és rendszerelemek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Termékeik számos iparág megannyi alkalmazásában állnak helyt, kiszolgálva ezzel sok-sok magyar és nemzetközi ügyfelet. A cég múltjáról, értékeiről és működéséről Klempa Ervinnel, a cég kereskedelmi vezetőjével beszélgettem.

Magyarországon a pneumatika és az ipari automatizálás piacának fontos szereplője a Hafner Pneumatika Kft. A vállalat 1991-es alapítása utáni években elsősorban németországi partnereknek fejlesztett és gyártott szelepeket, ám néhány év után a magyarországi üzletfejlesztés eredményei is érezhetővé váltak. Magyarországon a piacvezetők által diktált minőség mellett magas ügyfélelégedettséggel dolgoznak, melyre kimondottan büszkék: “Minden évben készítünk ügyfélelégedettségi felmérést, amelynek tavalyi eredménye 94,7%-os volt. Ez igen jó eredmény, de arra törekszünk, hogy ez a szám minél inkább megközelítse a 100%-ot a jövőben.” 

A bátor cél eléréséért páratlan gyorsasággal és rugalmas, ügyfélorientált hozzáállással dolgoznak. Magyarországon 24 órán belüli szállítást vállalnak, amely nemcsak a standard szelepekre, hanem az egyedi lökethosszú hengerekre, előkészítőkre, csövekre és csatlakozókra is vonatkozik. A cég alapítása óta fontos szempont a magas szintű kiszolgálás, ez pedig a gyors szállítás mellett a kapcsolódó szolgáltatások körében is megmutatkozik.

“A Hafner Pneumatika mérnökei vállalják pneumatikus és elektropneumatikus rendszerek tervezését, újratervezését, valamint tartunk oktatásokat is. Egyedülálló online elérhető tananyagunk betekintést nyújt a pneumatikus rendszerek világába és a pneumatikus elemek működésébe, ennél részletesebben pedig kis csoportos, személyes képzéseinken oktatunk. Fontosnak tartjuk megismertetni ügyfeleinkkel az elméleti és gyakorlati alapokat is, hiszen így nemcsak a tervezés, hanem a karbantartás és az üzemeltetés is könnyebb lehet a jövőben.” – foglalta össze a tevékenységek sorát Klempa Ervin.

Speciális kialakítású munkahenger oktatási célra. forrás: Hafner Pneumatika

Speciális kialakítású munkahenger oktatási célra. forrás: Hafner Pneumatika

Különleges eszközök az oktatás számára

A Hafner Pneumatika Kft. az online tananyag biztosítása mellett kiscsoportos tantermi oktatásokat is vállal. Ennek keretében valódi ipari eszközök segítségével mutatják be a munkahengerek, szelepek és előkészítők működését. A megismert rendszerelemekből a gyakorlat során a résztvevők egyszerűbb pneumatikus rendszereket állítanak össze, majd megtanulják az elektromos vezérlésű elektropneumatikus rendszerek tervezésének alapjait is. Ahhoz, hogy a feladatok megvalósítása könnyebb legyen, a cég oktatótáblákat és előre összeállított oktatási csomagokat is kínál, emellett pedig metszett elemek, valamint speciális, kimondottan oktatási célra készített eszközök is rendelhetők.

Hisznek a hosszú távú üzleti kapcsolatokban, számos partnerükkel több évtizedes együttműködésben dolgoznak. “Előfordult már, hogy 15-20 éve beépített szelep vagy munkahenger cseréjét kéri tőlünk valamelyik partnerünk, bízunk benne, hogy az új elemek is hasonlóan hosszú ideig szolgálják majd őket. Sokszor keresnek meg minket más gyártó termékeinek kiváltásával kapcsolatban is – ebben már meglehetősen nagy tapasztalatunk van, de így sem tartom egyszerű feladatnak. Egy kiváltásnál számos paramétert kell figyelembe venni, nem elég a befoglaló méretek egyezősége. Vannak helyzetek, amikor nincs lehetőség egy az egyben kiváltásra, de az esetek döntő többségében ilyenkor is tudunk megfelelő, működő alternatívát ajánlani. A cél mindig az, hogy ügyfeleink számára megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást.” A magyarországi partnerek áttérési hajlandósága épp ezért igen magasnak számít, szinte minden standard méretű pneumatikus elem 100%-os kiváltóját tudják adni.

Hidegálló szelepek. forrás: Hafner Pneumatika

Hidegálló szelepek. forrás: Hafner Pneumatika

Speciális kivitelek speciális alkalmazási területekre

A Hafner termékek között megtalálhatók az extrém hőmérsékleti körülményeket is tűrő szelepek és munkahengerek is. -50°C-ig hidegálló vagy +80°C-ig hőtűrő szelepeket és akár 150°C-ig hőálló munkahengereket is kínálnak, amelyekkel az olyan, a környezeti hatásoknak kitett iparágak is dolgozhatnak, mint az olaj és gázipar vagy a mezőgazdaság. Az élelmiszeripari kihívásokra a rozsdamentes kivitelű eszközöket javasolják – ezek a rendszeres mosásnak és a fertőtlenítésnek is hosszú ideig ellenállnak. Veszélyes környezetben alkalmazhatók az ATEX minősítésű pneumatikus elemek, amelyeknek széles skálája elérhető a Hafner Pneumatikánál.

“Ajánlatadáskor figyelünk arra, hogy a megrendelt termékeket ne csak leszállítsuk, hanem a tételeket rendszerként tekintjük át. Ez azt jelenti, hogy ügyelünk arra, hogy a szükséges csatlakozók, köztes elemek is szerepeljenek az ajánlatban.” A partnerek tehát nemcsak termékeket, hanem komplett megoldást kaphatnak a Hafnertől.

Robbanásbiztos szelepek. forrás: Hafner Pneumatika

Robbanásbiztos szelepek. forrás: Hafner Pneumatika

A gyárban kétműszakos rendben folyik a termelés hétköznapokon. Ilyenkor készülnek el a standard termékek mellett az egyedi megrendelések is, amelyek lehetnek speciális szelepek, vagy egyedi lökethosszú hengerek, esetleg valamilyen különleges kivitelű pneumatikus rendszerelem. A gyártás szigorúan ellenőrzött körülmények között zajlik, minden terméket egyesével ellenőrzésnek vetnek alá. “A piac is magas minőséget vár el tőlünk, illetve mi is csak olyan termékeket akarunk kiadni a kezünkből, amelyek maximálisan megbízhatóak.”

Jelenleg nyolcvan főt foglalkoztat a Nyugat-magyarországi vállalkozás, ennek kétharmada pedig a termelésben látja el feladatait. Ahhoz, hogy valóban 4 órán belüli gyártást és 24 órán belüli szállítást tudjanak vállalni, megbízható emberekre és magas szintű szervezettségre van szükség. “A munkanapokon délután 3 óráig beérkező rendeléseket a következő munkanapon kiszállítjuk a raktárkészlet figyelembevételével. Ez nagy előny a hazai versenytársakkal szemben, mivel a rendelkezésre állásunk az ünnepi időszakokban és a nyári pihenések idején is igen magas. Egy folyamatosan működő üzemben pedig ilyenkor sem állhat le a munka egy-egy henger vagy szelep miatt.”

“Készleteinket a termékfogyásokhoz igazítjuk, alapanyagokból pedig folyamatosan annyi áll a rendelkezésünkre, hogy az egyedi rendeléseket is rövid határidővel le tudjuk gyártani. Mivel nemcsak a gyártás, hanem a tervezés is itt van helyben, a speciális darabokra sem kell sokat várnia a megrendelőnek. Ráadásul a rugalmas termelési környezetnek köszönhetően már kisebb sorozatban is kedvező áron vállalhatjuk el egyedi szériák gyártását.”

HAFNER NAMUR csatlakozású szelepek

NAMUR csatlakozási felületű szelepek a Hafner Pneumatika kínálatában. forrás: Hafner Pneumatika

NAMUR szelepek

Ezek a közvetlenül forgatóhengerre szerelhető szelepek a pneumatikus aktuátorok vezérléséért felelnek. Többféle kivitelben kaphatók, közös tulajdonságuk, mely egyben megkülönbözteti őket a hagyományos pneumatikus szelepektől, hogy a vezérelt csatlakozások a szeleptest oldalsó felületén helyezkednek el, igazodva a forgatóhengeren található csatlakozásokhoz. A NAMUR szelepek a felsorolt speciális kivitelekben is elérhetők, így kapható rozsdamentes, ATEX-es és hőtűrő változat is. A NAMUR szelepekről további információkat olvashat ezen a linken.

A Hafner számára kulcsfontosságú a magas minőség, a rugalmasság és az innováció. Bár a pneumatika a maga nemében egy kiforrott technológia, megújulásra folyamatosan nyílik lehetőség. Klempa Ervin szerint “elsősorban az elektronikával kell szorosabban összekapcsolnunk a pneumatikát. A három automatizálási technológia – a pneumatika, a hidraulika és az elektronika – kéz a kézben járnak egymással, mindegyiknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai. Ezeket kell együttesen kihasználni a fenntartható és megbízható rendszerek építéséhez.”

Mire elég a pneumatika?

A pneumatikus rendszerek egy része “tisztán pneumatikus”, másik részük pedig valamilyen kevert rendszer. Utóbbi esetében beszélhetünk elektropneumatikus vagy hidropneumatikus rendszerekről, attól függően, hogy az elektromos rendszerekkel vagy a hidraulikával házasítják a technológiát. A tisztán pneumatikus rendszereket speciális területeken alkalmazzák, például szikramentes környezetben, robbanásveszélyes közegek közelében. A legelterjedtebbek az elektropneumatikus rendszerek, amelyekben a vezérlést elektronika végzi. Míg a végrehajtó szerepet a pneumatikus elemek, munkahengerek, forgatók, megfogók veszik át. A pneumatika a közeg tisztasága és a levegő mintegy végtelen rendelkezésre állása miatt vált elterjedtté és nevezhető zöld technológiának. Utóbbinak persze számos feltétele van, de a hidraulikával szemben mindenképpen felhozható érv. Az elektromos rendszerekkel összehasonlítva olcsóbb, sok esetben pedig egyszerűbb is lehet.

A megfelelően kiépített pneumatikus rendszerekkel számos mérnöki feladat megoldható, amelyekkel az ipar szinte minden szegmensében találkozhatunk. Egyedi rendszerek és célgépek építésében szinte nélkülözhetetlen technológia.

Egyedi megoldások egyedi igényekre. forrás: Hafner Pneumatika

Egyedi megoldások egyedi igényekre. forrás: Hafner Pneumatika

Arra a kérdésemre, hogy vajon tényleg eltűnik-e a pneumatika 40 év múlva, Ervin csak annyit válaszolt, hogy “ez a kérdés újra és újra előjön. Addig azonban, amíg a pneumatikus rendszerek előnyei fenntarthatók más megoldásokkal szemben, biztosan életben marad ez a technológia. Talán újabb negyven évig gondoljuk majd azt, hogy leváltja más, de valószínűbbnek tartom, hogy még nagyon sokáig használni fogjuk.”

A Hafner portfóliója tehát a jövőben is a pneumatikus és folyamatszelepekre fókuszál majd, az ismert technológia optimalizálásával és hatékonyságának növelésével. A vállalat célja a vevői elégedettség és a magas minőség további fokozása, mindezt pedig megbízható, innovatív partnerként a vevőik oldalán képzelik el.

További információ

A Hafner Pneumatika Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]