Füldugókkal a halláskárosodás ellen

Termelési környezetben, sokszor huzamosabb ideig dolgozunk olyan zajszint mellett, ami súlyosan károsíthatja hallásunkat. A megfelelő védőfelszerelések ezért kiemelten fontosak, de vajon tudjuk, hogy hogyan kell őket használni?

A jelen cikkhez választott Haas Tip of the Day epizódban a zajmérés és hallásvédelem fontossága kerül röviden bemutatásra.

A hallásunkért, a hallójáratunkban található apró szőrsejtek felelnek, amelyek a fülbe érkező hangnyomást alakítják át idegi impulzusokká. A korral ezek a szőrök elhalnak, hallásunk ennek következtében romlik. A hangos zajok azonban idő előtt is elpusztíthatják ezeket a sejteket, ez pedig maradandó halláskárosodáshoz vezethet.

De mi számít hangosnak?

A zajszint, amit egy 8 órás intervallumban még el tudunk viselni, körülbelül 85 dB (az átlag emberi beszédhang 60-63 dB körül mozog). Minél hangosabb egy adott környezet, annál kevesebb időt tudunk benne biztonságosan eltölteni. A hallásunkat érő nyomás 3 dB-ként duplázódik, tehát az idő, amit ilyen zajszint mellett biztonságosan eltölthetünk, feleződik. Eszerint, például 120 dB-es zajszint mellett – ami egy üzemben sajnos többször előfordul – maximum 10 másodpercet tölthetünk el anélkül, hogy veszélyeztetnénk hallásunkat.

De honnan tudom, hogy milyen hangos környezetben dolgozom?

A környezetünk zajszintjének mérését számos különböző eszközzel elvégezhetjük. Ha nincs szükségünk pontos mérésekre, akkor okostelefonjainkra lettöltött alkalmazásokat is használhatunk. Amennyiben pontos adatokat szeretnénk, akkor érdemes beszerezni egy decibel mérőt, amivel akár egy teljes napunkat rögzíthetjük. A mért adatokból kiderül, hogy milyen zajszint mellett mennyi időt töltünk, így könnyen eldönthetjük, hogy mikor van szükség hallásvédelemre.

Okostelefonos decibelmérő alkalmazásokat az alábbi linkekről tudnak letölteni:

Decibel X (Android)

Decibel X (iOS)

De hogyan védhetjük a hallásunkat?

A hallásunkat érő zajok tompítása érdekében több dolgot is tehetünk. Elkeríthetjük és szigetelhetjük a hang forrását vagy egyszerűen mi magunk kerüljük el azt. A legkézenfekvőbb megoldás azonban a hallásvédő eszközök: a fülvédők és füldugók használata.

Utóbbi, kialakításából adódóan általában nagyobb védelmet biztosít, az emberek többsége azonban rosszul használja őket. Hogy hallásunkat hatékonyan védhessük, a füldugókat mutató- és hüvelykujjunk között sodorjuk össze néhányszor, egyre nagyobb nyomást gyakorolva a puha anyagra, egészen addig, amíg el nem vékonyodik. Ekkor gyorsan helyezzük hallójáratunkba és néhány másodpercig ujjunkkal tartsuk ott, hogy a füldugónak legyen ideje kitágulni és felvenni hallójáratunk alakját.

A hallásvédelmet sajnos sokan nem veszik komolyan és hajlamosak védelem nélkül dolgozni, kockáztatva ezzel a korai halláskárosodást. Tekintve azonban, hogy ez milyen könnyedén elkerülhető, érdemes erre figyelmet fordítani és gondoskodni a megfelelő eszközök használatáról.

Ha Önnek is van egy tippje, amit szívesen megosztana a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal, vagy úgy gondolja, hogy mások számára is érdekes lehet, küldje el tapasztalatait az info@cnc.hu e-mail címre. 

További információk

A Haas Youtube csatornáján.

 

Megosztás
[
    ]