Műanyagipari alapanyaggyártók Magyarországon – 3. rész

A műanyagiparban nagyon fontos szerepe van az alapanyagok megfelelő minőségének, hiszen ezek alapvetően meghatározzák a létrehozott termék tulajdonságait. Mivel a polimerek előállítása egy összetett, bonyolult kémiai folyamat, így viszonylag kevés cég foglalkozik közvetlenül előállításukkal. Jelen cikksorozatomban a magyarországi műanyag alapanyaggyártók történelmét és előállított termékeit mutatom be. A sorozat harmadik és egyben utolsó részében a Zoltek Zrt.-ről olvashatnak.

Zoltek Zrt.

A Nyergesújfalun található Zoltek Zrt. kismértékben eltér a cikksorozat korábbi részeiben bemutatott alapanyaggyártóktól. Míg a legtöbb gyártó előállított termékei kereskedelmi forgalomban megtalálhatóak, addig a Zoltek Zrt. által előállított polimert (poliakril-nitril, PAN) közvetlenül nem vásárolhatjuk meg, hiszen ezt a cégen belül oxidált szál, szénszál, valamint szénszál alapú termékek előállítására használják fel.

A Zoltek Zrt.-t eredetileg St. Luisban (Missouri, USA) alapították, és csak 1995-ben vásárolta meg a Nyergesújfalun már akkor is üzemelő gyárkomplexumot. Véleményem szerint viszont a magyarországi komplexum történelmi fejlődésének komplex megismerése érdekében érdemes kicsivel több, mint 50 évet visszalépnünk az időben, és Magyar Viscosa Rt. megalapításától elkezdve áttekinteni a nyergesújfalui gyár történelmét.

A Magyar Viscosa Rt. 1941-es megalapításakor hiánypótló szerepet töltött be a magyar iparban. Magyarországon az 1910-es évek végén, 20-as évek elején már létrejöttek viszkóz, azaz műselyem gyártására specializálódott, nitro-eljárást alkalmazó üzemek (Sárvár, Magyaróvár), ám ezeket viszonylag rövid időn belül, gazdasági okok miatt bezárták, vagy más termék előállítására álltak át. A vezetők által megálmodott új gyárat eredetileg Szentendrére, vagy Esztergom közelébe tervezték, ám ezen területek nagy árvízvédelmi költsége miatt végül Nyergesújfalura esett a választás. Az alkalmazni kívánt műselyem és celofán gyártási technológiát a svájci Feldmühle A.G.-tól licenszdíj fizetése ellenében szerezték meg.

1. ábra: A Magyar Viscosa Rt. építés közben (1941-42)

1. ábra: A Magyar Viscosa Rt. építés közben (1941-42)

A háborús helyzetet is figyelembe véve, rendkívül gyorsan, már 1943-ban elindult a műselyem gyártása. A gyár egészen 1944 végéig teljes kapacitással üzemelt (megindult a celofán próbagyártás is), ám ekkor szovjet megszállás alá került. Az itt folyó harcok folyamán a gyár főleg épületkárokat szenvedett, de a front elvonulását követően körülbelül 250 munkás segítségével megkezdődtek a felújítási munkálatok, így 1945-ben újra megindult a termelés. A céget 1948-ban államosították, majd az 50-es években a folyamatos modernizációt és kiegészítő létesítmények pótlását követően Magyar Viscosagyár néven működött tovább.

A gyár történetéről egy kisfilm tekinthető meg a Filmhíradók Online oldalán..

1965-ben megkezdődött a poliamid alapú szintetikus szálgyártás kezdetben DANULON, majd DANAMID márkanéven. 1968-tól fokozatosan megszűnt a celofán-, valamint a termékpalettába korábban bekerült szivacsgyártás is, ám a viszkózszál termelése 1973-ra megduplázódott. 1969-ben a cég szerződést kötött az olasz SNIA VISCOSA-val, majd 1973-ban megkezdték – Crumeron márkanév alatt – a poliakril-nitril szál gyártását.

A Crumeron márkanév a jelenlegi Nyergesújfalu területén egykor megtalálható római település (Crumerun) nevéből származik.

2. ábra A Magyar Viscosagyár SNIA technológiájú PAN II. üzemének rajza. (A kép a szerző saját tulajdona)

2. ábra A Magyar Viscosagyár SNIA technológiájú PAN II. üzemének rajza. (A kép a szerző saját tulajdona)

1981-től a NETLON Ltd. eljárása alapján többféle műanyaghálót és rácsot készítettek, majd 1988-ban letették a DU PONT technológiát alkalmazó MAVILON szálgyártó üzem alapkövét is. 1991-ben végleg befejeződött a névadó viszkóz műszál gyártása, helyét a vállalat fő profiljában a poliakril-nitril szálak vették át. A rendszerváltást követően a vállalat hagyománytiszteletből ismételten felvette a Magyar Viscosa Rt. nevet, ám 1995-ben a privatizáció során a céget az 1975-ben alapított Zoltek Zrt. vásárolta meg, így Zoltek Magyar Viscosa néven folytatta a termelést.

Az új tulajdonos az akkori piaci keresletnek megfelelően egy jelentős prekurzor és szénszál gyártó üzemmé szerette volna alakítani a nyergesújfalui üzemet. 1996-tól megkezdődtek a beruházás előkészítő munkái, majd 1997-ben indult el a termelés. 1998-ban a céget Zoltek Rt.-re nevezték át, ezzel párhuzamosan pedig a régi Viscosa termékek fokozatosan, de véglegesen kivonásra kerültek a cég termékpalettájáról. A cég elsődleges célja az szénszál piac alsó árkategóriás szegmensének minél szélesebb körben történő lefedése volt. 2014-ben a japán Toray Group a teljes Zoltek Zrt.-t – ebbe beleértve az amerikai üzemeket és központot, valamint a mexikói üzemet is- felvásárolta.

3. ábra A Zoltek Zrt. napjainkban

3. ábra A Zoltek Zrt. napjainkban

Napjainkban a cég az előállított poliakril-nitril prekurzorból repülőgép fékek előállítására alkalmazott oxidált szálat, szénszálat, valamint szélturbinák lapátjainak a merevítésére alkalmazott szénszál erősítésű pultrudált lapokat állít elő. 2015-ben a magyar állammal kötött stratégiai megállapodás értelmében a Zoltek Zrt. tovább bővíti termelési kapacitását, ezzel több száz új munkahelyeket teremtve a nyergesújfalui üzemébe. A bővítés a kapacitásnövelésen kívül egyúttal az előállított szénszál autóipari alkalmazási lehetőségeinek bővítését is szolgálja.

Ahogy azt a cikksorozat első részének bevezetőjében is említettem, a műanyagipar által előállított termékek minőségét alapvetően határozzák meg a felhasznált alapanyagok tulajdonságai. Az igényeket maximálisan kielégítő, állandó fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkező alapanyag előállításához nélkülözhetetlen az optimális technológia, és a múltbéli tapasztalatból gyökerező szaktudás. Véleményem szerint méltán lehetünk büszkék a cikksorozatban bemutatott, a műanyagipar ezen szegmensét erősítő cégek történelmére és jelenére egyaránt.

A cikksorozat korábbi részei az alábbi linkeken olvashatók

Műanyagipari alapanyaggyártók Magyarországon – 1. rész

Műanyagipari alapanyaggyártók Magyarországon – 2. rész

Források:

Padányi Lajos: Magyar Viscosa Rt, Nyergesi Hírmondó, 2009 október

Padányi Lajos, A Viscosa, Nyergesi Hírmondó, 2010 március

www.zoltek.com

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/szenszalas-anyagokat-gyarto-japan-ceggel-kotott-strategiai-megallapodast-a-kormany

http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=11749

http://static1.architectforum.hu/files2012/n00/02/57/40/a-viscosagyar-epites-kozben-1941-42-.jpeg

Megosztás
[
    ]