Jelölés lézerrel: gyors, hatékony és megbízható

A termékek sokfélesége és a mind magasabb minőségi előírások megkövetelik, hogy a gyártmányok könnyedén azonosíthatók legyenek. A jelölések szerepe azonban jelentősen túlmutat a gyártási folyamat keretein: a termék élettartama során számos helyzet adódhat, amikor megbízható azonosításra van szükségünk. A lézeres jelöléstechnika az ilyen helyzetekben nyújt tartós és pontos megoldást.

main_pic

Fémalkatrészek esetén, legyen szó forgácsolt, öntött vagy felületkezelt darabokról, számos jelölési megoldás közül választhatunk. A mechanikai megoldásokkal szemben a lézeres eljárások vitathatatlan előnye, hogy anélkül készülhet el a pontos és tartós azonosító jel, hogy a munkadarab felülete jelentős mértékben károsodna. Hiszen miközben a követhetőség alapelvárássá vált, hasonlóan fontossá lett a termékek esztétikai állapota is. Ez pedig már nemcsak a burkolati elemekre, hanem a beépített alkatrészekre is igaz, tehát olyan jelöléstechnikai megoldásra van szükség, amely a tartósság mellett kiváló felületi minőséget, sorjamentességet is garantál.

Lézeres eljárásoknál nincs szükség a felületek hosszadalmas előkészítésére, mosásra, szárításra és a művelet után sem kell utólagos felületkezelést végezni, ezzel rövidülhet a gyártási idő és hatékonyabbá válhat a termelés. Maga a lézeres felületjelölési folyamat is alacsony időszükségletű, tehát könnyen a gyártási folyamatba építhető megoldás. A jelölések a kezelőfelületeken keresztül paraméterezhetők, a termékvariánsoknak megfelelően változtathatók – így a jelölés rugalmasan képes követni a termelést. 

A termékek jelölésének már a gyártási folyamatban, az összeszerelés folyamán, valamint a raktározásban is fontos szerep jut, ugyanakkor a gyárból kikerülve sem veszít értékéből. A megfelelően elkészített azonosító jelek akár évtizedekig olvashatók maradnak, hiszen ellenállók a környezeti hatásokkal szemben, akárcsak a jelölt fémalkatrészek, így a karbantartás és a javítások során is segítséget jelentenek. A jól látható, apró, mégis nagy felbontású számsorok, karakterek, logók és egyéb azonosító elemek a jelölési eljárás jellegéből adódóan tartósak és megbízható termékkövetési lehetőséget biztosítanak. 

Az olasz LASIT vállalat kínálatában lézeres gravírozó, mélygravírozó és felületi fekete jelölések létrehozására szolgáló berendezések közül választhatunk. A jelölés elhelyezkedése, a jelek mérete, a jelölt munkadarab anyaga, valamint a beépítési környezet fontos tényezők a megfelelő jelölési eljárás kiválasztása során. Ezek figyelembe vételével azonban igazán megbízható, tartós és sokoldalú eszközre tehetünk szert és hasonlóan kiváló jelöléseket hozhatunk létre.

További információ

A LASIT weboldalán.

Megosztás
[
    ]