Precíziós erősáramú hálózatelemzés az EtherCAT terminálrendszer segítségével

Beckhoff EL3783: új, túlmintavételező, váltakozó áramú hálózatok nagyfelbontású diagnosztizálására szolgáló, villamoshálózat-figyelő terminál 690 V-ig

A hagyományos automatizálás és a villamos hálózatok méréstechnikája egyre közelebb kerül egymáshoz. A Beckhoff új, EL3783 típusú, erősáramú hálózatok megfigyelésére szolgáló, túlmintavételező terminálját általános vezérlőrendszerekbe beépítve az elektromos energiatermelés területén is végezhető precíziós villamoshálózat-elemzés. Az eszköz legfontosabb tulajdonsága, hogy közvetlenül a PLC-ben monitorozhatunk hat csatorna segítségével 690 V‑os feszültségszintig terjedő hálózatokat 20 kHz-es mintavételi sebesség mellett.

A Beckhoff EL3783 típusú villamoshálózat-figyelő, túlmintavételező terminálja segítségével háromfázisú hálózatokon 690 V-ig terjedően részletes áram- és feszültségértékek rögzíthetők, miközben az eszköz megfelel a szélturbinákra vonatkozó szigorú követelményeknek is.

A Beckhoff EL3783 típusú villamoshálózat-figyelő, túlmintavételező terminálja segítségével háromfázisú hálózatokon 690 V-ig terjedően részletes áram- és feszültségértékek rögzíthetők, miközben az eszköz megfelel a szélturbinákra vonatkozó szigorú követelményeknek is.

A Beckhoff EL3783 típusú EtherCAT-terminálja három fázison egyidejűleg, 400/690 Vrms feszültségig és 1 vagy 5 A áramterhelésig terjedően, 16 bites felbontás mellett képes pillanatnyi feszültség-, illetve áramértékeket mintavételezni. Az EtherCAT-rendszer túlmintavételezési elvét alkalmazva a vezérlő ciklusidejénél lényegesen gyorsabban, 50 μs-os időbeli felbontással egyszerre vizsgálja a hat mérőcsatornát. Az EtherCAT-rendszer elosztott-órajel funkciójának köszönhetően más, szinte bármilyen felépítésű elrendezés EtherCAT-eszközével összehangolt mérés is végezhető (1 μs-on belüli szinkronizálással), így – például – hálózaton terjedő hibajelenségek is precízen felfedhetők.

A vezérlőrendszeren belül sokrétű, fontos részleteket tartalmazó adatok állíthatók elő, ha valódi RMS- és teljesítményszámítási műveletek vagy összetett, egyedi felhasználói algoritmusok segítségével elemzik a feszültség- és áramgörbéket. Mindezek mellett az EL3783 terminál automatikus tartományváltási képességének köszönhetően a névleges, 1A-es méréshatárához képest 650 %-kal terhelhető túl. Pontossága is igen nagy, mérési hibája pedig mindössze 0,2% (a felső méréshatárhoz viszonyítva).

Az EL3783 terminál a TwinCAT 3 Power Monitoring (villamoshálózat-figyelő) könyvtárában található TF3650 szoftvercsomaggal olyan, rendkívül dinamikus mérőrendszert alkot, melynek segítségével erősáramú hálózatokon részletes elemzések végezhetők. Mindez ráadásul fennakadásmentesen beépíthető általános, PC-alapú vezérléstechnikai elrendezésekbe is. Ezek segítségével többek között a feszültségeséskor alkalmazandó átkapcsolási műveletekre (LVRT) vonatkozó követelmények állíthatók fel, vagy a felharmonikusok elemzésén keresztül állapotfigyelés végezhető anélkül, hogy gyorsulásérzékelőkre kellene járulékos forrásokat fordítani.

További információ

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]