Mesterségünk címere: Robotizálunk

Merész szlogen, izgalmas projektek és ügyfélközpontú hozzáállás – a Robotizálunk Kft. bár fiatal, ám annál ambíciózusabb vállalkozás. A cég ügyvezetőjével Zsigmond Ádámmal a piaci helyzetről, az érvényesülésről és persze a vállalkozásalapítás kihívásairól beszélgettünk.

klero1-1024x576

CNCMedia: Hogyan jött létre a cég ötlete? Milyen lehetőségei vannak a magyar piacon egy kisebb cégnek és mit tartasz a legnagyobb előnyötöknek?

Zsigmond Ádám, Robotizálunk Kft.: Már az egyetem alatt kialakult bennem a saját cég gondolata, de néhány év kellett míg az ötlet kiforr bennem, alkalmazottként kezdtem dolgozni. Viszont amikor lehetőség adódott saját lábra állni, nem nagyon haboztam. Először egyéni vállalkozóként vállaltam projektet, később a további projektmunkák kivitelezéséhez megalapítottam a Robotizálunk Kft.-t. Mivel sok hasonló apróbb cég van a magyar piacon, ezekkel a rendszerintegrátorokkal és egyedi gépgyártó vállalatokkal versenyzünk.

Annak, hogy fiatal cég vagyunk, nagy előnye, hogy nyitottak és rugalmasak tudunk lenni az automatizálási és új technológiák terén. Több gyártóval építünk kapcsolatot – ezt az innovatív hozzáállást sok megrendelőnk értékeli.

CNCMedia: Milyen tevékenységekkel foglalkoztok? A név kötelez, tehát bizonyára robotokkal is…

Zsigmond Ádám: Amikor elvállalunk egy feladatot, nem egy adott portfólióból választott eszközben, hanem megoldásban gondolkodunk. Mindig az adott alkalmazásnak megfelelő eszközöket választjuk ki és javasoljuk az ügyfeleinknek. Mivel nemcsak egy cég képviselői vagyunk, így igen széles spektrumon mozoghatunk, mind a gyártókat, mind a technológiákat illetően. Nem szorítjuk magunkat sarokba azzal, hogy egy-egy márka mellett köteleződünk el. Ez a hozzáállás segít abban, hogy sok helyen és sokféle megoldást szállíthatunk.

Cégünk több lábon áll. Az egyik vonal az egyedi megoldások tervezése és szállítása, emellett pedig rendszerintegrátori feladatokat vállalunk. Tevékenységünket kiegészítjük még oktatási eszközök értékesítésével, ezen a területen elsősorban a robotika területére fókuszálunk. Ezt teljesen külön tevékenységként kezeljük és igyekszünk nem korlátozni magunkat ezzel.

A mostani ipari forradalmat programozás oldalról közelítjük. Az IOT szemlélet magával hozza az okos eszközök elterjedését, és ezek előnyeit legfőképp programozói tudásunkkal tudjuk kamatoztatni. A fenti lábak mellett talán a kameraprogramozás egy speciálisnak mondható terület és mi erre kiemelt figyelmet fordítunk. E területen sok tapasztalatunk van, és úgy látom, hogy hatalmas piacot jelent, így sokat ér cégünk hozzáadott értéke.

Fokhagymaválogatás – kamerával

A mezőgazdasági alkalmazásokban alapvetően még mindig az emberi munkaerő van túlsúlyban, még olyan monoton alkalmazásokban is, mint például a fokhagymaválogatás. A feladat megismerése után rengeteg kép elemzésén keresztül határoztuk meg a szükséges függvényeket, amelyek képesek leírni a megfelelő gerezdeket, illetve használatukkal megállapítható, hogy melyeken maradt rajta a tönkrész. Az optikai válogató gép logikája késznek tekinthető, most egy tesztelési fázis következik, ezután épülhet meg a teljes gép, amely jelentősen növelheti a rendszer áteresztőképességét.

CNCMedia: Alapvetően tehát ipari automatizálással, digitális eszközökkel, az Ipar 4.0-val foglalkoztok. Látsz bármilyen kockázatot az okos eszközök és az ipari digitalizáció terjedésében?

Zsigmond Ádám: Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy vannak kockázatok a technológia fejlődésében. Sok olyan cég van, ahol szkeptikusan állnak az új technológiák bevezetéséhez emiatt. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy régebben is hasonló óvatosság övezte az ipari és technológiai fejlesztéseket.

Célunk, hogy ezeket a kétségeket eloszlassuk és biztonságos, a célnak maximálisan megfelelő alkalmazásokat fejlesszünk. Azt gondolom, hogy előre kell menni, az új lehetőségeket kell keresni és ki kell használni a fejlődésben rejlő lehetőségeket – csak így válhatnak az új technológiák a mindennapi ipari- és magánéletünk részévé.

CNCMedia: A projektjeitek igen eltérő területeket érintenek. Hogyan tudtok eligazodni ennyi különböző ágazatban?

Zsigmond Ádám: A munkánkhoz nem szükséges az, hogy maradéktalanul ismerjük azt az ágazatot, ahol felhasználják az általunk szállított rendszereket. Sokkal fontosabb, hogy az ügyfél igényeit a szakterületünkön belül megfelelően fordítsuk le, tehát valóban a feladatot oldjuk meg. Habár nem lehet mindent a végletekig pontosítani, már felhalmoztunk annyi rutint a projektek leírásában, hogy a legfontosabb paramétereket könnyen és gyorsan tudjuk definiálni az ügyfél igényeinek megismerésén keresztül.

Csirkék napirendje, amelyet LEDfény világít be

A baromfitelepeken kihívást jelent a megfelelő világítás kiépítése, illetve a már megépített rendszer szabályozása. A fény kulcsfontosságú a csirkék fejlődése szempontjából, a Robotizálunk Kft. pedig ehhez készített egy szabályozható fényrendszert, amellyel szimulálhatók a környezeti fényviszonyok – hogy a szárnyasok napirendje ne borulhasson fel.

A projektek leírásában többnyire én veszek részt, de a konkrét feladat ismeretében, vagy speciális alkalmazási területeket érintő megoldások esetén bevonom az illetékes kollégákat is. Szeretném elkerülni, hogy úgy vállaljunk el projekteket, hogy nem tudjuk már az elején definiálni a szükséges részleteket.

CNCMedia: Kikkel dolgozol együtt?

Zsigmond Ádám: Két programozóval, egy gépészmérnökkel és egy villamos tervezőmérnökkel közösen dolgozunk a feladatokon. A gyártási feladatokat bérgyártóknak adjuk ki, a szerelést pedig szintén külső helyszínen oldjuk meg.

Alapvetően kisebb projektetekkel dolgozunk, ez alatt azonban azt értem, hogy méretben kisebb megoldásokat szállítunk. Különböző vezérléseket készítünk, kisebb mechanikus gépeket tervezünk, építünk és programozunk (ipari eszközök, PLC-k, robotok), számos nyelven állítunk elő programokat, megrendelőink között vannak mezőgazdasági megrendelők és elektronikai alkatrészgyártók is. Sokfajta feladatra sokféle megoldást kínálunk.

CNCMedia: Hogy érzed magad az üzleti életben? Milyen mérnökként cégvezetőnek lenni?

Zsigmond Ádám: Kicsit megosztott a szerepem a cégvezetésben. A mérnökséget egyfajta problémamegoldó szerepnek tekintem. Ha arra van szükség, akkor részt veszek a tervezésben, de a munkám egy jelentős részét az üzletfejlesztés teszi ki.

adam_portre

Zsigmond Ádám, a Robotizálunk Kft. ügyvezetője

CNCMedia: Mi a víziód? Hogyan látod a céget évek múlva?

Zsigmond Ádám: Számomra az a fontos, hogy a cégben dolgozó személyekkel egy csapatot alkossunk. Ha növünk, akkor is az a cél, hogy továbbra is egy csapatot alkossunk, jó legyen a közösség és jól tudjunk együtt dolgozni – a létszámtól függetlenül. Az induláskor az volt az elképzelésem, hogy egy ekkora céget hozzak létre, az utóbbi időben éreztük azt először, hogy ideje lenne kapacitást növelnünk, azonban ennek számos egyéb feltétele is van.

Első évben célomnak a stabilitást tűztem ki, az egészséges ütemű növekedésnek szerintem ez alapfeltétele.

CNCMedia: Mennyire nehéz kiadni a feladatokat a kezedből?

Zsigmond Ádám: Igyekszem megtanulni. Projektmenedzserként nem én leszek az, aki feltalálja a megoldást, ugyanakkor a szerepem ugyanúgy kulcsfontosságú, mint a mérnök kollégáké. Fel kellett adnom azt, hogy teljes mértékben mérnökként dolgozzam, de annak érdekében, hogy a cég jól működjön és tovább épüljön, ez elkerülhetetlen volt. Mostanában az üzletfejlesztés jelenti a legfontosabb irányt számomra, hiszen most, a cég indításakor kell megalapoznunk a hosszú távú működésünket.

További információ

A Robotizálunk Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]