Komplett porágyas megoldás – DMG MORI LASERTEC SLM

Az additív megmunkálás egyik úttörője, a DMG MORI három új, univerzális és egy forrásból származó folyamatlánccal mutatja be a porágyas és a porszóró technológiák területén szerzett kompetenciáit.

Mindkét terület esetén a forradalmi újítás kiinduló pontja a lehető legfinomabb, kiváló minőségű por alapanyag, amely szemcseátmérője kevesebb, mint 1 µm. A cég kínálatában szerepel a LASERTEC 3D hibrid széria, ami egy lézersugaras hegesztő berendezésből és egy megmunkálógépből álló rendszer kombinációja, valamint a LASERTEC 3D széria, amin belül a lézersugaras hegesztőberendezés a folyamatlánc egy teljesen különálló, megmunkálóközpontoktól elválasztott része. A LASERTEC SLM berendezések remekül egészítik ki a porágyas technológiai porfóliót – a CELOS SLM univerzális, CAM programozást és gépvezérlést is megvalósító, egységes felhasználói felülettel rendelkező szoftveres megoldásaival együtt.

Additív csapatjátékos a megmunkálóipar számára

A LASERTEC 3D hibrid gépek bemutatásával a DMG MORI teljes értékű játékossá vált az additív gyártási technológiák iparában, és egyedülálló módon egészítette ki saját portfólióját. A LASERTEC 65 3D-t kizárólag nagyobb alkatrészek lézersugaras hegesztéssel történő előállítására tervezték, aminek köszönhetően a LASERTEC SLM szériát már a porágyas szelektív lézerolvasztási technológiára is sikerült kiterjeszteni. E két új fejlesztés és a DMG MORI portfólió high-tech megmunkáló gépei számtalan lehetőséget nyitnak meg a komplett ipari megmunkálás területén.

LASERTEC SLM: Forradalmi többrétegű folyamat

A középpontban jelenleg a LASERTEC SLM berendezések állnak. E technológiai folyamat során egy vékony porréteg kerül egy süllyeszthető felületre. Ezután egy folyamatos lézersugár a programozott pozíciókban és útvonalon megolvasztja a felvitt alapanyagot. Ha a lézersugár végigért a programozott pályán, akkor a platform egy rétegvastagságnyit (20-100 µm) süllyed, hogy egy új réteg felvitele megvalósulhasson. A ciklus a munkadarab teljes felépítéséig ismétlődik. A folyamat végén az alkatrész „kiszabadítása” alatt a fel nem használt alapanyag egy szitán keresztül az alsó gyűjtőtartályba kerül, későbbi hasznosítás céljából.

01 PM LASERTEC SLM

LASERTEC 30 SLM

  • Alkatrészépítés akár 300x300x300 mm térfogatú fémpor ágyban

  • Alkalmazásspecifikus üvegszálas lézerforrás 600 W-tól 1 kW teljesítményig

  • Nagypontosságú, 20-100 µm vastag rétegekből felépített 3D alkatrész

  • Minimális üzemeltetési költség: csak 70 l/óra argonfogyasztás

  • Integrált fémpor újrahasznosítás a még hatékonyabb, optimalizált és biztonságos alapanyag kezelés érdekében

  • Gyors alapanyagváltás a cserélhető fémpor moduloknak köszönhetően

  • CAD fájloktól a folyamatirányításig biztosított univerzális, szabványos felhasználói felülettel rendelkező megoldás a CELOS SLM szoftver segítségével

  • Optimális folyamatlánc készre munkáláshoz a DMG MORI HSC ÉS DMU szériájú berendezésein a legnagyobb alkatrészpontosság és legjobb felületi minőség elérése érdekében

Univerzális szoftvermegoldás a porágyas technológiára

A CELOS SLM segítségével a DMG MORI egy integrált, CAM programozást és gépvezérlést is megvalósító, egységes felhasználói felülettel rendelkező szoftveres megoldást kínál. A koordinált és egységes interfész segítségével az alkatrészprogramok azonnal a berendezésre küldhetők – a munkadarabok komplexitásától függetlenül. Kisebb változtatások könnyedén és regresszió nélkül végrehajthatók a gép kezelőfelületén is.

Vezérlés tekintetében a CELOS SLM egy adaptált expozícióstratégiát alkalmaz, amelyet a folyamat megkezdése előtt automatikusan generál. Ez biztosítja az alkatrész elkészítésére fordított energiabefektetés 10 µs-os ciklusidő alatt történő szabályzását a teljes munkafolyamat során, hogy mindig pontosan a szükséges energiamennyiség jusson az alapanyagágyra. Ezáltal az összes, a folyamat szempontjából releváns paraméter – mint a szkennelési sebesség, a lézerteljesítmény és a fókusz átmérője – a programozás során kerül beágyazásra. Így megakadályozható a torzulás és az anyagon belüli feszültségek kialakulása, tehát biztonságosan gyárthatók vékony vízszintes és függőleges falak is. Az új gyors alapanyag cserélő modul biztosítja az anyagtervezés rugalmasságát és a rendszer magas kihasználtságát a LASERTEC SLM számára. Miután az alapanyag modul be- és kidokkolása megtörtént már csak a munkatér alapos tisztítására van szükség az anyag cseréjéhez. Így akadályozható meg, hogy idegen anyag kerüljön a zárt anyagcsere rendszerbe, és érhető el, hogy az anyagváltás az eddig megszokott másfél nap helyett mindössze 2 óra legyen, lehetővé téve a különböző anyagigények gazdaságos feldolgozását.

ForrásDMG MORI

További információ:

A DMG MORI hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]