A háromdimenziós abrazív vízvágás újraértelmezése

A térbeli kiterjedésű 3D anyagok vízvágása eddig 0-91°-os vágási szögben történt, de ez már a múlt. Az úttörő fejlesztéseiről ismert, svédországi, Ronneby székhelyű Water Jet Sweden bemutatta legújabb FiveX fejlesztését, ami kitolja a tényleges 3D vízvágás alkalmazási lehetőségeit.

https://www.youtube.com/watch?v=EDVJkm8BgmA

A Water Jet Sweden valamennyi FiveX gépe egyedi ügyféligények szerint készül. Bár ugyanarra a paltformra épülnek, a méretek és a funkciók megrendelés szerint kerülnek kialakításra. Ha az adott feladat megkívánja, a WJS mérnökei akár a gép specifikációit is megváltoztatják, hogy azok megfeleljenek a kívánt feladatnak. A Water Jet Swedennél tehát a termékfejlesztést az ügyféli és piaci igények irányítják.

A nagy pontosságú vízsugaras vágás évtizedek óta a Water Jet Sweden szakterülete. Az 1999-es nemzetközi áttörése óta, melyet a Daimler Chrysler Aerospace-től kapott megrendelésének köszönhetett, a vállalat világszerte olyan hi-tech iparágakat szolgál ki, mint a repülés, vegyipar energetika vagy a hadászat.

1-fivex-waterjet-cutting-machine

A Water Jet Sweden rendelkezik a világ egyik legszélesebb vízvágó berendezés kínálatával, amely portfólió csúcsán a cég FiveX rendszerei állnak. 750-1500 mm-es mozgásával a Z-tengely mentén és ± 0-91°-os vágási szögével, a gépet kifejezetten a nagy pontosságú 3D abrazív vízvágásra tervezték, kiemelt figyelmet fordítva a biztonságra. Tekintve, hogy a vízsugár néhány méteres körzetben kiemelten balesetveszélyes, ezért minden FiveX gépet teljes magasságú biztonsági fallal, elöl-hátul pedig automata mozgatású védő ajtóval látnak el.

“A kihívás ezúttal az volt, hogy kúpos furatot alakítsunk ki vertikális felületen.” – mondja Tony Ryd, a Water Jet Sweden műszaki igazgatója. “A gép maximális vágási szöge ± 91°, ami nem lett volna elég, ezért kénytelenek voltunk újragondolni a gép specifikációit és készíteni egy ± 0-120°-os vágófejet. Az alkatrészek átfogó kiértékelése után végül találtunk egy olyan megoldást, ami eleget tett az élettartammal és teljesítménnyel kapcsolatos elvárásainknak.” – árulja el Tony.

Bár a FiveX egy meglehetősen komplex rendszer, a PanelOne HMI-nek (Human-Machine Interface=Ember-Gép Interfész) köszönhetően mégis könnyen és gördülékenyen kezelhető. A PanelOne egy érintésérzékeny gombokkal és egyszerű joystickmozgásokkal irányítható kezelőfelület, aminek elsajátításához elég néhány nap.

3-panelone-joystick

“Ennek a konkrét gépnek egy másik egyedülálló tulajdonsága is van: egy új, költséghatékony, munkadarab pozícionáló szenzor funkció a PanelOne HMI vezérlőbe integrálva.” – folytatja Tony Ryd. “Elindítás után a vágófejen elhelyezett szenzor biztonsági fedele kinyílik, automatikusan beméri a 3D munkadarab pozícióját és beállítja a nullpontot. Ezt követően a program automatikusan elindítja a pontos vágást.”

4-fivex-sensor-function

A Water Jet Sweden gépeinek ultra-magas nyomású pumpáit két csúcsminőségű amerikai és európai beszállító biztosítja, a KMT és a BFT. A pumpák gondoskodnak a vízellátásról, a digitális vezérlésű abrazív adagoló pedig a biztonságos vágásról.

A gép kialakítása rendkívül stabil. Az X-gerenda lineáris meghajtása és az Y-tengely golyósorsói gondoskodnak a biztonságos, nagy pontosságú szabad formájú vágásról, mindezt 0,025 mm-es ismétlési pontosság mellett. A WJS szabadalmazott mozgó portálos hajtásrendszere egyedülálló, azonos vágási pontosságot biztosít a munkaasztal mérettől függetlenül – egy 2 méteres gép ugyanolyan pontos, mint egy 6 méteres. A FiveX 4100 és 6200 baros változatban is elérhető, ami szintén egyedülálló versenyelőnyt jelenthet.

A hosszú élettartamáról és egyenletes teljesítményéről híres Water Jet Sweden gépek valamennyi típusára 5 éves teljesítménygaranciát vállal a gyártó, ezzel is bizonyítva a gép és komponensei magas minőségét. “Garantáljuk, hogy gépeink öt év után is ugyanazokkal a tűrésekkel dolgoznak, mint amivel a beüzemelés napján.” – teszi hozzá Tony.

ForrásWater Jet Sweden

További információ:

A Water Jet Sweden hivatalos honlapján.

A Water Jet Sweden hivatalos magyarországi forgalmazója, az EPL-Tech Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]