Aktuális újdonságok a Wedco-tól: SGSP-Hicut

A szerszámokkal szemben támasztott folyamatosan növekvő követelmények, a piacon lévő kihívást jelentő alapanyagok és megmunkálási stratégiák újragondolt és továbbfejlesztett szerszámokhoz vezetnek a Wedco-nál. Az SGSP széria gömbmarói ezért egy alapvető fejlesztésen estek át.

04-05-tartalom.indd

Az SGSP-Hicut újonnan kifejlesztett marói kifejezetten edzett anyagok forgácsolására alkalmas, ultrafinom szemcséjű keményfémből készülnek, ennek köszönhetően nagy keménységgel rendelkeznek, ami az éltartam és teljesítmény növekedését eredményezi. A fejlesztés akár 30%-os élettartam növekedést eredményez, és a folyamatbiztonságot is jelentősen javítja.

Az új gömbmarók olyan optimalizált élgeometriával rendelkeznek, amelyek köszönhetően jobb forgácselvezetés és nagyobb szerszámstabilitás jön létre. Külön kiemelendő a gömb geometria vonalvezetése, amellyel optimális kontúrhűség érhető el a munkadarabon. További tényezők – mint például a bevonat optimalizálása és a VSO (élpreparáció) – által, az új SGSP-Hicut marótípus akár 70 HRC keménységű anyagok megmunkálására is alkalmas.

Az edzett anyagok marása hűtés nélkül történik, mivel normál esetben, optimális előtolás mellett nem szükséges a hűtes-kenés – a forgácsok vezetik el a hő jelentős részét. Tehát biztosítani kell a forgácsok kizárólag levegő vagy MMS (minimálkenés) általi eltávolítását a forgácsképző zónából. Az emulzióval végzett, hagyományos hűtés esetében azonban a szerszám és a hűtőfolyadék közti magas hőmérséklet-különbség következtében repedések képződnek a bevonaton (termo-sokk).

Az idő előtti kopás megakadályozása érdekében, az új SGSP-Hicut gömbmaró-szériánál új bevonatolási eljárás került alkalmazásra, ami lehetővé teszi a szerszám hűtését anélkül, hogy az gyengítené a bevonatot. Így a hűtés minden előnye kihasználható a megmunkálási folyamat során, illetve a forgácselvezetés is optimális lesz. Továbbá, ez a bevonat nagyobb sűrűségű, finomabb szerkezetű és simább felületet biztosít, mint a hagyományos többrétegű bevonatok, ez pedig egyben hosszabb éltartamot is eredményez.

A SGSP-Hicut széria mindegyik szerszámát a Wedco VSO kiegészítő eljárással kezelik, ami további előnyöket biztosít.

Wedco VSO eljárás

A Wedco VSO eljárása az elmúlt években folyamatos fejlesztésen ment keresztül. Az eljárás során homogénebb vágóél keletkezik, ami magasabb vágóél-stabilitást eredményez. A mikrocsúcsokat, amik a köszörülés közben keletkeznek a vágóélen, elsimítják és homogenizálják, ezzel biztosítva a stabilabb vágóéleket. A VSO eljárás által javul a bevonatréteg tapadása a vágóélen, ami garantálja, hogy minden előny kihasználható legyen és a bevonat minden technológiai fejlesztését optimálisan lehessen használni. A VSO kezelés által minimalizálhatók az él- és mikrotörések és a súrlódási együttható is csökkenthető a forgácsképző zónában.

További információ:

A Wedco Tool Competence hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]