Gyártásfelügyelet az irodából:
Ipar 4.0 megoldások a GE-CO-tól

Az Ipar 4.0, a digitalizáció, a hálózatépítés és a virtuális termelés napjainkban olyan fogalmak, amelyek a modern gyártás elengedhetetlen kellékeit jelentik. A digitális gépklónoknak köszönhetően nem csak szimulálhatjuk, hanem hatékonyan felügyelhetjük is a termelőrendszereket, a valós idejű adatszolgáltatás pedig lehetőséget teremt arra, hogy akkor és ott avatkozzunk be, ahol éppen szükség van rá. Ezek az előnyök inspirálták a EuropTec Kft.-t is abban, hogy termelésüket gépfelügyeleti rendszerrel egészítsék ki.

2017_01_17_EuropTec_interju_04

Az új megoldásról, a kiépítés és az üzemeltetés feltételeiről a EuropTec Kft. ügyvezetőjével, Belső Gáborral és a GE-CO Kft. egyik tulajdonosával Rieth Thomas-szal beszélgettünk.

A EuropTec Kft, zalaegerszegi középvállalkozás orvostechnikai műanyag eszközök gyártásával foglalkozik, elsősorban külföldről érkező megrendeléseket elégítenek ki. A forgácsolóüzemben esztergálási, hosszesztergálási és marási műveleteket végeznek, ezeket kivétel nélkül magas minőségi követelményeknek megfelelő pontossággal. A szigorú elvárások teljesítését nehezíti a rendkívül széles termékportfólió (2000-3000 termék évente), valamint az átállások kimondottan magas száma (14.000 db/év).

A svájci nagyvállalati háttér szabta meg a cégalapításkor a megmunkálásokhoz használt szerszámgépek típusát. „MORI SEIKI szerszámgépekkel dolgoztunk, és egy, már nem az anyavállalaton keresztül végzett gépbeszerzés során léptünk kapcsolatba először az osztrák, majd az akkori magyar képviselettel. A GE-CO Kft.-vel azóta is folyamatos a kapcsolat, 18 éve dolgozunk együtt.” – meséli Belső Gábor a kezdetekről. „Bár azóta más típusú gépeket forgalmaz a cég, továbbra is megbízható beszerzési forrásnak és szerviztámogatásnak tartjuk a GE-CO Kft.-t.”

Természetesen az elmúlt években a sikerek mellett akadtak megoldandó problémák is, amelyeket a megrendelőre nézve megnyugtató gyorsasággal és szakértelemmel kezelt a képviselet. Jelenleg egy nyolc gépre kiterjesztett felügyeleti megoldást tesztelnek, a jövőben pedig ennek bővítését tervezik.

CNCMedia: Mikor fogalmazódott meg a rendszer kiépítése iránti igény?

Belső Gábor, EuropTec: Tavaly májusban a MACH-TECH kiállításon találkoztam először a GE-CO által kínált megoldással. A standjukon kiállított szerszámgépek között egyeztettünk arról, hogy szükségünk van egy megbízható felügyeleti megoldásra. A tárgyalásokat augusztus végén kezdtük el, a beüzemelés pedig novemberben történt meg. Decemberben zártunk egy-egy hónapos tesztidőszakot, az azóta eltelt hetekben pedig tovább folytatjuk a rendszer vizsgálatát.

2017_01_17_EuropTec_interju_01

CNCMedia: Mit foglal magába ez a felügyeleti rendszer? Milyen paraméterek ellenőrizhetők vele?

Belső Gábor: A mi esetünkben arra volt szükség, hogy azokat az információkat gyűjtsük, amelyeket a vállalatirányítási rendszerünkkel nem tudunk. Ez azt jelenti, hogy eddig hiába voltunk tisztában azzal, hogy melyik gépen milyen alkatrészeket, melyik dolgozónak és mennyi idő alatt kell gyártania, nem ismertük a valóban megmunkálással töltött idő arányát. Az új rendszerrel már erre vonatkozóan is kinyerhetünk adatokat. A termelésben elhelyezett kijelzőn folyamatos visszajelzést kapnak a dolgozók arról, hogy melyik szerszámgép milyen állapotban van éppen: termel, vagy beállítás zajlik rajta. Így gyorsabban tudnak beavatkozni, vagy jelezni a felmerülő problémákat a karbantartás és a mérnökök felé.

Rieth Thomas: Hasonló felügyeleti rendszerek bármilyen gép megfigyelésére használhatók. Tulajdonképpen ugyanilyen rendszerek dolgoznak a személyautókban is, így ha a gépek esetén Ipar 4.0-ról, akkor az autók esetében „Személyszállítás 4.0”-ról beszélhetünk.

CNCMedia: Az eddigi tapasztalatok alapján milyen előnyeit tudná felsorolni a bevezetett termelésfelügyeleti rendszernek?

Belső Gábor: Az már most nagyon jól látszik, hogy csak azáltal, hogy a dolgozók valós idejű visszajelzést kapnak a termelés állapotáról, 10% kapacitásnövekedést értünk el. Ha valamelyik beállító elakad egy gépen, a műszakvezető, illetve a kollégái segíthetnek neki a probléma megoldásában. Ugyanígy a technológusok és a karbantartók is rálátnak a gépek aktuális állapotára.

2017_01_17_EuropTec_interju_07

Emellett részletes statisztikát tudunk készíteni a termelésről, a gépórák számáról, az elvárt és a teljesített munka mennyiségéről. A jövőben, hosszabb vizsgálati idő után pedig valószínűleg a karbantartás szempontjából is fontos ismereteket szerezhetünk majd.

CNCMedia: Milyen fogadtatása volt a dolgozók körében a felügyeleti rendszer bevezetésének?

Belső Gábor: A változás, az újdonság fogadtatása mindig nagyban függ attól, hogy milyen segítséget nyújt a dolgozóknak. Mivel a gépek állapotát kijelző tábla számukra is hasznos információkkal szolgál, nemcsak gyorsan elfogadták az új rendszert, hanem ötleteikkel és véleményükkel segítenek abban, hogy minél inkább a vállalatra szabott megoldás jöjjön létre.

CNCMedia: Miben tér el egy kis- és középsorozatban gyártó vállalatnál alkalmazott termelésfelügyeleti rendszer és egy sorozatgyártással foglalkozó cég által alkalmazott program?

Rieth Thomas: Eltérés nem az adatok mennyiségében, sokkal inkább a feldolgozás és a gyűjtött adatok milyenségében tapasztalható. Míg kissorozat-gyártásban sokkal több átállással, így állásidővel kell számolnunk – ahogy a EuropTec Kft. esetében is – addig egy sorozatgyártással foglalkozó vállalatnál ugyanazon termék, vagy termékkör folyamatos automatizált megmunkálásáról beszélhetünk. Utóbbi esetében elsősorban a gép állapotjelző paraméterei lehetnek beszédesek – így a tervezett karbantartások ideje jobban ütemezhető, valamint a gyártásra fordítandó idő becsülhetővé válik.

CNCMedia: Milyen rugalmassága van a kiépített felügyeleti rendszernek? Mekkora szabadságot enged a felhasználóknak?

Rieth Thomas: Ezeket a rendszereket minden esetben a megrendelő vállalat igényeire szabjuk. Ők dönthetik el, hogy milyen adatokat milyen időközönként kívánnak gyűjteni, milyen paraméterek megfigyelését tartják fontosnak. Mi csak ajánlhatunk egy megoldási lehetőséget, amelyet az ügyféllel közösen alakítunk tovább. Tulajdonképpen teljesen személyre-, vagyis cégre szabható megoldásról beszélünk.

A Big Data világában az adatgyűjtés folyamatának egyszerűsödését, ezáltal pedig a gyűjtött adatok mennyiségének növekedését tapasztaljuk. Ahhoz, hogy a kigyűjtött adatokból valóban értékes információk legyenek kinyerhetők, megfelelő informatikai infrastruktúrára, valamint a feldolgozás tervezésére van szükség. A GE-CO Kft. megoldása ez utóbbit kínálja, a vevő igényeire szabottan. Legyen szó a termeléssel töltött órák állásidőhöz viszonyításáról, a gép aktuális állapotának kijelzéséről, vagy az éppen gyártott alkatrész típusáról, megfelelő időközönként, tervezetten érkeznek meg az adatok. A cég munkatársai által fejlesztett platform pedig egyszerűsített formában, áttekinthetően prezentálja a kinyert adatokat – így az ügyfélnek már csak az értékeléssel és a folyamatjavítással kell foglalkoznia.

2017_01_17_EuropTec_interju_02

CNCMedia: Mi a véleménye a rendszer megbízhatóságáról és biztonságosságáról?

Belső Gábor: Mivel saját szerverrel dolgozunk, nem tartunk attól, hogy az adataink véletlenszerűen kiszivároghatnak. Alapvetően olyan gépadatokat gyűjtünk, amelyek nem hasznosíthatók egy másik fél számára, tehát ebből a szempontból egyáltalán nem érzem veszélyesnek a rendszer által megkövetelt adatgyűjtést és -kezelést.

A megbízhatóságot tekintve pedig az eddigi tapasztalataink szerint 80-90%-os pontossággal dolgozik a rendszer. Természetesen azon leszünk, hogy a jövőben még pontosabbá tegyük majd.

CNCMedia: Milyen további Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket terveznek?

Belső Gábor: Egyelőre a nyolc gépre kiterjesztett tesztüzemet szeretnénk bővíteni az összes, 28 termelőgépünkre. Közben pedig folyamatosan keressük azokat az új megoldásokat, amikkel hatékonyabbak lehetünk. Számunkra ezt célozta az új CAD rendszer bevezetése is, valamint a vállalatirányítási rendszerünk kiterjesztése.

CNCMedia: Mekkora a beruházási igénye ezeknek a fejlesztéseknek?

Belső Gábor: A költségeket mindig az elérhető eredményekhez kell viszonyítani. Számunkra egyértelmű, hogy a felügyeleti rendszer bevezetésével nyert a vállalatunk, hiszen termelékenyebbé és átláthatóbbá vált a működés.

Rieth Thomas: A felügyeleti rendszer kiépítése nagyságrendekkel kisebb beruházás, mint egy szerszámgép megvásárlása, ugyanakkor mindenképpen megfontolandó a megrendelő számára, hogy milyen funkciókra van szüksége, mire kell valójában költenie.

CNCMedia: Ha most hirtelen megszűnne ez a felügyeleti lehetőség, mit gondol, visszaesnének a termelési mutatók?

Belső Gábor: A jóhoz nagyon könnyű hozzászokni. Ha most kellene belevágnunk, akkor újra bevezetnénk a gyártásfelügyeleti rendszerünket!

2017_01_17_EuropTec_interju_10

További információ

A EuropTec Kft. weboldalán.

A GE-CO Hungary Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]