Ember-robot kollaboráció

Ember-robot kollaborációk (HRC = human-robot collaboration) esetében ember és gép összhangban dolgoznak. A gépkezelő irányítja és felügyeli a termelést, a robot pedig a fizikailag megterhelő munkát végzi. A munka sikerességéhez mindketten hozzájárulnak saját képességeikkel – ez az Ipar 4.0 egyik meghatározó elve.

A technológia

Kollaboráció során a gép nem helyettesíti az emberi munkaerőt, sokkal inkább kiegészíti azt, megkönnyítve a nehezebb feladatok végzését. Az ilyen feladatok közé tartoznak például a magasan végzett munkák, vagy a nagy terhek emelése, de használnak autonóm, kollaboratív robotokat a termelői munkaállomások ellátásában is.

A jövő gyáraiban az automatizált és a kézi munkaállomások nincsenek szétválasztva egymástól. Emberek és robotok egymás mellett, biztonsági ketrecek nélkül is képesek a közös munkára.

HRC az LBR iiwa segítségével

A KUKA LBR iiwa az első, ember-robot kollaborációra jóváhagyott robot a KUKA-tól. Az LBR iiwa intelligens vezérlési technológiát, nagyteljesítményű érzékelőket és korszerű szoftvertechnológiákat alkalmaz, ezzel teljesen új együttműködési megoldásokat kínál a gyártástechnológiában. Segítségével még a legnehezebb – eddig manuálisan végzett – feladatok is költséghatékonyan automatizálhatók.

lbr_iiwa

Az LBR iiwa-hoz hasonló HRC-képes robotok mozgékonyak és nagy rugalmasságot mutatnak az eltérő feladatok elvégzésében. Ezt olyan mobil platformok teszik lehetővé, mint például a KUKA flexFellow. Ezek a platformok lehetővé teszik a robotok egyénileg történő telepítését bármilyen helyszínen, bármilyen gyártási célnak (például a szükséges sorozatok nagyságának) megfelelően. Az LBR iiwa emellett maximális rugalmasságot kínál az úgynevezett spontán automatizálásnak köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a robot optimális segítséget nyújt a termelési csúcsidőkben vagy a gyártófolyamatokban esetlegesen fellépő erőforráshiány esetén.

Robotmunkatárs testközelből

Bár az alkalmazott HRC még gyerekcipőben jár, a KUKA már számos gyakorlati tapasztalatot gyűjtött a területen, így valódi megoldásokat tud kínálni. Nagyszerű példa erre a Dingolfingi BMW gyár, ahol a munkásoknak gépi segítség nélkül kellett nehéz alkatrészekből álló kúpfogaskerekes hajtóműveket összeszerelni. Ma már azonban érzékeny robotmunkatársukkal, az LBR iiwa-val közösen végzik a megterhelő feladatot. Mindezt biztonsági ketrecek nélkül, a megszokott környezetükben.

https://www.youtube.com/watch?v=OxNC8yvsZ6s

Az előnyök

Az ember-robot együttműködés forradalmasíthatja az ipari termelést a jövő gyáraiban, számos meghatározó előnyt kínálva:

  • maximális rugalmasság a gyártásban,
  • alkalmazottak tehermentesítése az ergonómiailag nem megfelelő feladatok automatizálásával
  • csökkentett kockázat a sérülések, fertőzések terén
  • ismételhető folyamatok kiváló minőség mellett – típus-specifikus vagy alkatrész-releváns befektetések szüksége nélkül
  • megnövekedett termelékenység és fejlett rendszerek a beépített szenzoroknak köszönhetően

ForrásKUKA

További információ:

A KUKA honlapján.

Megosztás
[
    ]