AMADA lemeztechnológiai újdonságok

Axel Willuhn, az AMADA GmbH termékmenedzsere az BLECHEXPO kiállításon beszélt kameránk előtt a cég legújabb lemeztechnológiai fejlesztéseiről.

ENSIS 3015 RI

Az ENSIS 3015 RI sík-, cső- és profil fiberlézer-vágógép az AMADA felhasználóitól érkezett visszajelzések alapján lett kifejlesztve. Ügyfeleik gyakran végeznek a síkágyas lézervágási feladatok mellett cső- és profilmegmunkálási munkákat is, így kézenfekvő bővítési és fejlesztési irány, hogy ezeket a lézeres megmunkálási megoldásokat integráltan adják ügyfeleiknek. Ezekre az igényekre született válaszként az új gépkialakítás, 3 kW-os lézerforrással. A síkágyas lézervágásról egy gombnyomás alatt lehet váltani cső- és profilvágási üzemmódra. A váltás során mind a két lemezasztal a gépen kívül helyezkedik el és egy harmadik, cső- és profilmegfogó egységgel felszerelt asztal váltódik be a gépbe.

Axel Willuhn kiemelte, hogy ma már nem a lézer lett a gyártás szűk keresztmetszete, így arra lehet koncentrálni, hogy minél több funkciót és lehetőséget tudjanak a gépbe integrálni.

LCG 3015 AJ

A kiállításon megismerkedhettek a látogatók az új, harmadik generációs, 9 kW-os fiber lézerforrással szerelt géppel is. Ez a jelenleg elérhető legerősebb önálló lézerforrás, ami egyenként három 3 kW-os modulból áll. Ezzel a megoldással javítható a nyaláb minősége, amivel gyorsabb vágás és jobb felületi minőség érhető el. Először mutatkozott be az ún. “silky cut” lézervágási funkció, amit rozsdamentes acél vágásakor, nitrogén segédgázzal alkalmazva javítható a vágás felülete, ami már összemérhető a CO2 lézerrel vágott felület minőségével.

LC-2415 ALPHA V

Nincs ok temetni még a CO2 lézereket sem, hiszen jelentőségük a fiber lézerek terjedésével mit sem csökkent. A lézerforrás már az ötödik generáció az 1993-as bemutatás óta. Az új gép egy teljesen kefés asztalt kapott, valamint egy speciális oszcillátort, amivel kimagaslóan jó vágási felületet lehet elérni. A kefés asztalnak köszönhetően gyakorlatilag karcolásmentesen lehet megmunkálni a lemezeket, így ez a megoldás különösen előnyös lehet azokban az iparágakban, ahol a végtermék optikai megjelenése fontos. Ha ezt a gépet egy automatikus lemezrakodó berendezéssel együtt alkalmazzuk, akkor a piacon elérhető egyik legjobb automatizálást kaphatjuk. A biztonságos alkatrészkezelés érdekében a darabeltávolító csúszda nyitási szöge megnövekedett, valamint a billentő részeken egy szenzor akadályozza az esetleges sérüléseket.

AE 2610 NT

A szervo elektromos hajtás következtében 3.5 kW energiaigényével harmad annyit fogyaszt, mint a hasonló hidraulikus gépek, alacsony a fenntartási költsége a kevés kopó alkatrésznek köszönhetően, valamint az új AMNC felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik.

Korábban ez a gép kisebb méretben volt elérhető, de az új kialakítás már nagy méretű, akár 1.500 mm széles táblalemez megmunkálására is alkalmas. Az új gép egy újonnan kifejlesztett revolver kialakítással lép piacra, amivel a legnagyobb alkalmazható szerszámátmérő eléri a 114,3 mm-t is. Ennek az átalakításnak köszönhetően több, illetve változatosabb szerszámok használhatók kivágásra és lyukasztásra. Főként a paraméteres kialakítású alkatrészek, mint a gépszekrények, gépházak és hasonló termékek gyártására lehet igazán hatékonyan használni.

További információ:

Az AMADA gépek hivatalos magyarországi forgalmazója, az EPL-Tech honlapján.

Az AMADA hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]