Nagy teljesítményű univerzális esztergálás két világ előnyeit egyesítve – DMG MORI CTX 2500|700

A CTX 2500|700 kiemelkedő teljesítménnyel, rugalmas automatizálási megoldásokkal és intelligens vezérlési technológiával rendelkezik.

01

A CTX 2500|700 egyesíti a stabilitást, a teljesítményt és a precizitást az NLX 2500|700-ból és a CTX beta 800-ból.

A 2017-es EMO-n debütált DMG MORI CTX 2500|700 új szintet jelent az univerzális esztergálásban. Két világ előnyeit egyesítve precíz, nagy teljesítményű és stabil megmunkálást tesz lehetővé. A merev szerszámgépágyat és a stabil vezetékrendszert a 10.000-szeresen bizonyított NLX 2500|700-as szerszámgépből, a VDI revolverfejet és a SIEMENS 840D solutionline vezérlést pedig a CTX beta 800-ból vették át. A kimagaslóan felhasználóbarát és intelligens APP-alapú vezérlő- és kezelőfelület, a CELOS, ugyanúgy, mint az ergonomikus design, megjelenik a CTX 2500|700-ban és a felhasználó igényei szerint kialakított automatizálási megoldásokkal válik teljessé.

A robusztus és merev kialakításával a CTX 2500|700 tökéletes alapot jelent a nehézmegmunkálásokhoz, magas felületi minőség elérése mellett. A szerszámgép tervezését végeselemes szimuláció (VEM) segítette. Az erős vezetékek minden tengely mentén, dinamikus merevséget garantálnak – a gyorsjárati sebesség így elérheti a 30 m/percet -, valamint jó rezgéscsillapító képességgel bírnak. A magas minőségű golyósorsók, valamint az orsómotorok négyes csapágyazása 50%-kal magasabb merevséget eredményez a korábbi modellhez képest.

„Biztos vagyok benne, hogy ez a legstabilabb és legnagyobb teljesítményre képes szerszámgép a kategóriában, amelyet az elmúlt 25 évben építettünk a GILDEMEISTER Drehmaschinen GmbH-ban”, erősítettemeg Harry Junger, ügyvezető. Először nyílik lehetőség akár 12 mm-es hornyok marására, vagy 80 mm átmérőjű fúrásra, megfelelő folyamatstabilitás mellett.

A DMG MORI a CTX 2500|700 merevségét kombinálta a magas hőstabilitással. A spirális olajcsatornák körülölelik a főorsót, ezzel csökkentve a hőmérséklet-emelkedés mértékét. A keringetett hűtőfolyadék szintén nagy szerepet játszik a hőstabilitásban: segíti az öntvények hőteher-mentesítését, ezzel a pontatlanságokat 2.0 µm-ig csökkenti. Az inkrementális MAGNESCALE hosszmérő-rendszer 0.01 µm-es felbontással még jobban kiemeli a magas minőséget.

Amikor pedig a teljesítményről beszélünk, akkor a CTX 2500|700 kiemelkedik a turnMASTER főorsójának köszönhetően. A 10”-os modell 4.000 ford/perc-es fordulatszámra, 26 kW-os teljesítményre és 525 Nm-es nyomaték leadására képes, míg az opcionálisan választható 12”-os modell 3.500-as fordulatszámra, 30 kW leadott teljesítményre és 1194 Nm-es nyomatékra. Az ellenorsó 6”-os a standard felszereltségben, ez pedig 7.000-es fordulatszámot, akár 11 kW teljesítményt és 70 Nm nyomatékot jelent. A 8”-os opció 5.000-es fordulatot, 32 kW teljesítményt és 360 Nm nyomatékot kínál.

A lapos vezetékek a maximális stabilitást szolgálják, például CK 45-ös anyagban az akár 12 mm-es hornyok marása során.

A lapos vezetékek a maximális stabilitást szolgálják, például CK 45-ös anyagban az akár 12 mm-es hornyok marása során.

A precíziós VDI-40 revolverfej aktív hűtéssel rendelkezik, a standard MC modelleken, valamint az Y-tengelyt is tartalmazó Y szérián. A forgási sebessége 6.000 ford/perc. Az elérhető maximális nyomaték 32 Nm. Az SY kiterjesztett változatban az ellenorsó egy 6.000-es fordulató torqueDRIVE orsóval van szerelve, amely akár 85 Nm-es nyomatékkal is elérhető. A BTM szerszámbefogó opcionálisan elérhető. A speeDRIVE revolverfej 12.000 ford/perc-es fordulatszámmal és 56 Nm-es nyomatékkal szintén választható opció. Az összes revolverfej 12 vagy 16 szerszám befogadására képes, illetve elérhető 30 férőhelyes opció is (kivéve a torqueDRIVE esetén).

366 mm-es esztergálható átmérővel és 705 mm-es munkadarabhosszal a CTX 2500|700k esztergálóközpont széles körű lehetőséget biztosít a különböző megmunkálásokhoz. A tokmányméret a standard modell esetén 250 mm széles, a főorsó áteresztése pedig 76 mm. A mozgástartomány 260 x 100 x 795 (X, Y és Z irányokban).

A CTX 2500|700 ergonomikus kialakítása a munkateret könnyen hozzáférhetővé teszi, így lehetőség van a nehéz munkadarabok daruzással történő felpakolására is. A hosszú szerszámok számára egy zseb került kialakításra az orsó hajtásházának falán, ezzel elkerülhetők az ütközések a munkatérben. Az olajhűtő és a hidraulikus egység a szerszámgép hátulján kaptak helyet – így szintén könnyen hozzáférhetők.

A szerszámgép hardvereinek felhasználóbarát kialakítása mellett a vezérlés is egy ergonomikus, könnyen kezelhető rendszer. Az ERGOline vezérlő 21.5”-os érintőképernyővel és CELOS SIEMENS ShopTurn 3G vezérléssel dolgozik. A CELOS integrált adminisztrációt, dokumentálást és folyamattervezést tesz lehetővé már az előkészítés szintjén, illetve a műhelyben is. Emellett a CELOS APP-ok, mint a „CONDITION ANALYZER”, vagy a „PERFORMANCE MONITOR” részletes betekintést engednek a gép folyamataiba és annak állapotába – ez pedig kiváló alapot szolgáltat a folyamatfejlesztéshez. Ráadásul a CELOS IoT platformként is szolgál, amellyel egy egész vállalatot átszövő hálózat részévé teheti a szerszámgépeket, létrehozva egy teljes termelési rendszert.

Az automatizálás a jövő egyik fő témája. A DMG MORI rugalmas kapcsolódási lehetőséget biztosít számos automatizálási megoldáshoz a CTX 2500 esetén. Ráadásul az integrált szerszámcserélő, a rúdadagoló és a Robo2Go használatának lehetősége mellett, a GC állványos rakodómegoldások is használhatók, amelyek már ismertek az NLX szériából.

További információ

A DMG MORI honlapján.

Megosztás
[
    ]