Fusion 360 + 3D nyomtatás = bionikus kutyaláb protézis

Ausztrália első kutyája, aki 3D nyomtatott lábprotézissel él

Íme Millie, a gyönyörű, 4 éves menhelyi greyhound, aki még kölyökkutya korában vesztette el a mellső lábát. Most ő az első olyan kutya Ausztráliában, aki 3D nyomtatással készült lábprotézist kap.

Millie-t egy tenyésztő hagyta négy évvel ezelőtt a Greyhound Rescue menhelyen, és azóta hosszú utat járt be három mancsán a kis agár, hogy végre normális életet élhessen.

2013-ban Millie lett az első kölyökkutya az országban, aki bionikus protézist kapott a mellső lábára. És most, négy lábprotézissel később végre megvan a tökéletes láb – ezúttal egy 3D nyomtatással készült protézis.

Millie gazdái, Ed Dieppe és felesége, Nora tavaly kezdtek kutatásba, hogy megtalálják számára a tökéletes mancsot. Ed gyakorló építészként már ismerte a 3D modellezés világát. Millie saját, testre szabott mancsát azonban csak akkor tudták elkészíteni, amikor Ed megismerkedett Matthew McKnighttal, az Autodesk munkatársával, és rájött, hogy Matthew ismereteinek segítségével és az Autodesk Fusion 360 használatával ez a módszer alkalmas a feladatra.

Az új tervek készítése során ez egyik kulcsfontosságú szempont az volt, hogy egy olyan protézis készüljön, amely teljes mértékben állítható, és képes igazodni Millie testének változásaihoz – a bionikus lábakkal ugyanis ez korábban állandó küzdelem volt Millie számára.

A költségek is egyre csak halmozódtak. Az alkatrészek kopnak és elhasználódnak, és rendszeresen cserélni kell őket. A hagyományos protézisek ára 2000 dollártól indul – és így Millie negyedik lábánál a költségek már meglehetősen magasra rúgtak.

Most az Autodesk Fusion 360 szoftverével és egy 3D nyomtatóval Ed saját maga tervezheti meg a testre szabott lábat, otthon kinyomtathatja és könnyen fel is illesztheti. Mindezt ötödannyi költséggel, mint eddig. És ha az elhasználódás miatt cserélni kell valamelyik alkatrészt, Ed kinyomtathatja és cserélheti őket, anélkül, hogy Millie-nek egy teljesen új lábat kellene készíteni.

A tervezési folyamat során az együttműködés rendkívül egyszerű volt. A felhőalapú szoftvereknek hála nem számított, hogy Matthew Melbourne-ben dolgozik, Ed pedig Sydneyben végzi azt igazításokat, a 3D nyomtatást és a protézis felszerelését Millie lábára.

Ez egy hosszú utazás volt a Dieppe család számára. A különféle tervek és anyagok több havi tesztelése után végre kifizetődött a sok erőfeszítés, és sikerült Millie-nek megtalálni a tökéletes lábat!

Millie most már ugyanúgy futkározhat, ugrálhat és apportírozhat (bár ez nem igazán tartozik a kedvenc játékai közé), mint bármely más vele egykorú kutya, és nagyon élvezi új életét.

Ed Dieppe, Millie gazdája így foglalta össze a folyamatot a saját szavaival:

„Az ötlettől a gyártásig a folyamat tökéletes volt. Millie korábbi lábprotézise esetében nem volt alkalmunk módosítani a terveken a gyártás előtt, ezért néha meglepetéssel vettük kézbe a végeredményt. Most, hogy a tervek a Fusion 360-ban 3D-ben tekinthetők meg, szinte élőben dolgozhattunk a terveken, észrevehettük a lehetséges tervezési hibákat, és gyorsan új prototípusokat készíthettünk az érintett alkatrészekről.”

„Az eredmények lenyűgözőek, és Millie hihetetlenül jól fogadja az új protézist!”

Millie négyéves útja a tökéletes láb megtalálásáig (egy történet képekben)

Az 1. protézis

Nagyszerű volt, amíg Millie még kölyök volt, de hamar kinőtte.

A 2. protézis

Millie már a kezdetektől utálta. Nagy és ormótlan volt. Még lerágni is megpróbálta. Millie ezután addig nem is viselt protézist, amíg Ed és Nora új szállítót nem találtak Kanadában.

A 3. protézis

Millie Kanadában készült harmadik protézise elég kezdetleges volt – egy nagyszerű ötlet, amely sajnos nem működött jól. Nagy és ormótlan volt, és nehezen lehetett felhelyezni.

A 4. protézis

A 3. protézis hibáiból tanulva Ed a 4. protézist egy továbbfejlesztett terv alapján rendelte meg, amely két részből állt, és ezért könnyebb volt felhelyezni. Ed és Matthew emellett optimalizálták a terveket, és ezzel a protézis súlya valamennyivel csökkent, de még így is ormótlan maradt.

Millie 5. protézise (a 3D nyomtatással készült protézis)

Millie 3D nyomtatott lába CPE-ből, egy kopoliészter műanyagból készült, így rendkívül könnyű, és egyszerűen felhelyezhető. Ha az egyes alkatrészek elkopnak vagy más okból kell cserélni őket, Ed csak belép a Fusion 360-ba, frissíti a terveket, és kinyomtatja az új darabot. Millie most már könnyedén futkározhat és ugrálhat!

699 765

Forrás:autodeskforum.hu

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés. Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!

További információ

Az Autodesk weboldalán.

Megosztás
[
    ]