Számos újdonság és érdekesség a XIV. ZEISS IMT Vevőtalálkozón

Idén 14. alkalommal került megrendezésre a ZEISS IMT Vevőtalálkozó. A rendezvényen minden évben bemutatásra kerülnek a ZEISS aktuális méréstechnikai fejlesztései és újdonságai. Az idei alkalommal – az Ipar 4.0 rohamos térhódításának fényében – főként a digitalizáció, a hálózatosítás és az átfogó megoldások kerültek a fókuszba.

2017_11_08_Zeiss_IMT_Vevotalalkozo_03

Teljes körű szolgáltatások

A rendezvény helyszínéül az Aquaworld Resort Budapest hotel szolgált, melynek étkezőjében egy háromfogásos ebéd várta a vendégeket. Az ebéd elköltése után a látogatók útja egy 8. emeleti konferenciaterembe vezetett, ahol Kovács Péter, a ZEISS IMT Austria GmbH Magyarországi Fióktelepének ügyvezető igazgatója és az esemény házigazdája, megnyitotta a napot. Beszédében röviden összefoglalta a ZEISS történetének legfontosabb mérföldköveit, kitért a hazai sikerekre, kiemelve a vállalat versenyelőnyét adó egyik legfontosabb tényezőt és az esemény meghatározó tematikáját: az egy kézből kínált megoldásokat a legkisebb igénytől a legnagyobbig.

2017_11_08_Zeiss_IMT_Vevotalalkozo_05

Ezután Godány Tamás, a ZEISS IMT aftersales-szes kollégája lépett a porondra, aki – hangsúlyozva, mára milyen fontossá váltak a gépekhez kínált szolgáltatások – a vállalat átfogó megoldásairól tartott előadást. Bemutatta az ideális ZEISS mérőszobához tartozó szolgáltatásokat és eszközöket, a maximális termális stabilitást kínáló, nehezen hozzáférhető alkatrészekhez optimalizált ThermoFit® kiegészítőket, valamint a ZEISS minőségügyi adatkezelő szoftverét, a PiWeb-et. Utóbbi, 4 beépülő moduljával (Planner, Designer, Monitor és Server) teljesen lefedi a mérésekhez szükséges folyamatokat, így még akár összetett jegyzőkönyv sablonok és kiterjedt statisztikai értékelések is könnyen elkészíthetők vele.

A második előadást Agárdi Gábor tartotta; ő a ZEISS geometriai mérőszoftverének, a CALYPSO legfrissebb, 6.4-es verziójának újdonságairól beszélt. Az új verzió egyik legfőbb tulajdonsága, hogy a PiWeb már itt is beépülő modul, ami a riportok készítésében fejlett fejléc paramétereket, új formátumokat és további grafikus megjelenítési lehetőségeket kínál. Gábor emellett kitért a program továbbfejlesztett kezelhetőségére, összekapcsolhatóságára az optikai mérőrendszerekhez kínált colin3D-vel, a PMI-ból készíthető automatikus mérési tervekre, illetve a legújabb technológiák implementálására.

A PMI (Product and manufacturing information = Termék- és gyártási információ) olyan nem-geometriai attribútumok CAD szoftverekbe történő továbbítását végzik, mint például a geometriai méretek, tűrések, felületkezelés vagy az anyaginformációk. A modell alapú definíciókban a PMI-t a 3D modellel együtt használják.

VR, CT és 3D

Az első etap után egy rövid kávészünet következett, ahol a feltöltődés és networking mellett a vendégeknek lehetőségük nyílt kipróbálni a ZEISS saját fejlesztésű VR szemüvegét. A megtekinthető demóban egy hullámvasút virtuális izgalmait élhették át, de értelemszerűen a készülékben számos egyéb – inkább hasznos, mint szórakoztató – alkalmazási lehetőség rejlik.

2017_11_08_Zeiss_IMT_Vevotalalkozo_VR

A szünet után Michael Bujara, a németországi Carl Zeiss AG területi menedzsere vette át a szót. Tömören összefoglalta a ZEISS aktuális fejlesztéseit; így a már említett PiWeb-et, valamint az új METROTOM 800-as CT mérőgépet, a DuraMax HTG koordináta-mérőgépek új, kollaboratív robotokkal bővített lehetőségeit és a ZEISS AIBox flex újításait, melynek köszönhetően a jövőben a karosszériaelemek mérése akár 100%-ban gyártósoron történhet. Kitért még a ROTOS felület érdességmérők második generációjára is, amelyek a jövőben még több koordináta mérőgéphez elérhetők lesznek, biztosítva, hogy ezeken a berendezéseken felület érdességmérést is lehessen végezni.

Hogy a fejlesztések mellett a ZEISS eredményeiről is beszámoljon, Michael Bujara rámutatott a vállalat megalakulásától megfigyelhető kitartó növekedésre is, külön kiemelve az elmúlt néhány évet. Elmondta továbbá, hogy 2017-ben a ZEISS IMT bekerült a világ 10 legjobb szervizszolgáltatója közé, illetve eladásra került a kilencedik, 0.2 mikronos pontosságra képes XENOS koordináta mérőgép is.

2017_11_08_Zeiss_IMT_Vevotalalkozo_04

A negyedik prezentációt Huszár Levente előadásában hallgathatták meg a látogatók, bepillantást nyerve a komputertomográfiás (CT) mérőgépek területére. Levente átfogó ismertetőjében szó volt elméletről, működési elvről és pontosságról, a METROTOM termékcsaládról és sor került néhány érdekes tesztmérés bemutatására is. Az előadásból megtudhattuk, hogy a főként műanyag és könnyűfém alkatrészek mérésére szolgáló technológiával egyaránt lehetőségünk van színtérkép előállításra, geometriai és porozitás vizsgálatra, valamint falvastagság mérésre.

A nap utolsó előadója Ling Tamás volt, aki a nagypontosságú felületek létrehozására és szerszámkorrekcióra alkalmas szoftver, a ZEISS Reverse Engineering tulajdonságairól beszélt. A programmal a mérésekből generált pontfelhő vagy pontháló könnyedén CAD modellé alakítható, megszüntetve ezzel a mérési rendszerek és a CAD szoftverek közti átjárás hiányosságait. Tamás egy példamérést is tartott: a helyszínen lévő Comet L3D 2-vel szkennelt tesztdarabból először pontfelhőt generált, majd néhány egyszerű lépésben ezt CAD modellé alakította.

Záróesemény és a második nap

A végig kellemes hangulatban zajló, tartalmas esemény a korábbi évekhez hasonlóan idén is egy vacsorával ért véget. Ez remek alkalmat kínált a meghívottaknak, hogy megvitathassák gondolataikat a hallottakról, illetve a nap fáradalmaitól szabadulva, feloldódva köthessék meg új üzleteiket a ZEISS munkatársaival. A teljes program egyébként ezzel még nem ért véget, a vevőtalálkozó második napján ugyanis a meghívottakat egy gyárlátogatás várta a FESTO-AM Kft-nél. Bízunk benne, hogy a jövő évi vevőtalálkozó is legalább ilyen eseménydús és sikeres lesz.

További információ:

A ZEISS IMT hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]