Új robottechnikai koncepció a prediktív karbantartásra

A Mitsubishi Electric az EMO 2017 adta lehetőséget kihasználva bemutatta robotokra kidolgozott innovatív prediktív karbantartási megoldásait, melyek csökkentik a működtetési költségeket, növelik az eszközök termelékenységét, és fejlesztik a folyamat hatékonyságát. A felhő alapú megoldás az IBM Watson mesterséges intelligencia platformján alapszik, ami lehetővé teszi a műveleti adatok okos feldolgozását, kiemelve a karbantartási követelményeket.  Ezen felül a szükséges karbantartás sebességének és hatékonyságának növelése érdekében a tevékenységek hangvezérelt és kiterjesztett valóság megoldásai is beépítésre kerültek, biztosítva a jelentős állásidőcsökkentés lehetőségét.

A vállalatokat a mai napig meglepetésként éri, ha egy gép meghibásodik. Ezeket a problémákat általában nem tervezett állásidők beiktatásával, előre ütemezett vagy üzemidő alapján meghatározott megelőző karbantartással oldják meg. A prediktív karbantartás segítségével azonban a gyártási problémák kimutathatók jóval a nem tervezett állásidővel vagy termeléskieséssel járó bekövetkezésük előtt. A karbantartási szakemberek módosító intézkedéseket tehetnek a hiba vagy a gépteljesítmény leromlásának jelentkezése előtt, ami amúgy selejt termékek gyártását eredményezné.

5-1_Mitsubishi_Electric_EMO_2017_IBM_Robot_demo

A Mitsubishi Electric legújabb megoldása robotok prediktív karbantartására az IBM Watson AI (mesterséges intelligencia) platformját használja, aminek segítségével prediktív karbantartási modellek, digitális szimuláció és a trendek extrapolációja által információkat szolgáltat az aktuális használatról és kopási jellemzőkről. Ez különösen használható robotok esetén, ahol a felhasználók nem mindig érzékelik az időszakos karbantartás szükségességét.

Mitsubishi Electric robotok hangvezérlése

A karbantartási műveletek hatékonyságának növelése érdekében az EMO-n megtekinthető bemutató kiemelte a kéz nélküli robotirányítás bevezetését. A robot és felhasználó között felhőn keresztül történő két-irányú kommunikáció adja a bázisát a hangvezérlésnek. A demonstráció azt is megmutatja, hogyan lehet egy sor vezérlő utasítással megkönnyíteni a karbantartói munkát.

Kiterjesztett valóság a karbantartás támogatásáért

A karbantartási munkálatok okos szemüvegekkel optimalizáltak oly módon, hogy rajtuk keresztül a szakember útmutatást kap és megtekintheti az elvégzendő feladatok listáját. A szemüvegek képesek a különböző robot alkatrészek CAD rajzainak magán a roboton való megjelenítésére, valamint a karbantartási kézikönyv és egyedi utasítások mutatására is.

Az EMO 2017-en felállított Mitsubishi Electric standnál az előtérbe helyezett prediktív karbantartáson kívül megtekinthető volt az is, hogy miképpen segíti az integrált biztonság a gyártókat a gyártási terület optimalizációjában, a termelékenység növelésében és az állásidők csökkentésében a biztonságos munkakörnyezet biztosítása mellett.

A prediktív karbantartás és fejlett robothatékonyság kulcsfontosságú részei a gyártás digitális átalakulásának, és így a Mitsubishi Electric EMO 2017 kiállításon felállított standjának is fontos témakörei voltak. A bemutató látogatói többet megtudhattak arról, hogyan függ össze ez a digitális átalakulás és a termelékenység optimalizációja, a rugalmasság növelése, a termékek minőségének javítása, valamint az alacsony karbantartási költségek és állásidők a gyártás összes területén.

Forrás:Mitsubishi Electric

További információ

A Mitsubishi Electric hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]