Jelöléstechnika gyakorlati alkalmazása autóipari alkatrészeken

Napjainkban a lézeres jelöléstechnika számos ipari területen biztosítja a különféle alkatrészek hatékony és megbízható jelölését. Szinte bármilyen anyag és bármilyen forma ellátható egyedi azonosítókkal a lézeres feliratozók megfelelő alkalmazásával. Az alábbiakban az AMSY Jelöléstechnika Kft. bemutat néhány konkrét alkalmazási példát az autóiparból, amelyek a FOBA cég lézeres jelölőinek használatával valósultak meg.

Lézerrel készített Datamátrix autóalkatrészen

Az automata gyártósorba integrált fiber lézer (FOBA DP30F) megjelöli a kettős tömegű lendkereket (ZF Friedrichshafen AG), majd a szintén beépített optikai rendszer ellenőrzi az elkészült Datamátrixot az olvashatóság szempontjából. A lézerrel felvitt kód tartalmazza a szériaszámot, a tételszámot, a gyártás időpontját, illetve egyéb termékinformációkat. A lézer, az optikai rendszer, a szoftver és a kezelőrendszer teljes mértékben a termelési láncba integrálható annak érdekében, hogy magasabb termelékenységet és hatékonyságot érjenek el a felhasználók.

lendkerek

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

Lézerrel különböző kódokat, jelöléseket helyezhetünk el szinte bármilyen alapanyagon, így az autóiparban is széles körben megbízhatóan alkalmazzák ezt a technológiát. Az integrált optikai rendszer biztosítja a precíz pozícionálást és a pontos azonosítást, miközben gazdaságos és hatékony megoldást kínál.

Üzemanyagtartály szellőztető szelep lézergravírozott alfanumerikus kóddal

Az egyik legnagyobb kihívás az autóipari alkalmazásokban a biztonsági szempontból kritikus alkatrészek teljes és átlátható nyomon követése, amely a karbantartás és a termelés megbízhatósága szempontjából is fontos. A műanyag alkatrészek egyik leghatékonyabb jelölési módja a CO2 lézeres gravírozás. Ez biztosítja a végleges és tökéletesen olvasható felvitelét az alfanumerikus kódoknak a lehető legjobb minőségben és a lehető legrövidebb idő alatt.

leeresztoszelep

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

Lézerrel jelölt alkatrész: nyomon követhetőségi kód

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

Az adatmátrix kódok jó olvashatósága elengedhetetlen az azonosítás, az alkatrészkövetés és a minőségellenőrzés szempontjából. A végleges jelölések a képen látható alkatrészen színváltó jelöléssel lettek létrehozva. Az ennek köszönhetően létrejövő magas kontraszt jó olvashatóságot eredményez és feltűnővé teszi a jelölést – így könnyebbé válik az alkatrész azonosítása és követése.

Lézergravírozott műanyag alkatrész autóipari felhasználásra

lezergravirozott_muanyag

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

A végleges lézeres jelölés, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint az anyag, amelyre elkészítik, nem távolítható el oldószerekkel, így hibamentes követési lehetőséget biztosít éveken keresztül. Ebben az esetben a jelölés csupán technológiai szempontból fontos és csak az olvashatósága számít a későbbiekben – ehhez pedig nem szükséges a magas kontrasztarány alkalmazása.

Golyóscsapágyak

A követhetőséget szolgáló fekete jelölés a golyóscsapágyakon egy speciális kénmentes acél lézerrel történő felvitelével készül.

golyoscsapagy

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

A lézerrel támogatott jelölési módok előnye, a gazdaságosságukban rejlik. Akár olajos munkadarabok is jelölhetők ezzel a módszerrel, így jelentős megtakarítás érhető el az előzetes felülettisztítási és -kezelési eljárások kihagyásával. Mivel a darabok közvetlenül kerülnek jelölésre, nincs szükség különösebb előkészületekre sem. A lézerjelölés ezáltal csökkenti a folyamatlépéseket és növeli a termelési hatékonyságot a ciklusidő csökkentésén keresztül.

Világító kapcsoló a csomagtartó nyitásához

Az ún. „day and night” kialakítás egy speciális, a bevonati réteg eltávolítását célzó eljárással hozható létre. Az önálló, különböző színű rétegek egyenként, precízen kerülnek eltávolításra, annak érdekében, hogy az alsó háttérvilágítású réteg látszódjon. A különböző bevonatrétegek felvitele az applikációtól függő beállításokkal végezhető.

kapcsolo

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

A lézerjelölési módszereknek köszönhetően egyre kisebb tételszámban is gazdaságosan gyárthatók ezek a termékek. Egy szerszám alkalmazható a különböző kapcsolóelemek létrehozásához. Az elemek testreszabása, vagyis az alkalmazáshoz illesztése már a lézer segítségével történik, így számos különböző szimbólum vagy piktogram nyomtatható az elemekre. Az alacsony szerszámozási költség nagy tételszámmal párosul, miközben megmarad a magas fokú rugalmasság, hiszen a lézeres jelölés egy kimondottan rugalmas és hatékony megoldás.

Polyamid cső jelölés

Az autóipari üzemanyagcsövek élettartamának tulajdonképpen meg kell egyezniük a jármű élettartamával. Ez pedig ugyanúgy igaz a csöveken elhelyezett jelölésekre is.

nejloncso

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

A polyamid üzemanyagcsöveknek ellenállónak és tartósnak kell lenniük annak érdekében, hogy alkalmasak legyenek az autóipari felhasználásra. Emellett a szabványok teljes körű követhetőséget és pontos azonosítást is elvárnak. Ezért fordul a legtöbb gyártó a lézeres jelöléshez, és használja ezeket a technológiákat: a lézeres jelölés végleges, tartós, hamisíthatatlan és a magas minőségének köszönhetően mindig jól olvasható. Ebből következik, hogy a jelölt alkatrészek is megfelelnek a szabványok által támasztott követelményeknek.

Magasnyomású acélcsövek gázüzemű járművekhez

femcso

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

Nagynyomású acélcső ellenálló hőkezelt jelöléssel (azonosító szám és Datamátrix kód) a biztos követhetőségért és a minőségbiztosításért.

Hőmérséklet szenzor

homerseklet_szenzor

Kép forrása: ©FOBA Laser Marking + Engraving (ALLTEC GmbH)

A fiber lézeres jelölés látványos színváltozást idéz elő az anyagban, a hőmérséklet szenzor műanyag burkolatán. Az érzékelők, csakúgy, mint a képen látható típus, a hőmérséklet mérésére és szabályozására szolgál a járművekben. Az alkatrészeknek, ahogy a rajtuk található jelöléseknek is ellenállóknak kell lenniük a hőmérséklettel és a páratartalommal szemben, emellett nem lehetnek érzékenyek a nyomásingadozásra és a külső körülményekre sem.

A lézeres jelölések ezen a területen is bizonyítanak: ellenállók és tartósak, tehát ideálisak a termékek jelölésére, ahogy számos más iparágban is.

További információ

Az AMSY Jelöléstechnika Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]