MAKINO a500Z: megbízható és hatékony termelés öttengelyes rugalmassággal

A merev gépkialakítás és az a500Z alacsony tehetetlensége olyan hatékonyságot eredményez, még egy öttengelyes, horizontális gép esetén is, mint amilyet egy négytengelyes megmunkáló központtól várnánk. Az egy darabból álló gépágy-öntvény, a hárompontos támasztás és a ferdeágyas kivitel merevséget és stabilitást ígér. A szimmetrikusan ferde felépítés, hasonlóan az a1 sorozat egyes darabjaihoz, minimális erőhurkot biztosít, így támogatja a nagyfokú hatékonyságot. A forgóasztal, a Makino innovatív technológiájának köszönhetően tökéletesen merev és minimális holtjátékkal rendelkezik.

Megnövelt termelékenység

Az a500Z egy nagy nyomatékú, 303 Nm-es HSK-A63-as orsóval van felszerelve. A kimagasló minőséget gyártó üzemek gyakran szembesülnek modellváltásokkal, így az újraprogramozási idők nagyságával és rengeteg pozícionálási, indexálási, illetve gépbeállítási feladattal. Az a500Z jó pozícionálási pontossággal rendelkezik, mivel az A-tengely forgáspontja és a munkadarab igen közel helyezkednek el egymáshoz. A forgácsolási műveletek és a műveletelemek közötti idők csökkentésében szerepet játszik a gyorsulás és a lassulás idejének csökkenése, a nehéz és nagy munkadarabok mozgatásának könnyítése valamint az indexált megmunkálások során a szintbeli eltérések minimalizálása.

picture_1

A megmunkáló központ 730 mm-es X-tengellyel, 750 mm-es Y-tengellyel és 700 mm-es Z irányú mozgástartománnyal rendelkezik, ezáltal a maximális munkadarabméret elérheti a ø630 mm x 500 mm-t, a tömege pedig a 400 kg-ot. A géphez tartozik még egy nagy sebességű automatikus palettacserélő rendszer is (APC), emellett pedig a horizontális munkadarab felpakolási funkció is gyorsíthatja a termelést, csökkentve a mellékidőket.

Működési pontosság és hőszabályozás

A Makino szerszámgépek jól ismertek a kiváló hőszabályzó technológiáról, amelyet természetesen az a500Z is tartalmaz. A termikusan szimmetrikus gépkialakítás egy hatékony hőelvonó rendszerrel együtt tehermentesíti az orsót, a gépszerkezetet, valamint a golyósorsókat és a motorokat a hő hatásai alól. Ezzel biztosítja a gép stabilitását és a megmunkálási pontosságot a működés során. A golyósorsók és -anyák belső hűtéssel rendelkeznek, így elkerülhetők a hőtermelődés által előidézett rendellenességek. A direkt vezérlésű motorok a B és C tengelyeken hűtőcsatlakozókkal vannak ellátva, hogy az esetleges, káros mértékű hőtermelődés megakadályozható legyen.

Kiváló hűtő-kenő folyadék rendszer és forgácskihordáspicture_2

A hatékony hűtő-kenő folyadék adagolás és forgácskezelés egyértelműen szükséges a nagy termelékenységű szerszámgépek üzemeltetése során, mivel ezek a gépek igen nagy mennyiségű anyagleválasztást végeznek percenként. Az öttengelyes gépeken hagyományosan alkalmazott asztalokhoz képest az a500Z egy szélesebb tálcával rendelkezik az asztal alatt. A bőséges hűtő-kenő folyadék folyam, amely a munkadarabra, valamint annak környezetére irányul, a nagy mennyiségű forgácsot ebbe a tálcába hordja, így az nem akad el a munkadarabon, vagy a munkaasztal egyes részein. A palettakezelő rendszer szintén rendelkezik egy öblítőrendszerrel, így hatékonyabban tudja eltávolítani a forgácsot a darabról és a szállítórendszerről.

A Makino legújabb vezérlője: Professional 6

A hatékonyság további támogatását szolgálják a Makino legújapp, Professional 6 (PRO 6) vezérlőjének funkciói. A vezérlő könnyen használható és leegyszerűsíti az új operátorok betanulását is.

A Geometric Intelligence-hez (GI) hasonló funkciók csökkentik a teljes ciklusidőt a tipikus alkatrészek megmunkálása során (ilyenek lehetnek a hidraulikus szelepek, vagy az elektromos dobozok). A GI Drilling funkció lehetővé teszi, hogy a több furatból álló fúróciklusban a szerszám egy görbe mentén mozogjon a pontok között, nincs szükség tehát nagyobb mozgásokkal járó szögletes szerszámpálya generálására és bejárására. Ez pedig jelentősen csökkenti a mellékidőket egy-egy furatmintázat megmunkálása során. Emellett a GI Milling funkciót kimondottan a 2D marás teljesítményének javítására hozták létre – lehetővé téve az operátor számára az egyes éllekerekítések programozását a marási pályán.

A Makino PRO 6 vezérlő Inertia Active Control (IAC) technológiával érkezik, tovább növelve a termelékenységet. Az IAC a szervomotorokból nyer visszacsatolást és ezen értékek alapján állítja be a megfelelő gyorsulási-lassulási értékeket az adott palettának megfelelő optimális szintre.

Automatizálás

Az a500Z mind az automatikus palettacserélésre, mind a munkadarabok közvetlen automatikus váltására alkalmas. A Makino intelligens automatizálási megoldásai, mint az MMC2 vagy a VIP (egy 6-tengelyes robottal) ugyanúgy alkalmazhatók a szerszámgéppel, mint a piacon elérhető standard automatizálási rendszerek. Illesztésük könnyű és rugalmas, ahogy maga az a500Z megmunkáló központ is, mely a már meglévő és működő gyártórendszerek hatékony tagja lehet.

ForrásMakino

További információ

A Makino hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]