Tudja, hogyan váltanak a sikeres cégek CAD rendszert?

Ahhoz, hogy megértsük a legsikeresebb cégek hozzáállását CAD eszközeik lecseréléséhez, a SOLIDWORKS kérésére elkészített felmérést végző cég, a Tech-Clarity meghatározta a Legjobban teljesítő/Piacvezető cégek kategóriáját.

eurosolid_kep_1

A válaszadókat arra kérték, hogy rangsorolják teljesítményüket a konkurenciával szemben négy kulcsfontosságú szempont alapján. Egytől ötig pontozhattak, ahol az 5 kimagasló hatékonyságot takart. A válaszok összpontszáma alapján a felső 20%-ot határozták meg legjobban teljesítőként. Az alábbi ábrán láthatók a szempontok, ami a sikerességet, valamint az egyes csoportok saját teljesítményét meghatározták.

eurosolid_kep_2

A lenti táblázatban látható számszerűen, hogy a Piacvezető cégek milyen előnyökre tettek szert a jelenlegi CAD rendszerük alkalmazásával.

eurosolid_kep_3

A teljesítmény-kategóriától függetlenül a cégek jelentős fejlődésről számoltak be mióta az új CAD rendszerüket használják. Hatékonyságuk megnőtt, ami lehetővé teszi számukra, hogy rövidebb idő alatt, kevesebb költségből fejlesszék termékeiket. Továbbá, hogy a tervezési módosításokat gyorsabban alkalmazzák. A legjobban teljesítő cégek 76%-kal több tervezési változtatást értékelnek ki és hagynak jóvá, mint versenytársaik. Több opció kiértékelése és már meglévő ötletek elhagyása nagyobb innovációhoz vezet. Egy kerékpárokat tervező cég vezetőjénél például fontos szempont volt a CAD rendszer kiválasztásakor, hogy a szoftverrel több tervkoncepciót tudjon kiértékelni. Tisztában volt vele, hogy rengeteg módosításra és elemzésre lesz szükségük, hogy terveik készen álljanak a kereskedelemre miközben a gyártásról és az összeszerelésről sem feledkezhetnek meg.

Miközben igazán vonzó a CAD rendszer váltása okozta hatékonyság, mégis mennyi erőfeszítésébe telik egy cégnek, hogy meglépje ezt a cserét?

Az alábbi táblázatból láthatjuk, hogy a piacvezető cégek kevesebb időt töltenek a betanítással, mégis 8 héttel korábban tudják a termelést felpörgetni a konkurenciájukkal szemben. Ehhez nagy valószínűséggel hozzájárulnak azok a kritériumok, amiket a CAD rendszerük kiválasztásakor támasztanak. A számokból pedig az is kiderül, hogy a befektetett idő ellenére a cégek igen elégedettek a váltás megtérülésével.

eurosolid_kep_4

A megfelelő CAD rendszer kiválasztása

Mit keresnek a legjobban teljesítő cégek egy CAD megoldásban? Az alábbi ábrából kiderül, hogy a könnyű használhatóság, a szoftver minősége és a különböző CAD adatok kezelésének képessége a legfőbb szempontok.

eurosolid_kep_5

A könnyű használhatóság azért szerepel előkelő helyen, mert ez a tulajdonság teszi lehetővé a piacvezető cégek számára, hogy rövidebb betanulási idővel, mégis 8 héttel előbb elérjék termelékenységi szintjüket a versenytársaikkal szemben.

A CAD rendszerhez hozzátartozik a beszállítóval vagy viszonteladóval kialakított jó kapcsolat. Mivel ezek az eszközök stratégiailag egyre fontosabb szerepet töltenek be a fejlesztésben, a gyártóknak egy igazi üzleti partnerre van szükségük. Az alábbi ábrán ezen partner szolgáltatását és képességeit rangsoroljuk:

eurosolid_kep_6

A számokból kiderül, hogy a leghatékonyabban teljesítő cégek számára 18%-kal fontosabb, hogy milyen műszaki támogatást kapnak. A hatékony telefonos segítség akár kiegészítő oktatásként is működhet és lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy hamar visszanyerjék termelékenységüket. Ez a támogatás akár a beszállítótól, akár a viszonteladótól érkezik a mérnök számára a legfontosabb, hogy könnyen elérhető legyen.

Továbbá ezek a cégek 47%-kal nagyobb valószínűséggel veszik figyelembe a szoftver piaci részesedést is, hiszen ugyanabban a rendszerben történő munka megkönnyíti a partnerekkel és más beszállítókkal való együttműködést. A szoftver szélesebb körben való elterjedése azt is jelenti, hogy könnyebb szakképzett embert találni, így a cégnek nem feltétlenül szükséges további képzésekre költenie. És bár nyomasztóan hathat ez a rengeteg szempont, amit egy CAD rendszer kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, az irányelvek megtartásához egy konfigurációs menedzser tanácsa nyújthat segítséget: „Az olyan nem anyagi szempontok, mit a CAD rendszer könnyű használhatósága, beszállítói és ügyféltámogatása az igazi költségtényezők és ezek lesznek valóban hatással az eredményekre, nem pedig az éves szoftverkövetési díj.”

A CAD kiterjesztése

A kibővített alkalmazások egy másik fontos szempontot képviselnek, amit a megkérdezettek az alábbi kategóriák szerint pontozhattak:

  • 5: Elengedhetetlen része a CAD megoldásnak
  • 4: A CAD megoldás része kell, hogy legyen
  • 3: Jó, ha a CAD megoldás része
  • 2: Lehet különálló funkció a CAD-en kívül
  • 1: Nem érdekel ez a funkció

A cégek általában jobban kedvelik, ha a kibővített alkalmazások a CAD megoldásuk részeként jelenik meg, legalábbis a „jó, ha megoldás része” illetve a „CAD megoldás része kell, hogy legyen” válaszok nagy száma erre utal. Ahogy a termékek komplexitása nő, a válaszadók is egyre magasabb helyre sorolják a kibővített alkalmazásokat.

eurosolid_kep_7

A felmérés során volt, aki elmondta, hogy azért váltottak CAD rendszert, mert az új szoftverüket könnyebb volt használni, integrált szimulációs képességekkel és jobb lemez- illetve műanyagalkatrész tervező eszközökkel rendelkezik, és éppen ezekre a kibővített funkciókra, valamint fájlmozgatási képességre volt szüksége a cégnek ahhoz, hogy hatékonyságot és fejlődést érhessen el.

eurosolid_kep_8

Mi ebből a tanulság?

A cikksorozatunk végén megállapíthatjuk a felmérés eredményeiből, hogy a termékekre való egyre nagyobb fókuszálás valójában segít a cégeknek helyt állni a mai gazdasági versenyben. A magasabb minőségű és innovatív termékek gyorsabb és költséghatékonyabb létrehozása lehetővé teszi a cégek számára, hogy megkülönböztessék magukat és kiemelkedjenek a vetélytársaik közül. A tervezési folyamatokba történő invesztálás pedig segít elérni ezt. Különösen a CAD eszközök, amiknek meghatározó szerepük van a termékfejlesztési folyamatban. A CAD szoftverek jelentősen fejlődtek az elmúlt évtizedben, így ha a jelenlegi rendszerével nem elégedett vagy úgy érzi, hogy nem segíti a tervezett növekedését, érdemes körbenéznie a piacon és fontolóra venni a CAD szoftvere cseréjét.

Tanácsok a szoftvercseréhez

Az ipari területen szerzett tapasztalatok és a felmérés alapján a Tech-Clarity a következő javaslatokat fogalmazta meg a szoftverváltáson gondolkozó cégek számára:

  • Legyünk tisztában a tervezési folyamatunk üzleti céljaival és győződjünk meg róla, hogy CAD rendszerünk támogatja ezeket. Ha nem, talán a szoftvercsere segíthet.
  • Vegyük figyelembe a CAD szoftver más, a funkciókon túli tényezőit is, mint azt a képességét is, hogy hogyan tud együttműködni a beszállítói lánccal, mekkora a piaci részesedése és felhasználói közössége, valamint jó-e a beszállítóval kialakított kapcsolat és további tervezést támogató eszközök is elérhetők-e
  • Fontoljuk meg, hogy CAD megoldásunk tartalmazzon kibővített alkalmazásokat, mint az integrált szimuláció, PDM, műszaki kommunikáció vagy az elektromos alkatrészek támogatása
  • Ne felejtsük el, hogy a betanítás és a termelékenység felgyorsítható, ha a program könnyen használható és rendelkezésünkre áll műszaki támogatás, segítségnyújtás és oktatóanyagok.
  • Csak azokat az adatokat konvertáljuk, amikre valóban szükségünk van. Nagy valószínűséggel csak a felére lesz szükségünk.

A cikksorozat korábbi részei az alábbi linkeken érhetők el:

1. 3D CAD – A versenyképesség új fegyvere

2. Mi ösztönzi egy CAD rendszer cseréjét?

3. 8 kritérium, amit érdemes figyelembe vennie CAD rendszere kiválasztásakor

Forrás:EuroSolid

További információ

Az EuroSolid Kft. weboldalán.

A Tech-Clarity által készített “Mit kell tudnia, ha CAD rendszert vált” című tanulmányban.

Megosztás
[
    ]