Festőrobot, kicsit másképp – A Rosbank és a FANUC együttműködéséből

Június 19-én a Sokolniki Parkban szokatlan jelenségre figyelhettek fel az arra járók: egy interaktív robotművész kezdte meg alkotó munkáját, a ROSBANK és a FANUC Russia együttműködésének eredményeként. Impresszionista stílusban festett két héten át két különböző festményt, és az arra járók közül bárki beszállhatott az alkotási folyamatba.

FANUC_russia_1

Az impresszionista stílust nem véletlenül választották a tervezők: ez volt az a művészeti mozgalom, amely olyan francia művészeket tett híressé, mint Monet, Pissarro, Degas, Renoir és társaik. A legfontosabb különbség az impresszionista irányzat és a többi festészeti stílus között, az ecsethasználatban rejlik. Ezzel az aprólékos, kissé hektikus technikával dolgozik a robot is, amelyet július 2-ig lehetett megtekinteni Moszkvában.

A robot folyamatosan figyelte a parkba látogatók öltözékének színeit, és ezeket az árnyalatokat használta a vásznon. A projekt weboldalán, mindenki, aki közreműködött a festmények elkészülésében, megtalálja magát és a képek alapján megtudhatja, melyek a legnépszerűbb színek a városban. Mindemellett a honlapra készített csetrobot a viselt színek alapján egy egyszerű pszichológiai értékelést is ad az érdeklődőkről.

fanuc_russia_2

Dmitry Olyunin, a Rosbank CEO-ja így nyilatkozott a festőrobotról: “Alig akadnak interaktív kortárs alkotások a városokban. Ez inspirált minket arra, hogy létrehozzuk a festőrobotot, amely segít a szélesebb közvéleménynek is közelebb kerülnie a dinamikus városi környezethez. Így most mindenki részt vehet az alkotásban és része lehet a művészetnek. A Sokolniki Park az egyik legfrekventáltabb hely a városban a családok számára, bízunk benne, hogy értékelik az installációt.”

Marco Delaini, a FANUC Russia CEO-ja pedig hozzátette: “A robotművész nem egy szokványos megközelítés. Az emberek ritkán találkoznak robotokkal a hétköznapi életük során. Épp ezért, a parkban található festőrobot különleges élményt jelent számukra. Mindenki részt vehet az alkotásban és a végeredmény minden látogató nyomát magán viseli majd.”

A robot 40 órát dolgozott folyamatosan és 2 liter festéket használt fel egy-egy festmény megalkotására. Több, mint 1300 ember ruháit figyelte, hogy 20.000 ecsetvonással elkészítse a művet. A robot programozását a “Hello Computer” végezte, a legnehezebb feladat számukra az ecsetfogás betanítása volt. Hiszen ahhoz, hogy valóban Monet festményeit idézzék a képek, az ecsetfogásnak is hasonlónak kellett lennie. Ebben egy művész volt a programozók segítségére, aki órákig utánozta a mozdulatokat, míg a robottal sikerült lemásolni. Az alkotók szerint a gép is képes lett volna tönkretenni a képeket, ha az nem tetszett volna neki, ezért is érezték fontosnak a legapróbb részleteket is a programozás során.

Forrás:FANUC

További információ

A FANUC hivatalos weboldalán.

Megosztás
[
    ]