3D CAD – A versenyképesség új fegyvere

Egy CAD rendszer kiválasztását ma már nem a funkciók, hanem az üzleti és gazdasági szempontok határozzák meg.

Ha a mai globális gazdasági verseny résztvevője, nagyon jól tudja, hogy nincs könnyű helyzetben. Ott vannak a meghatározó piaci szereplők és egyre nagyobb nyomást jelentenek az új belépők, illetve az innovatív start-upok, akik mellett nehéz kiemelkedni a tömegből. A versenyképesség növelése érdekében a cégek az olyan piaci tényezők helyett, mint a piacra kerülés ideje és költsége, a termékközpontú stratégiák felé kezdtek elmozdulni. Erre a megállapításra jutott a Tech-Clarity, a SOLIDWORKS kérésére végzett tanulmány alapján, amit a CAD-en túlívelő termékéletciklus-kezelés témakörben készített.

A mérnöki eszközök, különösen a CAD rendszerek kulcsfontosságúak ezeknek a termékstratégiáknak az elérésében. A megfelelő mérnöki eszközökkel a cégek jobban tudják magukat pozicionálni, hogy nagyobb teljesítményű, jobb minőségű és innovatívabb termékeket dobhassanak a piacra. Azoknak a cégeknek, akik fejleszteni, bővíteni szeretnék eszköztárukat, hogy lépést tartsanak a konkurenciával, érdemes elgondolkozniuk egy új CAD rendszerre történő váltáson az alábbi kérdésekre adott válaszuk alapján:

  • Mi tegyen, ha úgy érzi, jelenlegi CAD rendszere akadályozza a fejlődésben?
  • Mi történik, ha cége bővíteni szeretné CAD rendszerét?
  • Miért gondolkozna el a váltáson?
  • Mit várhat ettől a változástól?
  • Megéri a rengeteg időt, amit régi adatainak új formátumra történő konvertálásával tölt?

De mindenek előtt:

A váltással járó előnyök felülírják-e a lehetséges kockázatokat?

cad_01

A Tech-Clarity 192 céget kérdezett meg tanulmányához, amiből kiderül, hogy a gazdasági indokok sokkal meghatározóbbak egy CAD rendszer kiválasztásánál, mint magával az eszközzel járó esetleges nehézségek. További motiváló tényezők, amik egyre nagyobb hatással bírnak az eszközcserében, a beszállítói lánc, kapcsolat, a forgalmazó elképzelése a tervezésről és a rendelkezésre álló termékportfólió. A CAD körkép azt mutatja, hogy a vezetőség magasabb szintjein születik meg a beszerzési döntés, és ők úgy tekintenek a CAD-re, mint egy nagyobb termékfejlesztési megoldás stratégiai fontosságú részére.

A CAD rendszer váltásában a legnagyobb kihívást a szoftver elsajátítási ideje és a meglévő adatok újra felhasználása jelenti. Azonban nem minden meglévő adatot szükséges konvertálni, sőt, a cégek, adataiknak körülbelül a felét, 52%-át konvertálják. A befektetett erőfeszítések ellenére azok a cégek, akik a CAD rendszerük lecserélése mellett döntöttek, igazán elégedettek. 83%-uk egy 1 és 5 közötti skálán 4 és 5 pontos értékelést adna.

A tanulmány azt is meghatározza, hogy mit keresnek a sikeres cégek. A CAD rendszer kiválasztásakor a jól teljesítő cégek nagy hangsúlyt fektetnek a könnyű használhatóságra, a műszaki támogatásra, a szoftver minőségére és a piaci részesedésre, amibe a felhasználói közösség mérete is beleszámít. A megkérdezett piacvezető cégek jelenlegi CAD szoftverüket használva 19%-kal csökkentették a fejlesztési időt, 15%-kal a fejlesztési költségeket és 16%-kal a tervmódosítások alkalmazását, ami jelentős versenyelőnyhöz juttatta őket. Sőt, lehetővé tette számukra, hogy tervismétléseiket 17%-kal megnöveljék, ami nagy mértékű innovációhoz vezetett.

A gazdasági igények megértése

Tudjuk, hogy milyen nehéz a mai gazdasági helyzetben versenyezni, hiszen a világ piaca az internettel teljesen megnyílt és kiszélesedett, lehetőséget adva ezzel a kis cégek globális megjelenéséhez. A cégeknek most még többet kell tenniük azért, hogy kiemelkedjenek a mezőnyből és láthatóvá váljanak. A vezető stratégia pedig a termékközpontúság lett. A Tech-Clarity megkérdezte a cégeket, hogy ők hogyan különböztetik meg magukat versenytársaiktól.

A leggyakoribb megkülönböztetési stratégiák

A leggyakoribb megkülönböztetési stratégiák

A tanulmány szerint a termékközpontú stratégia hatására a válaszadók ma már jobban fókuszálnak arra, hogy termékeiket közvetlenül az ügyfélhez juttassák el, és kevésbé a piacra kerülés idejére és költségeire. Ezek ugyan nem szerepelnek a megkülönböztető tényezők listáján, de fontos szempontok a versenyképességet tekintve a zsúfolt, globális piacon.

Továbbá a cégek már nem csak egy területre összpontosítanak, hiszen ahhoz, hogy versenyképesek legyenek, sokoldalúnak is kell lenniük. Ez ösztönöz sok céget arra, hogy tervezési folyamataikba invesztáljanak.

Vezető szempontok a tervezésbe való invesztálásba

Vezető szempontok a tervezésbe való invesztálásba

A cégek, befektetéseikkel költségeiket csökkenteni, míg hatékonyságukat növelni szeretnék. A gyors termékciklusok leszűkítik az elérhető maximális árbevétel lehetőségét, hiszen mielőtt egy termék igazán felfuthatna, már egy újabb megjelenésével csökkenti a korábbi hozamát. Emellett, minél gyorsabban ad ki új terméket egy cég, annál kevesebbet fordít fejlesztésre, hogy a költségeit minél hamarabb fedezni tudja. Ugyanakkor, az első piacra lépő versenyelőnyre tesz szert a piaci részesedés megszerzésével, ami magasabb árbevételt generál. Azonban ahhoz, hogy a gyártók valóban versenyképesek maradjanak, számos tényezőt kell figyelembe venniük, mint a teljesítmény, innováció, minőség és testreszabhatóság, hogy megkülönböztethessék termékeiket.

További költségcsökkentések származhatnak az IT-ból. A Tech-Clarity tanulmányából kiderül, hogy a CAD rendszerek egységesítésével nem csak a licenc és hardver költségeket lehet megtakarítani, de számos más előnyre is szert lehet tenni. IT szempontból egy ilyen korszerűsítés lehetővé teszi, hogy az erőforrásokat kevesebb megoldásra összpontosítsák. Ezzel csökkentve a munka mennyiségét és a költségeit, de növelve az üzleti támogatást a mai LEAN megoldásokkal. Így a költséghatékonyság mellett, stratégiai előnyei is vannak. Például egy CAD környezet lehetővé teszi a „bárhol tervezés és bárhol elkészítés” stratégiáját. Ezzel a megközelítéssel a cégek gyorsabban tudnak reagálni a piaci változásokra és erőforrás hiányra, hiszen a tervezést és a gyártást úgy tudják új eszközökre transzferálni, hogy adataik, berendezéseik és folyamataik nem sérülnek.

cad_banner

A cikksorozat következő részében megtudhatja, hogy milyen tényezők ösztönzik egy CAD rendszer cseréjét és milyen hatásai lehetnek egy ilyen volumenű átállásnak.

ForrásEuroSolid

További információ:

A SOLIDWORKS magyarországi forgalmazója, az EuroSolid Kft. honlapján.

A Tech-Clarity által készített “Mit kell tudnia, ha CAD rendszert vált” című tanulmányban.

Megosztás
[
    ]