Automatizált gyártástámogatás az EPLM Nyílt Napokon

Az Enterprise Group által rendezett EPLM nyílt napokra 2017. március 22-23-án került sor, fókuszába pedig az Ipar 4.0 világában egyre fontosabbá váló automatizált gyártástámogatás került. Jelen cikkemben az első alkalomról (március 22.) fogok röviden beszámolni.

EPLM_Nyilt_Nap_1

A rendezvény helyéül, a korábbiakhoz hasonlóan, az Enterprise Group Váci úti irodája szolgált. A modern elegancia jegyében berendezett, napfényes iroda, és az ahhoz tartozó hatodik emeleti panoráma – madártávlatba helyezve a város leghíresebb üzleti negyedét, valamint a serényen fejlődő Váci Greens irodaparkot – találó alapot nyújtott az eseményhez. Az előtérben dél-amerikai kávékülönlegességek, üdítők és harapnivalók várták a látogatókat, az Industry üzletág MyArtoo-jának rövid látogatása pedig tovább fokozta a jó hangulatot.

EPLM_Nyilt_Nap_27

A regisztráció után a látogatókat átvezették az egyik tárgyalóterembe, ahol a PLM üzletág igazgatója, Béke Gyula megnyitotta az eseményt. Őt követte Czifrák Gábor, vezető értékesítő, aki rövid bevezetőjében nagy vonalakban előrevetítette az előadások témáját, illetve azok fontosságát az Ipar 4.0 fényében.

EPLM_Nyilt_Nap_42

A termékadatok hatékony kezelése

Az előadások első etapjában Cséfalvay István és Czigléczki Attila ügyféltámogató mérnököket hallhattuk, akik a SIEMENS Teamcenter Rapid Start nevű PLM rendszerét ismertették. A Teamcenter Rapid Start egy előre konfigurált termékadat-kezelési rendszer, ami lehetővé teszi az adatok gyors hozzáférését és hatékony felhasználását. A rendszer többek között képes a több különböző CAD szoftverből származó termékadatok és darabjegyzékek (BOM) kezelésére (Multi-CAD); a műszaki-, folyamatkezelési- és egyéb dokumentációkhoz használt szoftverek (pl.: Microsoft Office, Adobe) integrációjára; vagy akár konfigurált munkafolyamatok létrehozására. A rendszeren belül emellett létrehozhatunk csoportokat és szerepköröket, melyekhez különböző jogosultságokat is rendelhetünk. Ez sokkal átláthatóbbá teszi a közös feladatokat, de kiválóan alkalmazható arra is, hogy a mérnökségen kívüli részlegeknek hozzáférést biztosítson a számukra fontos információkhoz.

Míg István egy átfogóbb, általánosabb bemutatót tartott a rendszerről, annak céljáról és funkcióiról, addig Attila egy gyakorlatiasabb megközelítést alkalmazott, és a kezelőfelület kialakításáról, a főbb funkciók működéséről, illetve az egyes tervező szoftverek és termékadatok Teamcenterbe történő integrálásának módjáról beszélt.

A termékadatok integrációja

Az egyik szomszédos épület kantinjában elköltött ebéd után folytatódtak az előadások – a második felvonásban Gonda Hajnalka, SAP projekt vezető prezentációját tekinthettük meg, amiből megtudhattuk, hogyan alakítható ki adatkapcsolat a PDM funkciók (Teamcenter) és az SAP vállalatirányítási rendszer között. A Teamcenter Gateway megoldása kétirányú információáramlást biztosít, így használatával egyfelől termék információkat adhatunk át meglévő SAP rendszerünk számára, másrészről lehetőségünk van a SAP funkciók elérésére Teamcenter környezetben. Mindez olyan rugalmasságot kínál, amely jelentősen megkönnyíti a komplex folyamatok összekapcsolását és a folyamatáramlást.

EPLM_Nyilt_Nap_76

Az előadás második részében részletesebb bepillantást nyerhettünk az SAP Vállalatirányítási rendszer működésébe kis- és középvállalati környezetre szabottan. Szó esett a rendszer kezeléséről, funkcióiról, bővíthetőségéről és támogatottságáról, de Hajnalka egy projektfolyamati példát is bemutatott, szemléletesebbé téve a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Bár kérdések, észrevételek beszúrására az előadások alatt is volt lehetőség, a kifejezetten erre kijelölt, fél órás záró blokkig nem igazán érkezett hozzászólás. Ebben a szakaszban azonban lassan megnyílt a hallgatóság és nagy érdeklődés mutatkozott a Teamcenter és a vállalatirányítási rendszerek integrációs lehetőségeire. Az EPLM csapata segítőkészen válaszolt a felmerülő kérdésekre, valamint kiemelték, hogy a jövőben is állnak minden érdeklődő rendelkezésére.

[nggallery id=352]

További információ:

Az Enterprise Group Kft. hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]