Szikraforgácsoló gépek újjászületése teljeskörű felújítással

A hosszú távú, folyamatos üzemeltetés a legkorszerűbb gépek esetén is teljesítményromlást eredményezhet. A termelékenység fokozására – vagy visszaállítására – azonban nem csak az új gépek vásárlása lehet megoldás, hanem a teljes körű gyártói felújítás is. 

A Pannon Tools Kft. a rendszerváltás után vásárolta első FANUC szikraforgácsoló gépét, majd 2000-ben és 2010-ben a következő kettőt, mely utóbbiak a termelés megbízható tagjai voltak hosszú éveken át. 2016-ban egy alapos felújításnak vetették alá a 17 éves gépet, hogy újszerű állapotban, maximális hatékonysággal vehesse ki részét a termelésből.

A győri székhelyű vállalkozást 1993-ban alapították, de az ügyvezető Tóth Lajos már korábban is évtizedeket töltött a szerszámgyártásban. Ezzel a tapasztalattal és a jól kiválasztott gépparkkal kezdte meg a működést a ’90-es évek elején, elsősorban a szerszámgyártás területén vállalva megbízásokat. Később egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a lemezalkatrészek gyártására is, mely ma már a Pannon Tools Kft. fő üzletága.

FANUC szikraforgácsoló gépek

FANUC_robocut

A szerszámgyártásban a megfelelő minőség eléréséhez és a hatékonysághoz elengedhetetlen a szikraforgácsoló gépek használata. A Pannon Tools Kft. ügyvezetője a technológiában rejlő lehetőségek kiaknázására először, még a kilencvenes évek legelején, egy FANUC Tape-Cut-W2 típust szerzett be, amely még huszonöt év után is alkalmas a használatra. Az ezredfordulón tovább bővítették a gépparkot és egy FANUC ROBOCUT α-1iA, majd később egy  FANUC ROBOCUT α-1iD berendezést is vásároltak. Utóbbi két gép folyamatosan, napi két műszakban dolgozik a termelésben, és a karbantartások hiánya miatt az évek során érezhetően romlott a hatékonyságuk. Ez nagyjából 30-40%-os kihasználhatóságot jelentett számukra.

Teljeskörű felújítás

FANUC_before_after

A szikraforgácsoló gépek hatékonyságának romlását a folyamatos használatból eredő szennyeződés, illetve a kopó alkatrészek elhasználódása és öregedése jelentette. A FANUC-kal kötött megállapodás keretében a 17 éves gépet szinte csavarról-csavarra újította fel a gyártó: a kopó alkatrészeket, és az elhasználódott egységeket cserélték, ahol szükség volt, megtisztították a részegységeket. Az eredmény nem csak látványos, hanem a  termelékenység javulásában is jelentős – Tóth Lajos elmondása szerint újra 95-100%-os kihasználtsággal tudják alkalmazni a szerszámgépet. Továbbá éves karbantartásról szerződtek, amely a rendszeres felülvizsgálattal és javítással segíti az állagmegóvást. 

Felújítás, mint alternatíva

Amellett, hogy a felújítás gazdaságosabb megoldást jelent, mint egy új gép vásárlása, nem szabad megfeledkeznünk a környezetvédelmi szempontokról sem. A gépek cseréje helyett történő renoválással újszerű és korszerű termelőberendezésekhez juthatnak a felhasználók, ráadásul a megbízható, bevált típust sem kell újabbra cserélniük.

A Pannon Tools Kft. vezetősége és munkatársai maximálisan elégedettek a felújítás eredményével, és már be van ütemezve a következő, még öregebb berendezés felújítása, hogy az a gép is újkori állapotát idézze.

A FANUC karbantartó szolgálata új lehetőségként kínálja a teljes körű felújítást ügyfelei számára. Amennyiben érdeklődni kíván a lehetőségről a service@fanuc.hu e-mail címen teheti meg. Itt személyre, pontosabban a gépre és a technológiára szabott ajánlatot kaphat szerszámgépe felújítására, figyelembe véve termelési igényeit.

További információ

A Pannon Tools Kft. hivatalos weboldalán.

A FANUC Hungary Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]